Björnbärsmazariner

 

Björnbär är nog något av det mest äventyrliga man kan plocka tror jag, buskarna gör ju inte jobbet lätt direkt men det är nog lite den utmaningen som jag tycker är kul också. Var ute och plockade björnbär förra veckan och det var kanske sista chansen, för det blev ingen superstor skörd. Vi var på tre olika ställen för antingen var det omoget, intorkat eller redan plockat. Men lite björnbär kom vi ändå hem med och när syltning inte var något att prata om fick de hamna i ett bakverk istället. Närmare bestämt mazariner, visste inte att det var så här lätt att göra mazariner innan.

 
 
Mördegsbotten
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 4 msk socker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
Björnbärsfyllning
  • 500 g björnbär
  • 1 dl socker
Mazarinsmet
  • 250 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • florsocker att pudra över
Glasyr
  • Florsocker
  • Vatten


Gör så här:
  1. Mördegsbotten: Blanda mjöl, socker och smör skuret i bitar i en matberedare till en smulig massa. Blanda i äggulan och blanda snabbt ihop till en deg.
  2. Smöra och fodra mazainformarna (jag hade inga riktiga mazarinformar så använde små tarteformar istället). Låt dem sedan vila  kylen medans du gör de andra momenten.
  3. Björnbärsfyllning: Lägg bär och socker i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt nästan all vätska koka bort. Kvar blir bär i en sirapslik sockerlag.

  4. Mazarinsmet: Mixa mandelmassa och smör i matberedare. Mixa/rör ner äggen till en slät smet.
  5. Sätt ugnen på 175ºC. Ta ut formarna ur kylen. Sprid ut bären så det blir ett tjockt lager som täcker hela bottnarna. Fördela mazarinsmeten över (fyll dem inte helt till kanten mazarinsmet sväller i ugnen).
  6. Grädda i nedre delen av ugnen 15 - 20 minuter.
  7. Blanda ca 1,5 matsked vatten med florsocker så att det blidar en tjock men fortfarande rinnig glasyr som du kan stryka på på toppen av mazarinerna när de har svalnat


 
 
 

Kommentera här: