Mitt sommar Strömstad

 
Under mina 23 levnadsår har jag spenderat varenda sommar hemma i Strömstad. Båt, Bad och fiske är en så självklar del av min sommarvardag (och vardag för övrigt) att jag inte kan tänka mig hur det skulle vara att bo någon annan stans under den bästa årstiden i Sverige. Men på senare tid har jag ju insett att det verkligen är en lyx att bo i en sommarstad på det här sättet som jag gör. Jag skulle säga att jag gillar Strömstad, men jag älskar Strömstads skärgård, det är här jag känner mig hemma på riktigt!

Så här kommer ett litet hyllningsinlägg till min favoritplats på jorden så här års, med bilder från mina absoluta smultronställen i Strömstads skärgård. 

 

Jag var 16 när jag började sommarjobba på riktigt och efter det blev det lite mer av ett pussel att försöka spendera så mycket tid som möjligt vid havet. Mina sommrar innan dess spenderade jag genom att vara 100% ledig och att vara på stranden i stort sett varje dag med mina föräldrar om de hade semester eller själv med kompisar eller min syster om de jobbade. Det blev även flera övernattningsturer och dagsutflykter med båten vid olika små trevliga holmar i Strömstad skärgård.

Sovdags i gamla båten Lisa

Jag minns också att vi hade en tendens till att ge dessa öar egna namn så om jag pratar om dessa platser är det bara min familj som kommer fatta var jag merar. Det är inte det att de var för små för att ha egna namn, jag vet att jag har sett i sjökortet efteråt vad vissa heter. Men vid det laget hade vi redan döpt dem och då var det för sent för att ändra på den vanan. Ett exempel på detta är holmen som vi döpte Har-ön för att första gångerna vi var där hoppade det runt en hare på ön (vill poängtera att denna ön inte är förbunden med fastlandet och det typ inte finns något färskvatten här) och jag har faktiskt ingen aning vad ön heter på riktigt, det är helt enkelt Harön som gäller.


Lillstyrsö, eller Elinholmen som andra människor kallar den är ett annat exempel på detta. Lillstyrsö är ön till vänster i bilden och vi gav den detta namn för att den låg jämte Styrsö, det är till och med så grunt imellan de två öarna att man kan promenera över på sandbottnen. Styrsö som är en av de kändare öarna i Skärgården just för sin fina badstrand. Om jag ska välja ut den bästa stranden i Strömstad kommer valet stå mellan tre olika stränder, Styrsö, Björnsängen på Nordkoster och Capri. 


Jag hade ingen bild från själva stranden på Styrsö. Men en av de stora nöjena förutom den enorma sandstranden är att gunga på de enorma trädgungorna. Man kan också sova över på Styrsö ävan om man inte kommer med egen båt, genom att ta kosterbåten ut och övernatta på vandrarhemmet som också ligger på stranden. Jag minns att vi gjorde detta en sensommar med ett stort kompisgäng på flera familjer när jag var liten (typ 6) och jag var helt faskinerad över att se mareld för första gången på kvällen när det blev mörkt. Detta var också här jag såg mitt första stjärnfall efter att jag promenerade över stranden och titade ut över havet efter att ha borstat tänderna på kvällen.

 
Nästa strand på listan är Capri. Den är helt klart bästa stranden på fastlandet och som en bonus finns här i tillägg till den enorma stranden ett mycket väl utformat träd man kan sitta i och som är en perfekt stege upp till utkiksplatsen på berget (där första bilden är tagen) och det finns även ett vattenfall här (i alla fall om det vart en relativt blöt sommar, nu är det knustorrt)

 
Sist men inte minst har vi Björnsängen (har forfarande inte räknat ut om det är Björn-sängen eller Björns-ängen). Den här stranden är liten och inklämmd bland klipporna på Nordkoster men vattnet här är helt magiskt turkost en solig dag. Vissa gånger jag har vart här glömmer man nästan bort att man är i Sverige, det kunde lika gärna vart medelhavet.
 
 
Koster (flakmopparnas rike) är för övigt ett guldkorn i sig, det är inte av en slump att det lockar ut så mycket turister varje år eller blivit nationalpark (dock typ bara under vattenytan), Nordkoster har de finaste badstränderna och bästa naturen, medans Sydkoster är den större ön med mera liv, sammhälle (typ, kyrka, skola, affär) och aktiviteter i största allmänhet. Förknippar också sydkoster med tandemcykling för det är bara här jag har hyrt tandemcykel och testat på det.

 

I det som räknas till Kosters skärgård ligger Ursholmen, Sveriges västligaste bebygda plats. Det är en karg stenholme som egentligen inte ser inbjudande alls ut med som är helt fantastiskt häftig. Fyrtornen och den tillhörande gården står för alla bygnader på ön och gräsplätten och det lilla buskaget där emellan för den ända grönskan, men det är just hur utlämnad man är för väder och vind som gör detta till en sådan häftig plats. Det finns ingen strand men det är standbotten så vattnet har en fin turkos färg i alla fall. Och du kommer garanterat se en hel drös med sälar (dom sötaste korvarna i världen) på vägen hit för det är här i yttre skärgården som de håller till. Men se upp för grund!

 
Nyss var vi på den västligaste platsen och nu flyttar vi oss istället till den nordligaste fyren i Strömstad skärgård innan vi hamnar på norskt vatten. Nord Hälsö är en av mina favoritöar att besöka med sin fina badstrand, lilla gräsplätt där det alltid står ett tält och fyr som det är obligatoriskt att klättra upp till när man är här. Har dock tagit med kompisar som inte var lika vana bergsklättrare som jag och de hade stora problem med att ta sig upp och kallade mig för omänsklig bergsget.

Detta är nog mina absoluta favoriter i Strömstad skärgård, men det finns så klart fler platser så som Syd-långe där man kan valla får och bada både i näckrosdam och hav. Alaska med sina vackra sten och betång bebyggelse, Saltö och Råssö. Har dock inte så mycket bilder här ifrån så vi avslutar dagens inlägg med en bild från den viktiga dagen på vi hittade fendern Fido ute på småholmarnaKommentera här: