0 Läs mer >>
När du läser detta är jag mitt uppe i min vandring längs kungsleden och befinner mig någon stans mellan Abisko och Nikkaluokta. Jag har packat med mig min systemkamera så det kommer garanterat dyka upp något från äventyret när jaghar kommit tillbaka till civilisationen och världen med elektronik igen. Men idag tänkte jag dela med mig av vad jag känkar runt på i min ryggsäck. En del av maten har väl bilvit uppäten vid det här laget så något kg lättare ska den ha blivit. Annars är det ca 10 kg jag släpar runt med på ryggen.

Kan börja med att säga att ryggsäcken som är mitt liv just nu är av McKinley och modellen heter Yukon. Jag var lyckosam nog att få den i födelsedagspresent i år när mina nära och kära fick reda på att jag skulle ut på detta äventyr och varken hade kängor eller ryggsöck av rätta kvaliten.
 
Kläder:
En relativt minimalistisk garderob för en veckas aktivitet kan man nog sammanfatta det som. Har försökt packas mångsidiga kläder som tillsammans kan täcka alla situationer vad gäller väder. Sammanfattningsvis kan man säga att jag har med mig allt från badkläder till vantar (svensk sommar helt enkelt). Det ända klädesplagg som jag har packat i någon form av överflöd är sockar. För att experterna säger att man ska ha dubbla sockar för bästa friktion och ska man gå konstant i en vecka tror jag fötterna är tacksamma för rena strumpor. 

2 T-shirts
1 par långa träningstights
1 par korta träningstights
1 par pyjamas byxor
1 sovtröja
1 Flanellskjorta
1 Tjockare tröja
1 Regnjacka
Badkläder
Keps mot sol
Vantar
Underkläder
Massa stumpor
Mina vandringskängor så klart

 

Mat:
Vi är ett gäng på 5 personer som ger oss ut tillsammans och för att göra livet smidigare för alla har vi en gemensam matplan. Planen innebär att alla ansvarar för en middag var och sedan äter vi genemsan frukost (gröt) och lunch (varma koppen). I övrigt är den stora delen av matpackningen nödproviant i form av snacks.

Havregryn (frukost)
Varma Koppen (lunch)
Muslibarer (snacks)
Kexchoklad (snacks)
Torkade jordgubbar och annan torkad frukt (snacks och gröttopping)
Majsmjöl (till middag)
Påse med kryddor och nötter (till middag)
kokosgrädde i tetrapack (till middag)
1 lök (till middag)
Marshmallows (smores 1:a kvällen)
Kex (smores 1:a kvällen)

 


Övrigt:
Mat och kläder är de saker som tar upp mest plats och vikt i min ryggsäck. Men här kommer listan på de övriga grejerna man behöver för att överleva i vildmarken en vecka. Som tur är ska vi bo i fjällstuga så tält och spritkök behöver vi inte kånka runt på. Någon form av analog underhållning som tar lite plats kan nog vara att rekommendera så en kortlek har vi med oss.

Toalettartiklar (det vanliga + myggmedel och solkräm är inte dumt)
Myggnät
Handduk
Påslakan
Skavsårsplåster (väldigt dumt att riskera en vandring utan detta)
Kamera
Bok (pocketvarianten är att rekommendera)
En gammal mobiltelefon som håller sig laddad i en vecka (ifall man behöver kontakta omvärlden i nödsituation)
Plånbok (Inte specifikt för vandringen utom mer ett måste för biten av resan som sker i civilisation)
Mobiltelefon + laddare (Av samma anledning som ovan)

 
Sådär detta var allt jag släpar runt på för tillfället. Ni får gärna ge mig lite mental styrka att kämpa vidare! 

 

I ryggsäcken idag

0 Läs mer >>
Under min resa till Stockholm så blev det trots det fina vädret i alla fall en innomhusaktivitet. Stockholm myllrar ju av museum och denna gången var det Fotografiska som lockade mitt intresse. Jag hade inte vart här innan men har hört av andra att de har superhäftiga utställningar. Så med en promenad från Gamla stan till Södermalm blev det ett besök.
 
Inne på museet var det flera fotoutställningar att titta på men min personliga favorit som fångade mitt intresse så pass mycket att den får ett eget blogginlägg är "Whats on the plate". Det är en utställning skapad Erik Wiman och Magnus Wennman i ett sammarbete mellan AftonbladetTV, Rädda Barnen och Fotografiska. Med obehframkallande bilder och känslosamma texter av ren fakta skildrar den sanningen om den pågående svälten i Centrala Afrika som utgör den värsta humanitära katastrofen sedan andra världskriget. När jag gick runt och tittade på bilderna i den mörka salen på fotografiska där utställingen hölls innfölls en gemensam känsla av stumhet. Utställningen strävade efter att svara på frågan vad äter man när det är svält? Hur lever de barnen som har detta som vardag, där det inte är något ofattbart som händer någon annan stans utom det är den ända verkligheten man känner till? Jag vill verkligen rekommenderar att kolla utställningen för det var en oerhört mäktig upplevelse som lämnade avtryck på mig. Har man inte möjlighet att besöka den på plats på fotografiska kan man kolla in online varianten här.

 

 
 

Whats on the plate

1 Läs mer >>
Nu har makrillsäsongen dragit igån på allvar. Det är inget så där galet makrill år i år som det var förra sommaren men gott om fisk är det i alla fall. Det är inte mycket som smakar bättre än nystekt egenfångad makrill och att ge sig ut på havet och fiska är något som hör sommaren till. Hur bär man sig åt då? Det krävs egentligen inte särskillt mycket, men tror likväl att alla sjöbjörnar har sina egna specialknep och tips. Här kommer mina.
 
Du behöver tillgång till båt eller metspö från en brygga där du vet att det går makrill. Nästa steg är att köra ut till ditt bästa makrillställe som helst ingen annan vet om. Sedan finns det två varianter dörja eller meta. Personligen tycker jag det är trevligare att meta och då behöver man en burk med agnsill (kan köpas i mataffären till några av mina vänners stora förvånan). Tina sillen i en hink med vatten, ha en balja i beredskap att slänga fångsten i och mät upp ca två famn från bottnen på metorna innan du agnar och börjar fiska. Sedan är det bara att invänta storfångsten och njuta av stillheten på havet.

Det går också heta diskutioner om vilken tid på dagen som är bäst vad gäller fiske. Att det är dåligt att fiska mitt på dagen är nog de flesta överrens om men vad som är bäst morgon eller kväll är ett av livets stora gåtor. Jag kan uppskatta både morgonfiske och kvällfiske. Det är något extre mysigt med att gå upp kl halv 6 på morgonen och ge sig ut på ett spegelblankt hav när allt är tyst och stilla, sjöröken ligger på vattnet och så äter man frukost (macka med stekt ägg) på vägen ut med båten. Men det är lika rofyllt att ligga och guppa i solnedgången en stilla sommarkväll. 

 

Fiska Makrill

1 Läs mer >>
I början på vekcan var jag tre dagar i Stockholm. Min syster som är amerikansk medborgare skulle till amerikanska ambassaden och skaffa nytt pass och då tyckte vi det blev ett perfekt tillfälle att "passa på" (hehe) att göra en minisemester av det hela. Vi hade inte direkt några andra planer för resan för vid det här laget känner jag att jag har klarat av alla turistiga mpsten vad gäller Stockholm och nu när jag åker dit gör jag det bara för att spendera tid i en trevlig och oerhört vacker stad. Tursamt nog var det kanonväder så vi strosade runt i huvudstaden och njöt av sol och värme. Eftersom det är sommar och vädret var så bra blev det en hel del parker bla. Hagaparken, Djurgården, Parkerna runt diplomatstaden, och Skansen. Har inte varit på Skansen sedan jag var jätteliten så kom inte ihåg så mycket där ifrån, därför tyckte vi det kunde vara lite kul att besöka nu igen och det är verkligen supermysigt. Spelar ingen roll om man är barn eller vuxen det är så hilma fint och mysigt och det finns så pass mycket att se att alla kan hitta något. Att besöka skansen en solis sommardag och gå runt bland de gamla husen och sedan ta en fika på en innergård bland blommande växter är så mycket sommaridyll man kan få. Kopiöst mycket promenerade blev det i alla fall under dagarna, inte för att vi inte hade SL-kort utom bara för att det var aldeles för fint ute för att sätta sig på tunnelbanan och för att vi inte hade brotton någon stans. Det blev inte supermycket shopping denna gången men en obligatoriskt besök till Si-Fi bokhandlen blev det i alla fall. Allt som allt var det en mycket lyckad liten semester, jag menar dom hade till och med pain au chocolat på frukost buffen det säger väl allt. Här kommer lite bilder från denna veckans tripp till Stockholm!

 

Stockholm

1 Läs mer >>

No Mourners
No Funerals


Six of Crows
Leigh Bardugo

Mitt betyg: 4/5


Tre ord som beskriver boken: Fartfylld, Intrigfyllda, Mörka

Något som fick mig att skratta i boken: När en av huvudpersonerna sa att Semla är hans favoritmat och drömmande beskrev det. (Observera att detta är fantasyböcker skrivna på Engelska som inte alls utspelar sig i vår värld)

Handling:
Vill du läsa något fartfyllt och spännande då tycker jag du ska läsa Six of Crows duologin. Serien innehåller två böcker, Six of Crows och Crooked Kingdom och handlar om ett gäng antihjältar med Kaz Bekker som ledare som ger sig iväg på ett galet uppdrag. Serien utspelar sig i Grisha världen där Grisha triologin av samma författare också utspelar sig. Och detta är en värld med magi, politiska konflikter och från de perspektiven vi upplever den fyllf av olika kriminella gäng som utnyttjar den redan osäkra stämmingen i landet. Länderna i den här världen är påhittade men man märker att författaren har hämtat mycket inspiration från Norden och lite andra Europeiska länder. Att försöka beskriva handlingen mer i detalj kommer bli alldeles för komplicerat utom jag rekommenderar att gå in i serien utan att veta för mycket och tro mig när man tror att man vet vad som händer kommer världens plot-twist flera gånger om viket inte bara gör läsningen i dessa böcker till fartfylld utom också en riktig berg och dalbana.

Tankar:
Böckerna är otrologt snäbblästa trots att de är ca 500 sidor tjocka, just för att de är så fartfyllda och att man får läsa från alla sex personerna i Kaz Bekkers gängs perspektiv. Det är något förvirrande med alla nya namn och perspektiv i början, men man lär sig snart att älska alla karaktärenera i boken med alla deras brister. För de är långt ifrån några perfekta människor vi förjer, något har fått dem alla att hamna i den kriminella världen och att läsa om deras bakgrund och sedan följa deras personliga utveckling genom böckerna får en verkligen att bli förälskad i dem allihopa.
 


Avslutningsvis måste jag bara säga att jag tycker omslagen är sjukt snygga och det är ju bara positivt. 
 

Six of Crows

0 Läs mer >>
Den här helgen har jag spenderat lite längre ner på Bohuskusten än vad jag kallar för hemma. Så det har nästan kännts som en minisemester fast som hemma på samma gång. I lördags tog vi båten från Väjern genom Sotenkanalen och upp till en liten holme utanför Hamburgsund, där vi spenderade några timmar med att bada och utforska. Och idag så tog vi bilen ut till Bohus-Malmön och badade på ett helt fasntastiskt ställe där vattnet var helt turkost och klippor och sandstränder bröt av varandra om vart annat. En hel del fotografering blev det också och eftersom en bild säger mer än tusen ord så tänker jag låta er ta del av min helg genom några av alla de bilder jag fotat.

 
 
 

Sommarhelg på kusten ...

1 Läs mer >>
 




Så har ännu en månad passerat och vi är inne i sommaren på fullaste allvar. Juli har vart lite mindre hektisk än juni men jag har hunnit med en hel del skoj även om största delen av denna månad har gått år till jobb. Jag känner verkligen att jag har varit bättre på att utnyttja min lediga tid före och efter jobb samt lediga dagar fullt ut i år än tidigare somrar, för att verkligen få ut så mycket som möjligt av denna fantastiska årstid.

1 Vandra
Den stora vandringen på Kungsleden ligger fortfarande i framtiden men för att förbereda mig själv har jag börjat gå in mina nya kängor ordentligt och det har medfört en hel del långpromenader längs med roliga stigar och vandringsleder i min näromgivning. Favoritplatserna har nog vart Nordkoster och Kuststigen.
 
2 Piano
Mitt pianospelande är någpt som går i perioder och nu var det några månader sedan jag spelade senast men i juli plockade jag upp det igen och verje gång jag gör det inser jag ju hur roligt och avslappnande det är.
 
3. Skagerack
Jag är verkligen inte en människa som är ute mycket. Men denna sommaren har jag faktiskt vart ute med kompisar en del och hör och häpna jag har tyckt det vart trevligt. Favoritplatsen i Strömstad är helt klart Skagerack. Att gå ut på kvällarna efter jobbet ibland är en grej som jag gjort för att ta vara på kvällarna efter jobbet bättre. 
 
4. Game of thrones
Ja som de flesta antagligen vet började nya säsongen av game of thrones denna månaden. Och wow vad det är bra! Denna säsongen är verkligen i toppklass!

5. The Hero of Ages
Av böckerna jag läst denna månaden är min favorit the Hero of Ages, sista delen i serien Mistborn. Denna bok var ett helt fantastiskt slut på serien och jag skrev mer ingående om det här.
 
6. Ginger shot
Har haft en infektion i kroppen ett tag nu i juli. Men det som räddade mig från att bli sjuk var ingefärs shot. Är fortfarande osäker på om jag gillar ingefära, men känslan av friskhet man får när man dricker det är helt oslagbart fantastiskt. Det bästa är att det inte innehåller några konstiga grejer men att det verkligen funkar.

7.Minigolf.
Hade några kompisar på besök i helgen och då blev det en massa skoj och däribland inte bara en utom två rundor minigolf. Utav de två rundorna var nog den första den bästa, som hade temat piratgolf. Och även om jag kom sist båda gångerna så var sällskaoet trevligt och hamnar av den anledningen på listan. Miniglf är något som verkligen hör sommaren till ändå.
 
8. Spel
Vad gäller spel så har jag två favoriter. Det första är Marrying mr Darcy, ett kortspel som jag skrev om i mitt inlägg om te-partyt jag hade tidigare i månaden. Och ska jag vara helt ärlig är hela den grejen högt upp på listan över julifavoiter. Det andra spelet på listan är ett tv spel som heter Overcooked som går ut på att man mpste samarbeta med den man spelar med för att klara av att laga så många beställningar mat som möjligt i fruktansvärt dåligt designade kök. Spelet är verkligen hur gulligt som helst och det är så pass simpel att man blir besatt från första början.
 

Julifavoriter!