1 Läs mer >>
När jag startade den här bloggen var det vissa saker jag visste att jag ville skriva om och dagens inlägg är ett exempel på detta. Min plan är att i slutet av varje månad lägga upp ett inlägg där jag listar mina favoriter under månaden. Det kan vara allt från upplevelser till filmtips, allt mellan mat och bra böcker jag läst. Jag har hämtat inspiration till detta från ”favorites” videos och ”wrap ups” på youtube men har oxå valt att sätta min egen spinn på det. Jag lämnar kategorierna och antal på mina favoriter helt öppet för att tillåta mig själv att inkludera vad som helst som blivit en favorit just denna månaden och anledningen till att jag vill skriva dessa inläggen är att jag dels vill dela med mig av saker jag älskar till er som läsare men också att det ger mig en anledning till att reflektera över vad jag gjort den senaste månaden och plocka ut guldkornen från den. Det är framför allt den senare anledningen som har fått mig att skriva dessa inlägg för jag tycker ofta att en månad försvinner så fort att man knappt minns vad man har gjort. Så att därför ta ett steg tillbaka och reflektera över vad man gjort den senaste månaden känns som en ganska nyttig grej. Men nu ska jag sluta babbla och börja lista mina favoriter istället!

1.Blogga:
Det första jag måste nämna är självklart att börja blogga. Tycker bara att det blir roligare ju mer jag håller på och det är definitivt något som har präglat min maj.

2.Fotografera:
Den här favoriten hänger liksom ihop med den föregående, för i och med att jag har börjat blogga har jag också börjat bära med mig min systemkamera allt mer, vilket självklart har lett till mer fotografering. Jag har alltid gillat att fota men hur mycket jag fotar är något som går i vågor. Innan jag startade bloggen har jag haft en period då jag inte fotograferat så mycket med den stora kameran utom nöjt mig med mobilbilder (eftersom telefonen har man ju alltid på sig när det händer något). Men tack vara bloggandet har jag velat ha bättre kvalitet på mina bilder och det betyder att jag är tvungen att ta med mig den stora kameran. Så när jag väl började fota och pilla med inställningar igen insåg jag hur mycket roligare det är en att ta ett kort med mobilen. Så fotografering är helt klart en majfavorit.

3.Njuta av soliga dagar:
Asså visst har den här våren vart extra kall och tråkig. Men tack och lov kom maj och ställde saker och ting till rätta. Det har varit så mänga fina dagar den här månaden och man har äntligen fått lust av att njuta av solen och vara utomhus. Och det är precis vad jag har gjort den här månaden. Förutom soliga dagar hemma både i Strömstad och i Trollhättan så har jag varit i Tvååker, Veddige, Varberg och Göteborg och alla dessa besök har präglats av sommarvärme och sol. Sommarvädret i maj är definitivt en favorit och det är även alla besöken till de olika platserna jag nämnde. Jag har tidigare skrivit om mina äventyr i Varberg denna månaden som ni kan läsa om här. Och i Göteborg är en av mina stora favoriter trädgårdsföreningen som ni kan läsa om i mitt förra inlägg här.
 
4.Macken:
En annan grej som jag gjorde under mitt senaste besök till Göteborg var att kolla på Galenskaparnas uppsättning av Macken på Lorensbergsteatern. Dom är ju helt underbara och till uppsättningen på scenen har det plockat ut alla guldkornen från tv-serien så allas ens absoluta favoriter är med (efter ”man ska ha husvagn” fick de så mycket applåder att de var tvungna att vänta på att publiken skulle sansa sig ett par min innan de kunde fortsätta.) Vi gav den här upplevelsen till min farmor i 80-årspresent, bara att spendera dagen i Göteborg med halva släkten var en favorit i sig och att se en föreställning av Macken var som grädden på moset.

5.The Sun is also a star:
Det som har blivit lidande den här månaden på grund av det fina vädret är min läsning. Jag har bara lyckats läsa en bok under maj (skamligt). Som tur är var det en väldigt bra bok i alla fall och ni kan läsa mer om mina tankar om den här.

6.Amar pelos dois:
De sista två favoriter som jag vill nämna är två låtar. Den fösta låten är Amar pelos dois av Salvador Sobral, vinnaren av Eurovision (chock). Alla som känner mig någorlunda vet att jag inte är något superfan av Melodifestivalen eller Eurovision så att jag frivilligt lyssnar på en låt som kommer där ifrån är en mycket sällsynt företeelse. Så nu i maj när finalen av Eurovision var hade jag inte koll på en enda låt i förväg för jag hade varken sett semifinalerna eller de svenska uttagningarna (hade inte ens hört det svenska bidraget på radio). Utom jag och min syster kollade mest på det för att se alla roliga kommentarer som folk (framför allt Graham Norton) har över alla bidrag, och tack vara joddlande och en mansduetter blev vi inte besvikna. Och så mitt uppe i detta spektakel kom en lugn Salvador Sobral ut på scenen från Portugal och vann hela grejen. Och efter att ha lyssnat på låten några gånger kom jag fram till att jag älskar det, vilket har lett till att jag har lyssnat på den x antal gånger till. Den är så annorlunda än vad man förväntar sig ska vinna Eurovision och det är väl en stor del till varför jag älskar den så mycket. Tycker verkligen att det är en superfin låt och jag önskar att jag kunde portugisiska så jag kan lära mig texten (har försökt ändå och det går väl sådär)

7.Provence:
Och så har vi kommit till min sista favorit för månaden och mitt andra låttips denna gången, Provence av Wintergatan. Detta är bara ett improviserat stycke av Martin från Wintergatan som han lade upp som en del av en video på youtube (har ni inte kollat in Wintergatans kanal på Youtube gör det helt fantastiskt). Men trots att det bara är ett improviserat stycke blev jag helt tagen av det när jag hörde det. Jag skulle säga att den här låten låter precis så som jag har känt mig under maj. Hoppas det inte låter för flummigt för det är verkligen helt sant. Ni kan lyssna på låten genom att klicka här.

Så detta var mina favoriter i maj. Hoppas ni tyckte om denna typen av inlägg för det kommer säkert dyka upp fler i framtiden. Dela gärna med er av era majfavoriter i kommerntarerna!
 
 
 

Majfavoriter

1 Läs mer >>

 Något av det bästa med att bo i Trollhättan tycker jag är hur smidigt det är att ta sig till Göteborg. Det betyder att jag besökt Göteborg flera gånger i månaden nu i vår och något som på senare tid har blivit ett måste för mig när jag är i Göteborg är att besöka trädgårdsföreningen.

Det ligger som en oas mellan Centralstationen och Avenyn så det är väldigt enkelt att planera in sin rutt igenom parken när man är på väg någonstans och annars är det ett fantastiskt resemål i sig själv. Spana in de tropiska växterna en regnig dag, ät en picknick på gräset i solen, utforska de slingriga stigarna i stenpartiet, ta en fika på cafét, läs en bok under ett kastanjeträd. Oavsett vad som står på agendan tycket jag alltid det finns en anledning att gå hit. De firar 175 år i år så det finns massa spännande evenemang man kan försöka pricka in med sitt besök också. Det jag gillar bäst med parken är att den inte är allt för stor men att den på samma gång har så många olika typer av miljöer. Jag var bara tvungen att skriva det här blogginlägget nu för om det är någon gång man ska ta sig hit är det just nu under vår och försommaren. Jag var här med min syster igår och när vi satt på cafe grindstugan och åt lunch i solen och sommarvärmen regnande det ner kastanjeblommor på oss vilket gjorde en fantastisk dag helt idyllisk!

Så mitt tips för dagen är besök trädgårdsföreningen om du har vägarna förbi Göteborg. Och som avslutning tänkta jag bjuda på lite bilder och låta parken tala för sig själv (växter kommer nog alltid vara mitt favoritmotiv att fota).

 
 
 

Trädgårdsföreningen G...

2 Läs mer >>

Jag har knappt varit i Varberg sedan jag tog studenten för fyra år sedan (hjälp) och flyttade ifrån Tvååker där jag gick gymnasiet. Men nu i maj har jag av en händelse besökt Varberg vid två olika tillfällen och det har fått mig att bli kär i staden på nytt. Båda gångerna jag var där den här månaden har det vart sommarvärme och sol och det har ju bara gjort en trevlig upplevelse ännu bättre.

 
 
 

 

Mitt första besök till Varberg nu i maj var för att besöka Munkadagen den 6 maj. Det är verkligen en så sjukt konstig känsla att vandra runt på sin gamla gymnasieskola. Jag vet inte vad som var konstigast, allt som såg precis likadant ut eller allt som hade förändrats. Men trots att det var en udda känsla så blev det en dag full av nostalgi och kära återseenden!

Tror faktiskt inte det kan bli mer Munkagård än kossor

Jag tog inte så mycket blider under Munkadagen, men eftersom det var en nostalgisk dag bjuder jag på en nostalgisk bild från studenten


Jag lyckades även klämma in en tur ut till Björkängs strand där jag åt lunch på stranden och solade (fortfarande lite för kallt för att bada). Och sedan tog jag en promenad längs med strandpromenaden i Varberg mellan fästningen och Kusthotellet. Det var en sådan där magisk kväll då det är soligt, varmt och vindstilla så det myllrade av folk längs med strandpromenaden som grillade och njöt av sommarvärmen. Och efter att ha spenderat 12 timmar ute i solen fick jag mig också årets första solbränna.

 


 

Mitt andra besök till Varberg nu i maj var förra veckan när jag besökte min kompis Julia som nyligen flyttat till Veddige. Hon har sin egen blogg som ni kan kolla in här, hennes blogg är helt klart en stor inspiration till varför jag själv började blogga.

En Julia som hoppar omkring i sommaridyllen uppe på Varbergs fästning.

Under mitt besök så spenderade vi ett par dagar i Veddige, Varberg och Bua och genom någon sorts Varbergsmagi var det strålande sol och sommarvärme denna gången också.

 

Vi kom fram till att temat för dagen blev hav och fyrar, men som kustmänniska tycker jag att detta var ett riktigt bra tema.

Varberg

1 Läs mer >>

Idag kommer jag med två boktips. Båda böckerna är skrivna av Nicola Yoon och jag bara älskar hennes sätt att skriva och att skapa karaktärer som känns trovardiga. Jag bara vet att jag har hittat en ny favoritförfattare och jag kommer läsa allt hon skriver i framtiden och förmodligen älska det också.

 

 


 

 
 
 
Den första boken jag vill tipsa heter  Everything, Everything. Det är Nicola Yoons debutroman som handlar om Maddy en 18 årig tjej som är allergiskt mot allt och därför aldrig lämnat sitt hem. Boken håller även på att bli film just nu så det är ju det perfekta tillfället att läsa den innan filmen kommer på bio i sommar.
 

 

Maddy har levt med sin sjukdom hela sitt liv och
hon har bestämt sig att leva ett så bra och lyckligt
liv hon kan istället för att vara arg eller upprörd över
sin lott i livet. De ända människorna som hon har
kontakt med är hennes mamma och hennes
sjuksköterska. Men när en ny familj flyttar in
grannhuset utvecklas en vänskap tack vare
teknikens under mellan mellan Maddy och
grannsonen Olly, och det är här saker och ting
börjar bli komplicerade.

 

Jag har redan läst den här boken två gånger
och jag älskade den lika mycket båda gångerna.
Att få läsa ur Maddys perspektiv är en av de bästa
sakerna med den här boken. Hon är en karaktär
som nästan inte upplevt någon ting men det gör
bara hennes perspektiv mer intressant och man
får sig många tankeställare under bokens gång
när man följer Maddys tankar om världen. Ett av
de stora temana i boken är skillnaden mellan att
leva och att överleva. Är det värt att leva ett långt liv om
man baraöverlever, eller är ett kort liv fullt av just ”liv”
mer viktigt.

 

 

 

 
 
 
 
Nicola Yoons andra bok ”The Sun Is Also A Star”
är också mitt andra boktips för dagen. Den här
boken har fått ännu högre recessioner än hennes
första bok och jag har helt ärligt lite svårt att
bestämma mig för vilken jag tycker om bäst.
 
 

Det häftiga med den här boken är att
det är en kärlekshistoria som utspelar
sig på en dag. Och det imponerande
med den här boken är att kärlekshistorien i
boken är trovärdig trots att den utspelar
sig på bara en dag. Huvudpersonerna
i boken är Natasha och Daniel. Natasha
kommer från Jamaica men har vuxit
upp i USA som illegal invandrare.
Daniel är amerikansk men hans
föräldrar immigrerade till USA
från Sydkorea för att skapa ett bättre
liv. Dagen som boken utspelar sig under är den dagen som Natashas familj är tvungna att lämna USA på grund av att de har blivit påkomna som illegala invandrare. Natasha försöker göra allt för att förhindra att de ska tvingas lämna sitt hem och mitt uppe i allt träffas hon av en händelse Daniel.

 

Den här boken känns oerhört relevant i sättet den behandlar frågor kring immigration, kultur och identitet. Och en stor bidragande faktor till att den känns äkta och rättvist gjord är att Nicola Yoon själv kommer från Jamaica och hennes man David Yoon är koreansk. Det betyder att Nicola har kunnat använda mycket från sitt eget liv som inspiration till den här boken, vilket medför att den känns trovärdig och äkta. Någon av mina favoritaspekter i boken är att man får även en liten biografi om i princip alla människor som dyker upp i boken och man får vid något tillfälle följa deras tankgång. Dette tillför ett djup i boken och gör att man inser hur stora inpakter de minsta handlingarna kan ha för en total främling. Min favoritkaraktär i boken är till exempel en av säkerhetsvakterna vid migrationsverket som Natasha träffar i bara ett ögonblick när hon kontrollerar hennes väska. Jag tänker inte berätta varför jag gillar den här karaktärer så mycket för det ger bort för mycket av handlingen. Allt jag kan säga är gör dig själv en tjänst och läs den här boken. Den utspelar sig under en dag och jag kan av egen erfarenhet intyga att det inte är några problem att läsa den på en dag heller.

 

 

Nicola Yoon

0 Läs mer >>

Ibland kan jag tröttna på vissa klädesplagg i min garderob ofta beror det på att min stil har förändrats sedan jag köpte dem. Men innan jag tar det drastiska steget och skänker dem så brukar jag fundera på om jag skulle kunna sy om dem på något sätt så att jag finner dem intressanta och roliga att använda igen. Idag visar jag några av mina favoritsätt att förvandla kläder i min garderob.

 

Jag vill börja med att säga att alla mina projekt genomförs med endast nål, tråd, sax och ögonmått som verktyg. Om det kräver mer omfattande tekniker så blir det tyvärr oftast inte av att jag tar mig tiden till att genomföra det.

 

Att olika former av toppar i min garderob blir förvandlade till crop tops är den absolut vanligaste förändringen jag gör på mina kläder. Det beror på att jag typ 9 gånger av 10 har på mig kjolar med hög midja och crop tops är det ultimata klädesplagget att kombinera med dessa kjolar. Så många toppar som har blivit bortglömda i min garderob har fått genomgå denna förvandling och helt plötsligt blivit mina favorit plagg istället.

 
Vad gäller de två första bilderna så är det toppar som helt enkelt blivit kapade till den längden jag önskat. Den tredje bilden med spetstoppen var lite knepigare att göra om. Det var en tunika från början och jag visste att jag villa korta ner den men jag ville ju inte bli av med den fina spetskanten längs ner eftersom det är den som gör hela plagget i mina ögon. Detta betydde att jag var tvungen att minska mängden tyg på mitten av toppen. Detta löste sig eftersom toppen redan från början hade en söm som delade den i två vilket gjorde att jag kunde klippa bort önskad mängd tyg och sedan sy ihop de två delarna så att bottenspetsen nu liksom är förhöjd.

 

Andra enkla förvandlingar är att ge en topp en ny krage eller att klippa av mudden på en tjocktröja för att ge den ett finare fall och form.

 
 

Jag tycker också att vanliga T-shirts är lite tråkiga i sin form så när jag köpte min Coldplay T-shirt var planen redan från början att klippa av ärmarna och halsen. Det är denna typen av förvandling som dagens projekt också är. Precis som med Coldplay T-Shirten så köpte jag denna T-shirt med syfte att klippa av ärmarna.

 
 

Jag tycker att det blir snyggt att lämna kanterna råa. Men detta kan man inte göra med vilket material som helst. Det är just den typen av Jersey-tyg som finns i T-shirts som lämpar sig bäst om man vill ha snygga råa kanter som inte fransar sig eller trådar sig i en oändlighet.

Hoppas det här gav dig lite tips och inspiration att återvinna några bortglömda klädesplagg i din egen garderob.

 

Återvinn din garderob

1 Läs mer >>

För andra året i rad har jag som nyårslöfte att läsa 50 böcker under året. Förra året slutade det med att jag läste 52 böcker och har hittills i år läst 25 böcker. Så att jag redan är halvvägs betyder att jag har goda chanser att lyckas även i år. För vissa 50 böcker om året kanske låter jättemycket och för andra är det ingen utmaning alls, idag förklarar jag i alla fall varför och hur jag skapade det här nyårslöftet.

 

Anledningen till att jag satte ett mål att läsa 50 böcker var att jag blev introducerad till hemsidan Goodreads, vilket kort beskrivet är en social media med fokus på böcker. Det är verkligen det perfekta stället att vända sig till om man vill kolla upp recensioner på någon bok man är intresserad av. Man kan även följa folk och hålla koll på vad ens vänner läser via Goodreads.

                                  (Goodreads huvudsida, med mitt nyhetsflöde)


Min favorit funktion på Goodreads är att man kan logga och betygsätta alla böcker man läser. Tycker det är toppen att kunna scrolla igenom alla böcker jag har läst (ibland glömmer man faktiskt vilka böcker man har läst, speciellt om man läser över 50 böcker om året). I tillägg till att betygsätta böcker på en skala till 1 till 5 kan man även skriva lite mer utförliga recensioner. Jag gör inte detta så himla ofta men det är kul att gå tillbaka och se vad man hade för tankar om olika böcker när man läser dem.

                                    (En liten inblick i böcker jag läst i år, samt vad jag gav dem från betyg)

 

En annan funktion på sidan är att man kan ställa in en årlig ”reading challenge” och det är här mitt mål att läsa 50 böcker om året kommer in. Att sätta någon form av läsnings mål är verkligen mitt topptips om man vill börja läsa mer. Och att sedan logga de böckerna man läser antingen i en anteckningsbok eller på en sida så som Goodreads är helt klart en viktig del av det.
           

             (Här kan ni se hur jag ligger i fas med mitt läs mål, för tillfallet ligger jag 7 böcker före schemat)

Man ställer in ett nytt mål för varje år och sedan hjälper Goodreads dig att hålla koll på om du ligger i fas med din läsning för att klara av det eller inte. Förra året när jag gjorde detta för första gången var jag väldigt osäker på hur högt jag ville sätta det. Jag funderade på 100 men kände att även om jag skulle kunna klara det hade det nog funnits en risk att läsning blev ett stressmoment eller ett måste. Så jag tänkte att en bok i veckan vore lite mer lagom, alltså 52 böcker men bestämde mig till sist för 50 för att det lät jämt och bra. Och om jag lyckas läsa mer är mitt mål är det ju bara en bonus. Nu när jag är en bra bit in på mitt andra år kan jag säga att det är den perfekta siffran för mig. Det hjälper mig att hålla läsningen igång men det är inte ett så högt mål att läsning blir ett stressmoment, jag gör ju trots allt bara det här för min egen skull och för att det är kul.

Vill ni kolla in mitt konto på Goodreads klicka här

Har du funderat på att utmana dig själv på att läsa mer böcker? Hur många böcker skulle du vilja läsa i år?

Läsa 50 böcker om åre...

1 Läs mer >>

Hej, du har nu hamnat på min nya blogg. Än så länge ser den kanske inte så mycket ut för världen men jag har en massa tankar om saker jag vill dela med mig av och lägga upp här. Jag kan inte säga exakt vad den här bloggen kommer att innehålla för jag har en känsla av det det kommer att andra sig många gånger med tiden. Men det jag kan säga är att jag planerar att lägga nya inlägg på onsdagar och söndagar (vi ignorerar att det är torsdag idag). Och mina inlägg kommer antagligen att falla under någon av dessa tre kategorier.

 

Böcker: Läsning har blivit ett allt större intresse för mig de senaste åren och jag har nu nått en punkt där jag inte längre kan hålla alla mina tankar om det jag läser för mig själv. Så det här kommer bli ett ställe där jag får prata av mig om böcker som har gjort ett extra stort intryck på mig.

 

DIY: Jag skulle beskriva mig själv som en kreativ person och med det kommer ett stort intresse för att skapa i största allmänhet. När det gäller DIY och pyssel tycker jag det är kul att testa nya tekniker, allt blir inte bra men det leder ofta till nya ideér på hur man kan förbättra det till nästa gång. Så jag tänker att jag ska dela med mig av mina bästa tips och kreationer här. Jag kan lätt sitta i timmar och leta inspiration till projekt på internet, så det här kan ju vara mitt sätt att sprida lite inspiration tillbaka.

 

Äventyr: Ja, bloggen heter ju the Adventures of Mathilda trots allt. Jag älskar att resa och upptäcka nya platser. Det kan vara allt från nya stigar i skogen till äventyrliga resor till nya länder. När jag äventyrar på nya platser brukar jag dock alltid ta med mig kameran. Vilket betyder att jag kommer tillbaka med en massa bilder och berättelser. Och vart bättre att dela med sig än här.

 

&Lite Annat: Helt enkelt för att allt inte alltid passar i en kategori.

 

Så åter igen välkommen, önska mig lycka till och hoppas du blir kvar och tar del av mina äventyr!

Välkommen!