1 Läs mer >>
Den här månaden blir det inga december favoriter, utom istället kommer jag titta tillbaka på hela året. Kan väl ändock nämna att om jag hade skrivit mina vanliga decemberfavoriter så hade de garanterat handlat om julen allihopa. När vi närmar oss nyår så tror jag alla tänker tillbaka på året som har gått, vart tog det vägen egentligen. Och så minns man allt man gjort. Och sedan är nästa steg att drömma om allt man vill göra nästa år. Så det är precis vad jag tänker göra idag. I alla fall första steget med att tänka tillbaka på allt jag gjort och det är en hel del ska jag säga. Jag gjorde precis min kompis Julia, bläddrade igenom alla bilderna från året på datorn och telefonen och plockade sedan ut de mest minnesvärda.
 
Men först en liten lista på saker jag har gjort under 2017:
 
Flyttat mellan 3 olika länder
Börjat blogga
Läst 50 böcker
Flugit med 20,5 olika flygplan (0,5 för att vi var färdigboardade och klara när de ställde in flyget och vi fick gå av igen utan att lyfta)
På 12 olika flygplatser
Och 8 olika länder
Börjat nytt jobb i nytt land
Äventyrat på egen hand
Och umgåts med massa fantastiska människor
 
Det har helt enkelt varit ett fantastiskt underbart och galet år. Med både kännslomäsiga toppar och dalar.
 
Jag har fått checka av saker som jag länge haft på min bucket list:
 
Kolla på utomhus bio (Detta är något som jag har velat göra så himla länge och det var verkligen lika mysigt som jag hoppades. Dock fick jag inse att duggregn är ett problem när biografen är utomhus...)
Besöka norrland/Vandra i fjällen
Äta pannkakstårta (Kanske inte verkar som den sörsta grejen här men har velat göra det superlänge men aldrig dratt strå till stack så blev överlycklig när jag fick det på min födelsedag)
Gått på Coldplay koncert
Flytta till England och jobba här som florist
Titta på musikal i London (Och inte vilken musikal som helst, Les Miserables min absoluta favorit!)
Besökt den lilla Sjöjungfrun i Köpenhamn (Jag har varit i Köpenhamn innan men aldrig besökt henne fören i år)
 
Så nu kör vi Här kommer mitt år i bilder!
 
Vi kör igång det hel med förra årets nyår som jag firade i Vancouver av alla ställen med dom bästa folken från Sverige. Detta blev både en fantastisk början på det nya året och det perfeka avslutet på min utbytestermin i Kanada. kvällens upptack var ostron, så himla gott varför har jag inte testat det tidigare. Plus ostron Brad var en legend! (Fyverkeribilden är från julafton men det är nära nog och var den bästa fyverkeri bilden jag hade)
 
De första dagarna på året bjöd sedan på en promenad bland trädtopparna och fantastisk skidåkning innan det var dags att ta farväl av Kanada och åka hem till Sverige.
 
Mer Bohuslän eller hemma än den här bilden blir det inte
 
Efter att ha vart i Serige ett par månader hade jag dock fått nog och tog mig till Berlin. Här kan man t.ex besöka en restaurang som endast serverar flingor.
 
I Berlin besökte jag även den konstigaste platsen jag var vart på i år och antagligen under hela mitt liv, Teufelsberg.
 
 
Och tack vare mellanlandningar fick jag mig ett oväntat besök till Munchen, en stad som jag blev helt förälskad i och definitivt kommer besöka igen när jag har mer än 5 timmar på mig!
 
Pannkakstårta på min födelsedag!
 
Coldplay koncert i Göteborg som var min julklapp ifrån min syster, och det är nog den bästa present jag någonsinn fått!
 
Minsommarfirande med blomsterkransknåp och uppfinnandet av det geniala spelet vattenkubb!
 
En kanottur fick ett oväntat avbrott när en superblåsig störtskur vräkte ner på oss mitt på havet.
 
Sommaridyll på Hötoget i Stockholm
 
Och det här! Den soliga dagen på det stora äventyret som knappt går beskriva med ord
 
Tycker både det känns overkligt när jag tänker tilbaka på vandringen och när jag tittar på bilderna. Det var som en helt annan värld!
 
Sommarkvällen med afternoon tea och brädspel var den perfekta kombon och något jag verkligen vill göra om. Det är så himla kul att piffa till vardagen lite.
 
Och så fick jag mig en snabbis till Köpenhamn innan flyget drog iväg till England
 
Att utforska min nya hemstad Brighton är något jag verkligen inte har gjort färdigt för här finns verkligen så mycket att se och så många spännande gator.
 
Att se Les Miserables var en dröm som gick i uppfyllelse och att kolla på musikal i West End är garanterat något jag kommer göra mycket i framtiden.
 
Träffade en av mina absoluta favorit YouTubers på en boksignering
 
Och när året började lida mot sitt slut blev det ett besök till Nötknäpparen för att upprättehålla min nya tradition. Det är verkligen en helt magisk upplevelse!
 
Och idag så kommer jag ringa in det nya året i London (förhoppningsvis finns det ostron!)
 
 
 

2017

1 Läs mer >>
 

Att titta på baletten Nötknäpparen är nog min nyaste jultradition. Men det är också en jultradition som jag håller högst i och som jag längtar mest efter. Förra året var första gången jag såg den och det var även första gången som jag tittade på balett över huvud taget. Så jag visste inte alls vad jag skulle vänta mig men det var något som verkligen lockade mig. Anledningen till att jag tittade på den var att jag firade jul själv för första gången och då fick jag ju hitta andra saker att göra när familjemys och Kalle inte kunde stå på agendan. Istället blev det fyrverkerier vid Niagarafallen och balett i Montreal och ska jag vara helt ärlig var det inte så dumt. Jag kände till vissa av låtarna, men när baletten väl började insåg jag hur många av låtarna jag kände till. Det känns nästan som att alla klassiska styckglade det sig att jag inför denna julen bor en timme ifrån London och där går inte bara en uppsättning av nötknäpparen utom två. Vilket kändes som ett tecken för mig att fortsätta detta som en tradition. Och jag tror helt ärligt att jag gillade den ännu mer den här gången. Ska jag vara helt ärlig så var väl detta inte andra gången jag såg den för jag har haft det som bakgrundsmusik och slökollat på den hela november och december när jag har packat in julklappar eller bara velat ha lite julstämning hemma.

 
 

 

Berättelsen varierar något för alla uppsättningar gör sin egen tolkning. Men i grund och botten är berättelsen den samma. Vi följer Clara och hennes familj på julafton när de bjuder in alla sina vänner för en stor julbal. Alla gästerna glänser i sina fina kläder. Men mest intressanta gästen är helt klart trollkarlen med sina magiska tricks och gåvor till alla barnen. Ingen verkar bli mer förtjust över sin present än Clara som får en ståtlig nötknäppare. Hennes yngre bror blir så klart avundsjuk så som syskon blir så fort den andre visar intresse för något. Och när han försöker rycka nötknäpparen ifrån Clara går den itu. Förtvivlad springer Clara med nötknäpparen till trollkarlen och han lyckas laga den med ett av sina magiska trick. Efter det vill Clara inte släppa den ur sin sikt inte ens när hon går och lägger sig.

 

Men något väcker Clara under natten, när hon kommer ner till julgranen är där fullt av möss och plötsligt förvandlas vardagsrummet. Julgranen växer precis som alla andra möbler i rummet och Clara är omgiven av enorma möss. Det är då hon inser att det inte är möblerna som har växt utom hon som har krympt. Men hennes nötknäppare har också kommit till liv och när mössen får förstärkning av Råttkungen går de till anfall mot Nötknäpparen och Clara. En arme av tennsoldater med Nötknäpparen i ledning slåss tillbaka. Men det är när Clara kastar sin sko på Råttkungen som han slutligen blir besegrad. Och med detta bryts förtrollningen och Nötknäpparen blir fullt förvandlad till en stilig prins. Som tack tar han med sig Clara till sitt kungarike. Där alla invånarna framträder för Clara för att visa sin tacksamhet.

 

Hoppas detta fick dig i lite förlängd julstämning och att du kanske till och med blev sugen på att kolla på Nötknäpparen. Eller har du kanske startat en annan ny jultradition av något slag?

 

Som ett litet smakprov kommer en lista på mina favoritlåtar ut baletten:
Sugar plum fairy
Waltz of the snowflakes

Waltz of the flowers
Russian Dance
Arrival of the Guests

 

Nötknäpparen

0 Läs mer >>
God Jul i stugan! Hoppas ni har det bra äter massa mat och kollar på Kalle!

Det var allt för idag

God Jul

0 Läs mer >>
Jag älskar verkigen den här tiden på året. Om man mäter mysfaktor på en skala mellan 1 till 10 så börjar man på 11 i december och går uppåt. För många är det dock bara julstress hela december och då har man ju missat poängen helt. Man behöver inte göra allt, det är ju istället viktigare att man njuter av det man gör. Och vill man trots allt hinna med allt men på samma gång njuta av det ja då får man vara en sådan där person som lyssnar på julmusik i november och börjar handla julklappar i oktober.
 
Hur som helst tänkte jag idag skriva en lista på juliga saker jag gjort och juliga saker jag vill hinna göra iår.
 
 
 
 
Sånt jag har gjort:
 
Besökt Winter Wonderland i London
Handlat julklappar (jag är klar whop whop)
Packat in julklappar (detta är något av det mysigaste jag vet)
Tittat på ett Luciatåg
Tagit en vinterpromenad med en kopp varm choklad i handen
Gjort en dörrkrans (eller hundra det kommer med jobbet)
Se på julkalendern varje morgon
Öppna adventskalendrar
Ätigt pepparkakor och lussekatter
Varit på julfest med personalen (christmas crackers är det bästa jag vet, vi borde verkligen ha den traditionen i sverige också)
Skickat julkort
Tittat på julbelysning på Oxford street och andra shopping gator
Lyssnat på julmusik (hela dagen lång :) )
Tittat på julfilm (har några stycken kvar som jag vill kolla på dock)
Gå på julmarknad
Druckit glögg
 
 
 
Sånt jag vill göra
 
Se på nötknäpparen (ska göra det på torsdag och är så taggad, detta är nog en ny jultradition för mig!)
Bygga pepparkakshus (håller tummarna för att det blir av den 23 dec när jag är hemma.
Se på Kalle (Annars blir det ju inte jul alls.
Klä en jungran
Äta all julmat!
Fira jul med familjen
Baka något
Spela spel (det är ju den ultimata juldags sysslan)
Titta på Karl Bertil Johnsson
Att det är snö och bygga en snögubbe
Åka skridskor
Öppna och ge julklappar
 
 
 

Jullistan

1 Läs mer >>
Jag tog med mig en orkidé hem från jobbet förra veckan som såg väldigt ledsen ut och jag försökte ge den så mycket kärlek jag bara kunde men tyvärr var det för sent efter två dagar hade alla blommorna trillat av. Och jag tyckte det var så synd att kasta dem för de var ju fortfarande superfina, så jag bestämde mig att pressa dem.
 
 
 
Har nog inte pressat blommor tidigare, i alla fall int emed flit. Men kände att det inte borde vara en allt för komplicerad process. I grund och botten behöver du, något att pressa, papper att lägga sagt material i, och något tungt som kan stå för själva pressandet. För att fylle dessa tre kategorier anväde jag mig av orkideblommor, hushållspapper, och en marmorskiva + en trave böcker (för säkerhets och syns skull).
 
Sedan lät jag bara blommorna ligga där några dagar och gosa till sig. Jag bytte papper ett par gånger eftersom de blev fuktiga av blommora, och det är bra om de lyckas torka så mycket som möjligt för att hålla.
 
Men sedan kom nästa dilemma vad skulle jag göra med de pressade blommorna. Till sist kom jag fram till att de fick bli dekor på mina julklappar i år. Och jag utgick därför med de som tema när jag köpte presentpapper. Använde mig av gamla herliga glue dots för att sätta fast dem och det funkade riktigt bra. Tycker att det blev riktigt fint. Inte så traditionellt juligt, men tycker det är så himla kul att slå in paket att det är roligt när man kommer på något nytt!
 

Pressade orkidéer och...

1 Läs mer >>
Även om jag inte är i Sverige så har jag lyckats få in några stycken Luciafiranden i år, det har sina fördelar att trots allt bo någonstans där det är relativt gott om svenskar. Förutom att kolla på Luciamorgon idag så har jag besökt två Luciafiranden som var väldigt olika men lika mysiga båda två på sina egna sätt.
 
Det första firandet var i byn Ditchling som ligger utanför Brighton. Det är en pytteliten idyllisk by som hade ett evenemang i form av en ljusfestival förra veckan. Och i samband med detta bjöd de in barnen vid Svenska skolan i Brighton att hålla ett luciatåg i kyrkan under kvällen. Det visade sig vara lite problematiskt att ta sig hit för vi snackar att den här byn är så liten att det inte går kollektivtrafik dit. Istället fick jag ta tåget till grannbyn och sedan promenera längs landsvägen i 30 min. Men detta var ganska mysigt och på något sätt också passande för det känndes som om jag var mitt eet luciatåg när jag gick där under den klara stjärnhimlen i mörkret och lyste min egen väg, dock via mobilficklampa och inte stearinljus i handen eller håret. Men när jag sedan kom in i byn var alla vägar kantade med lyktor som ledde en fram till kyrkan. Butikerna hade också extra kvöllsöppet så det var riktigt mysig julstämmning i hela byn.
 
Själva framträdandet var sedan precis så charmigt som att Luciatåg mad barn bara kan vara med, varierande sångisats och en liten pepparkaka och tärna som mest är intresserade av sina ljus och fäktas med dem som lasersvärd. Jag fick också veta att en av besökarna visade sig vara en blind kvinna som hetter just Lucia. Hon var inte svensk så hade inte vart på ett Luciafirande tidigare men var lockad och helt klart tvungen att komma till en högtid som firade det helgon hon är upkallat efter.
 
 
Nästa firande var London och den här gången var kören större vilket också gjorde att sången var av betydligt högre standard. De hade en helt fantastiskt fin sång med stämmor utan att det blev för mycket som det ibland kan bli. Och alla tjejerna som var med i Luciatåget måste hålla på med sång i varnliga fall för de var inte bara fantastiska i kören utom också som solister.
 
Men det som gjorde den här kvällen riktigt magisk var lokalen. Luciafirandet hölls i ett gammalt kapell kallat Asylum at Caroline Gardens. Kapellet ligger i en ganska skum stadsdel i London långt utanför turiststråken, men det var den perfekta lokalen för ett Luciafirande. Det är nämligen så att kapellet bombades under andra världskriget och sedan dess har det i princip inte används utom så smått förfalligt istället tills en förening tog över det 2010 och nu driver det som lokal för konstutställningar och andra evenemang som detta. Insidan är därför inte alls så polerad eller elegant som kyrkor brukar vara men den rusika kännslan var så himla stämmningsfull. Lokalen var deckorerad med massor av ljusslingor och setarinljus och jag hörde tjejerna bakom mig beskriva det som att de påminnde om kyrkan där Ross och Emily gifter sig i Vänner och det är verkligen precis så det såg ut! Det ända negativa med detta var att det var väldigt kallt där inne eftersom vi praktiskt taget var utomhus. Så man kunde se moln bildas ur andedräckten när kören sjöng. Men som tur var bjöds det på både glögg, pepparkakor, lussekatter, mm.
 
 
Och som om inte detta var nog var pricken över i den här kvällen när de berättade att de hade en speciell gäst som överraskning och Miriam Bryant kom ut och sjöng några låtar tillsammans med kören. Sedan stannade hon kvar i publiken och kollade på resten av firandet och minglade med folk i glöggbaren efteråt. Jag undrade verkligen hur hon hade hittat dit, men det visade sig att hon var kompis med arrangören för Luciakvällen. 
 
Jag älskar verkligen Lucia och båda dessa Luciafiranden var helt fantastiska och på samma gång några av de mest unika jag har kollat på någonsinn. Hoppas du också hinner med och kolla på något mysigt Luciatåg i år!
 

Lucia

0 Läs mer >>
Just nu håller jag på att drunkna i granris för alla dörrkaransar som jag gör varje dag och även om det är ett upprepande evighetsarbete just ju så är det väldigt mysigt att göra dörrkrans, inte minst för den underbara doften från granris, mossa, kanel och torkade apelsiner. Så jag tänkte att eftersom jag inte har något annat på hjärnan just nu än dörrkransar så är det det som dagens inlägg får handla om.
 
Förra veckan ledde jag en workshop där jag lärde folk att binda sin egen dörrkrans och det är precis det jag tänkte göra här också. Och jag tänkter definitivt rekommendera att du lyssnar på julmusik och äter mince pies och dricker mulled wine (kan bytas ut mot pepparkakor och glögg). Varning den kan regna granriss i glöggen men det blir bara en extra skogskrydda!
 
 
 
Material:
Stomme; metall för att klä med mossa som jag använder idag, eller en halmstomme.
Spol tråd/Reel wire; en ståltråd på rulle helt enkelt helt i lite mellan tjock storlek.
Grönt; granris, tall, eucalyptus, murgröna, mm, tänk vintergrönt om du vill att kransen ska överleva hela vintern, barrväxter funkar bäst, men saker som eucalyptus som torkar fint och behåller sin färg går också bra.
Mossa; Om du väljer att använda en stålstomme.
Pynt; här sätter bara fantasin gränser, jag gillar att hålla mig till naturmaterial i alla fall, så saker som vide, apelsiner, lime, kottar, tårkad hortensia, bomull, kanel, äpplen, Ilex, mm är vad du kommer hitta i mina kransar.
 
1: Förbered stommen. Jag har gjort dörrkransar både på stål/moss stomme och halmstomme och på det store hela spelar det ingen roll vad man använder men det finns några fördelar med de olika. En mossstomme som man klär själv ger lite mer flexibilitet för tjocklek än en färdig halmstomme men egentligen är det det gröna som på riktigt avgör tjockleken på kransen. Den stora skillnaden är hur lätt/krångligt det är att sätta fast pynt på kransen på slutet. En mossstomme är mycket mjukare än en halmstomme så det är mycket lättare att trycka igenom alla ståltrådar med pynt på slutet. Har man gjort krans på halmstomme så vet man att det går men att det brukar bli många krökta ståltrådar och en hel del frustration innan man lyckas. Nackdelen med den mjuka mossstommen är dock att man måste vara extra noga och försiktig när man ska göra öglan eller vad man vill kalla det för att hänga upp kransen i. Jag tycker att man får fäste i halmstommen mycket bättre, men har vid det här laget lärt mig hur jag ska göra för båda varianterna.
 
Idag gör jag en krans på metallstomme som jag klär med mossa just för att det är det materialet som vi använder på jobbet och jag därför hade nära till hands. Jag använder mig av två oika mossor. Först en lätt torkad vitmossa (Sphagnum) för att täcka kransen, och sedan en platt grön mossa som en ring på vad som kommer vara baksidan av kransen för att fitmossar fäller väkdigt mycket och den gröna mossan är lite snyggare. Det första steget är att fästa ståltråden i kransen, jag tycker att det är enklast att fästa den i en av de små trianglarna i stommen. Bara snurra några varv i olika riktingar så är det klart. Sen är det bara att ta nävar med mossa och täcka båda fram och baksidan och vira fast det med ståltråden. Den går att forma vitmossan ganska bra med händerna vilket underlättar och det gör inget att den ser lite fransig ut, det kommer att täckas sedan.
 
Vänd kransen upp och ner och vira fast en ring av den gröna mossan på baksidan så du täcker den fransiga vitmossan. Resten av den fransiga mossan kommer ju täckas av granris mm, så det behöver du ingte göra något åt.
 
 
 
2. När stommen är klar så kommer sjäva kransskapandet. Först gäller det att välja vad man vill ha för material, har finns det inget som är fel utom det handlar om stil och estetik så välj precis vad du vill. Klipp ner det gröna i lagom stora bitar. Om du vill kan du klumpa ihop små knippen av alla olika typer av grönt du vill använda i förväg, det gör att det går fortare att linda på själva kransen och du vet med hundra procen att du får en jämn fördelning av alla typer av material av grönt igenom hela kransen. Jag brukar vanligtvis inte göra detta för jag tycker jag får mer kontroll och att det blir lite jämnare resultat om jag lägger på bitarna var för sig.
 
 
Du kan snurra tåltråden och vilket håll du vill, Innefrån och ut eller tvärt om, och åt höger eller vänster, Det viktigaste är bara att du väljer en riktning som känns naturlig i förväg. Lägg ett lger av gränt på kransen och fäst med ståltråden på samma sätt som vi fästa mossan. Smp bitar av grönt längt in och större på utsidan. Yttersidan brukar behöva några extra lager jämfört med innersidan vilket kanske inte är så förvånande när man tänker på det. Lägg näsa varv så att det täcker ändarna på lagret innan samt stålråden som fäste det och sedan är det bara att upprepa den här processen helt kransen runt. Tänk på att varva de olika materialen för att få en jämn fördelning över hela kransen. Ooch det går alltid åt mer grönt än vad man tror så se till att ha extra som du kan klippa upp.
 
På slutet när det är dags att fästa kan det vara lite pilligt, men lägg de sista varven så att ändarna försvinner in under topparna på det första varvet du gjorde och pilla in ståltråden där emellan för att fästa. Nu är den gröna kransen klar och det sista är bara att fästa ståltråden. Vänd kransen och klipp av ståltråden, fäst den på baksidan genom att vira den några varv runt en av ståltrådarna som har fäst ett lager av grönt, tänk lite som att du fäster en tråd efter du har broderat eller syr. Eller om du är båtig av dig så brukar jag tänka dubbelt havslag runt egen part.
 
3. Dekorera. Här kan jag knappt ge några instruktioner för det handlar bara om vilket stil eller estetik du vill ha på kransen. En grön krans kan vara precis lika fin som en som är helt täckt av pynt det handlar bara om vad man själv gillar. Jag har lite bilder på olika typer av dekoratoner jag har gjort på kransar i år för lite inspiration. För det svåraste kan vara att bestämma vad man vill göra. Pinterest är helt klart en räddare i nöden när det kommer till detta.
 
För att faktiskt fästa pyntet är det första steget att tråda allt, så det har en ståltråd i sig. Kör en inte allt för tjock men relative lång ståltråd (G22 funkar bra) runt eller igenom pyntet beroende på vad det är vira sedan ihop de båda ändara flera varv tills det känns stadigt. Nä du gjort detta kan du föra igenom ståltråden där du vill ha pyntet på kransen (här underlättar en moss stomme) och fästa på liknande sätt som vi gjorde tidigare.
 
4. Upphängning. Använd en trockare tråd än till pyntat (G18) och trä den rakt igenom kransen där du känner att upp är. Tycker det är lättast att bestämma detta efter eller undertiden du håller på och pyntar. Se till att ståltråden hom igenom stålramen och inte bara mossan och tvinna sedan ihop de båda ändarna. Du kan hänga upp kransen i metallöglan eller knyta fast ett snöre eller band i öglan och hänga kransen ifrån det ifall du hellre vill.
 
Och nu var det bara att se till att du har en spik i dörren så kransen kan få pryda ditt hem!

Dörrkrans

1 Läs mer >>
 
Nu är julstöket i full gång och det betyder att det är full fart på jobbet vilket både är roligt ohc slitsamt. Men igår när jag var ledig tog jag tåget in till London och gjorde lite jul shoppande plus att jag besökte Londons oas Hyde Park som under december förvandlas till en färgsprakande och magisk plats, Winter Wonderland. Det är ett fantastiskt spektakel som innehåller allt man någonsinn skulle kunna önska när det kommer till julstämmning. Här finns nöjesfält, isrink, julmarknad, Tomteland, Isbar, öl tält, och en Bavarisk by. Detta innebär att det inte bara finns Engelsk julmat att äta här utom även en massa europeiska delikatesser, Glühwein, Bratwurst, Churros, Rostade kastanjer, varm cider, varm choklad, roast dinner. Det är minst sagt värt ett besök bara för maten. Inträdet är gratis men sedan kostar såklart aktiviteterna på plats. Inne på ishallen så visas flera gånger om dagen en uppsättning av Askungen, jag tittade inte på den den här gången men den verkr jättebra så var lite sugen. Här finns verkligen något för alla så om du funderar på att besöka London runt den här tiden är ett besök här ett måste. Detta är verkligen en plats man tar in med alla sinnena, med alla sina dofter av mat, som man helt klart bör smaka på och all belysning som glittrar samtidigt som man är omgiven av julmusik!
 
 

Efter Winter Wonderland blev det även ett besök på Harrods som inte heller har snålat på jul belysningen. Jag blir jämt så förvirrad nör jag är där inne det är så många rum och våningar och jag tycker det känns som att de gömmer trapporna lite för väl ibland plus att alla små rum på följd gör att man aldrig får någon riktig överblick. Är lika stolt varje gång jag lyckas hitta det jag är ute efter och sedan lyckas hitta ut igen!

Winter Wonderland

1 Läs mer >>
När jag började tänka på mina favoriter denna månaden, så insåg jag hur lång den har känts eller i alla fall hur mycket jag har hunnit med. Det känns inte som bara tre veckor sedan jag flyttade till Brighton, det är ju redan som ett hem och eftersom jag jobbar så mycket har jag redan kommit in i en bra rutin som jag verkligen trivs med.
 
Jobbet: Det känns nästan som att jobbet är mitt liv just nu för att jag jobbar så pass mycket, men det gör inget för att jag trivs såå himla bra. Det är fortfarande nytt men jag har börjat landa och kommit in i en bra rutin. det känns så himla bra att jag verkligen trivs så pass bra för det betyder att det faktiskt var värt att flytta hit ifråb Sverige.
 
 
 
Abba dansparty: När man är utomlands och folk får reda på att man är svensk så är det första folk frågar om man tycker om ABBA. Och Rich ägaren av butiken jag jobbar i är praktexemplaret på detta. Så när han och Ali kom förbi i butiken min första fredag på jobbet och ABBA kom på på radion så var det ju helt självklart att det skulle bli kareoke och dansparty i butiken. Det var verkligen ett helt fantastiskt ögonblick för det var fortfarande min första vecka på jobbet, allt var nytt men då infann sig verkligen känslan att jag var på en arbetsplats med underbara människor och att det var helt rätt val. Och sedan dess har den känslan funnits kvar!
 
 
Lewes: Nästa favorit när Lewes byn jag jobbar i. Jag hade ingen aning om att Lewes existerade innan jag kom på intervju men det är en av de finaste byarna jag har sett. Naturen är helt fantastisk och alla hus är gamla. Det är helt enkelt precis vad man förväntar sig av en Engelsk småstad. Men Lewes är ine tomt eller tråkigt. Där finns massa mysiga och unika butiker (mitt jobb t.ex) och det är fullt med liv. Jag bor fortfarande i Brighton, men Lewes är bara en 12 min tågresa bort, och det är fantastiskt att kunna njuta av båda platserna i vardagen, just för att de är så olika men på samma gång kompletterar varandra väldigt bra.
 
 
Mince pies: Alla länder har sina egna specialiter till jul och nu har jag provat lite Engelsk julmat. Och det bästa hittils är Mince pies. Det är trots namnet inte en paj med köttfärs. Utom det är en söt liten paj eller tart med en fyllning av olika torkade frukter så som dadlar, russin, svarta vinbär och apelsin, äpplen och olika kryddor. Supergott och väldigt juligt.
 
Te och pepparkakor: Jag har även försökt att leta upp lite svenska julsmaker och även om pepparkakorna inte är som hemma så är det nära nog. Men den nya upptäckten och favoriten är hur goda de är att doppa i te! Jag har aldrig varit någon för glögg vilket folk vanligtvis doppar pepparkakor i, men i framtiden kommer jag köra på te till mina pepparkakor.
 
Quality Street: Detta är också en mat favorit men jag är i ett nytt land och det finns mycket mat att prova plus att jag jobbar väldigt mycket och inte hinner göra så mycket annat men äta gör jag i alla fall varja dag. Så Quality street är en choklad ask som är extra populär till jul, nästan jämförbart med Aladdin i Sverige. Chokladerna i asken är inte lika "fina" praliner som i Aladdin men de är såååå himla goda. Och det bästa är att alla är goda här finns ingen äcklig körsbär i likör, romrussin eller vad som nu finns i asken längre.
 
Yorkshire Pudding: Jag lovar att detta är sista matfavoriten. Men detta är också det som var största aha-upplevelsen för mig. Jag var ute med alla mina nya kollegor och åt en äkta engelsk sunday roast, första söndagen efter att jag hade börjat och det var något av det godaste jag har ätit. Och det bästa var yorkshire pudding, jag hade hört talas om det innan men jag hade ingen aning omvad det var. Det bästa sättet jag kan beskriva det som är som en blandning mellan en pannkaka och en suffle, vilket kanske låter konstigt eftersom en är platt och en anna är superfluffig. Men det är en smet som smakar lite som pannakakssmet som man gräddar i en form i ugnen där den reser sig och blir hög, fluffig och typ ihålig. Så himla gott tillbehör till ungsstekt kyckling, roast potatoes, grönsaker och sås.
 
November har vart en fantastisk månad men jag är så redo för december för denna månaden är det jul och det betyder en massa mys och galenskaper!
 

November favoriter!