1 Läs mer >>
 
 

Har verkligen kommit in i en period där jag bakar supermycket nu och det är ju bara trevligt. Så idag blir det ett recept igen. Denna gången blev det Smore's cupcakes precis lika gott som det ser up och låter!!

Ingridienser:
 
Bottnar:
 • 50g Smör
 • 100g/8st digestivekex
 • 1 msk strösocker
 • 100g hackad mörk choklad
 • minimarshmallows
Muffins:
 • 140g (2,5 dl) vetemjöl
 • 170g (2dl) strösocker
 • 45g (1dl) kakao
 • 1tsk vaniljsocker
 • 1/2tsk bakpulver
 • 1/2tsk bikarbonat
 • 1/2tsk salt
 • 1ägg
 • 1 1/4dl mjölk
 • 1/2dl olja
Italiensk Maräng:
 • 4 äggvitor
 • 3/4dl vatten
 • 210g (2 1/4dl) strösocker
 
Gör så här:
 
           Bottnar:
 1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
 2. Krossa digestivekexen, smält smöret och blanda samman kexxmulorna, smöret och sockret.
 3. Fördela smulorna jämt i 12 muffinsformar och platta till dem så det blir en jämn botten. 
 4. Grädda mitt i ugnen i 4 min. Hacka chokladen. När du tagitit ut bottnarna ur ugnen så strö lite av chokladen på varje botten och placera sedan 4 minimarshmallows i varje form.

  Muffins:
 5. Blanda de torra ingridienserna i en bunke.
 6. Vispa samman ägg, mjölk och olja i en annan bunke.
 7. Vänd ner de torra ingridienserna och blanda till en jämn smet.
 8. Fyll formarna och grädda mitt i ugnen i 15 min.

  Italiensk Maräng:
 9. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en annan bunke.
 10. Koka upp vatten och socker till 121 grader (rör ej om).
 11. Häll sockerlagen sakta ner i bunken med maräng samtidigt som du vispar på maxhastighet.
 12. Vispa sedan marängen på medelhastighet till den har blivigt kall.
 13. Spritsa marängen på varje muffins och bränn sedan av dem med gasolbrännare.

  Vi bakade muffinsarna i silikonformar och lufte ur dem ur formarna innnan vi spritsade på marängen. För att vara helt säkra på att formarna inte börjar brinna (eller smälta) när vi brände av dem.
 
 

 
 
 
 
 

    
 
 
 
 
 
 
 
 
Kom fram till bästa sättet att frakta med sig en cupcake utan att förstöra frostingen och få kladd över allt, ställ den på locket till en lagom stor burk och skruva på burken. Sen gäller det ju bara att man inte vänder den åt "rätt" håll av bara farten.

Smore's Cupcakes

0 Läs mer >>
 

I början på sommaren gjorde jag ett inlägg där jag tipsade om böcker som jag tycker passar extra bra att läsa just på sommaren. Och efter det inlägget kom jag fram till att det kunde varar kul att fortsätta att göra ett sådant inlägg för varje årstid. Så nu när vi befinner oss i september är det dags för mina rekommendationer till böcker som passar just till hösten.

På hösten tycker jag man blir extra sugen på att läsa stora, lite mörkare fantasy böcker. Och det är något som kanske har reflekterats i mina val av böcker även om jag försökt att välja ganska blandade böcker. Men när jag satte ihop min lista försökte jag tänka på vilka böcker jag skulle vilja läsa under en filt när regnet öser ner ute och man bara vill dricka en kopp te och försvinna in i en annan värld.
 
The Name of the wind 
 
Den första boken på min lista är The name of the wind av Patric Rothfuss. Om ett fantasyäventyr i en mörkare värld är vad man är ute efter då tycker jag verkligen att
det här är boken man ska plocka upp. Boken följer Kvothe som beättar om sitt liv, från sin tid som barn hos sin nomadiska cirksfamilj, hur han blev föräldralös i ung ålder och tvingades leva ensam på gatan, sin tid i Universitetet och hur han till sist lärde sig vindens namn. Boken är fylld av magi, akademi och musik och innehåller verkligen alla delar som en fantasybok bör innehålla. Den är också fantastiskt väl skriven så man kan inte låta bli att sugas
in i berättelsen.
 Outlander
 
Nästa bok på listan är ett annan rejäl bok,men denna gången är det inte fantasy utom historical fiction.I outlander följer vi Clair, en brittisk sjuksköterska från andra världskriget som för att fira att kriget är över är på semester i skottland med sin man. Men genom en oförklarlig händelse reser Clair tillbaka i tiden till 1744 när on rör vid stenarna på
Craig na Dun. Så nu får vi följa Clair när hon lär sig hantera sitt nya liv i 1700-talets skottland. Clair är nog en av mina absoluta huvudkaraktärer i en bok någonsin, även om hon befinnersig både i en tid och en plats där hon som kvinna och engelsk är förtryckt är hon oerhört stark som person. Hon är inte försiktig med att uttrycka sina åsikter och
hon lyckas till och med få respekt ifrån vissa av de envisna skotska männen hon möter. Det är någonting med miljön i den här boken som är extremt mysig och känns höstig på ett fantastiskt sätt. Och att den tredje säsongen av TV-serien Outlander(som också är fantastisk)
nu precis har börjat gör nog att jag är i rätt sinnesstämmning extra mycket!
 
 
 

Harry Potter
 
Okej, Harry Potter serien kan man läsa om precis när som helst men när det är höst och skolstart passar det likson extra bra. Antar att alla vet vad böckerna handlar om och att de flesta har läst dem (annars gör det genast) men jag kunde inte låta bli att inkludera dem i den här listan. För de uppfyller verkligen alla krav jag har vad gäller en höstbok. Hogwarts, Halloweenfest, magi, äventyr och allmän mysig nostalgi vad mer kan man önska sig en ruggig höst dag!

Clockwork Angel

Alla Cassandra Clare's böcker är perfekta om man är ute efter ett äventyr med magiska varelser, demoner en kamp och gott och ont och så mycket vändningar att man knappt kan hålla koll på om vissa personer är onda eller goda eller vem som är deras föräldrar egentligen. Cassandra Clare har skrivit flera serier som utspelar sig i samma värld och det finns ofta kopplingar emellan dem. Men de går fortfarande bra att läsa dem som fristående seier också. Min favorit och passande nog den jag tycker passar bäst på hösten är Clockwork Angel första boken i Infernal devices serien. Serien utspelar sig som sagt i Cassandra Clare's Shadowhunter värld, men istället för att utspela sig i nutid som de flesta av hennes andra böcker utspelar dessa böcker sig i 1800-talets England. Och kombinationen av det, med magi och demoner samt ett snyggt
steam-punk element gör dessa böcker fantastiska och i min
mening väldigt passande att läsa just såhär års.
 

A monster calls
 
De andra böckerna på listan har varit ganska rejäla böcker och serier, något som jag i och för sig gillar att läsa speciellt på hösten men det tar ju lite tid. Den här boken där emot går väldigt fort att läsa, man kan göra det på en eftermiddag skulle jag säga. Men det gör inte att den på något sätt är minde bra för det. Det var nog en av mina absoluta favoritböcker som jag läste förra året. Boken handlar om Connor som en natt blir besökt av ett monster. Men det är inget vandligt monster och det är inte det monstret som Connor väntatde sig, det är inte monstret från hans mardrömmar. Inget kan vara värre än det, därför blir han inte särskillt rädd för monstret som han nu blir besökt av. Så Connor väljer att lyssna på vad monstret har att berätta. Det är allt jag kommer säga om handlingen resten får ni ta reda på själva när ni läser den. Vill dock tillägge en gråtvarning, det här var inte rätt bok att sitta och läsa på ett Café. Men det var en fantastisk läsupplevelse och de fina och mystiska illustrationerna i boken gör upplevelsen ännu bättre!
 
 
 
 
 
 

 Six of Crows

Har skrivit ett inlägg om dessa böckerna tidigare. Men var tvungen att includera dem på den här listan för den mörka tonen i boken är perfekt för en regnig novemberdag. Och trots att tonen i böckerna är ganska mörk så har karaktärerna en ganka skämtsam ton mot varandra hela tiden och det är mycket spännande vändningar i handlingen som gör att man sitter som fängslad till boken och inte har ett annat val än att läsa ut dem fort.
 
 
 

Jane Eyre
 
Jag inkluderade ju en klassiker i min förra lista så tänkte att jag skulle ta med en här också. Denna gången blir det Jane Eyre som jag tror är min absoluta favorit klassiker. Förutom en bra story har nog mycket med det att göra med att den är så bra skriven. Till skillnad från många andra klassiker så får man följa huvudpersonen i boken mycket närmare. Detta i kombination med ett bra tempo gör att det är en ren fröjd att läsa. Annars innehåller den alla element som man vill att en roman ifrån 1800-talets england ska. Men i tillägg till romans, adlig etikett och socialt spel innehåller den här boken även något av ett mysterium och är inte för inte klassad som en Gotisk bok. Vilket gör den till en perfekt läsning nu i höst.
 
 
 
Miss Peregrine's home for peculiar children
 
Det är kanske framför allt de konstiga och lite smått läskiga fotona som finns i boken och som berättelsen är centrerad runt som gör att detta är en bok som passar bra just på hösten, kanske till och med runt Halloween lite mer specifikt. Berättelsen i sig är inte direkt läsig utom mest mysig. I boken följer vi Jacob när han löser mysteriet kring sin farfars död och hittar Miss Peregrine's hem för underliga barn och alla de speciella barn som bor där gömda från omvärlden.
 
 
 

Hoppas ni hittade något ni gillade på listan, vill ni har mer boktips följ mig på Goodreads!
 
 
 

Lästips inför hösten!

1 Läs mer >>
Minns att jag och en kompis redan av början av året tydligt kunde se årets trender när vi var ute och shoppade och en av trenderna vi spanade in var kläder (framför allt jeans) med applikationer och broderier på. Jag tycker att detta är en superrolig trend men jag har dock inte köpt några kläder med varken broderier eller applikationer. Men efter att nu ha blivit inspirerad under så lång tid både av kläder i butik och av pintrest var det dags att få ur mig lite av kreativiteten. Så detta gjorde att en del kläder i min garderob fick sig ett lyft i form av en applikation eller två, här är resultatet!
 
 
Tycker det är så himla snyggt med T-shirts som har ett ord (speciellt i rött) broderat ovanför bröstet på ena sidan. Så det är precis vad jag gjorde med dessa två toppar. Det var superenkelt, jag handsydde bara på de färdiga orden på respektive tröja.
 
 
Detta var ett lite större projekt, men med tanke på att jag använde mig av symaskin var det suersmidigt att utföra och tycker att resultatet blev toppen. Jag hade en tunn jeansjacka som jag inte direkt använt på länge så gav den ett lyft genom att sy på det här trycket. Trycket kommer ifrån en T-shirt jag slitit ut och inte längre använder men inte kunde få mig själv till att kasta för att jag tyckte mönstret var så fint. Så blev superglad när jag äntligen kom på någonting att återanvända det till. För att sy fast det ställde jag in symaskinen på en tät sick-sack söm och jag tycker resultatet blev superbra! 
 
 
Sist men inte minns tänkte jag dela med mig av det här märket som jag köpte när jag var och vandrade och nu sytt på, på min ryggsäck. För att fästa det använde jag mig av en kombination av strykjärn (det var ett sådant märke som hade klister på baksidan för att strykas på) och att handsy (den lite smått ojämna inre röda sömmen är den jag sydde). Tänker att jag ska fylla ryggsäcken med märken allt eftersom jag är ute på fler äventyr!

Vill du läsa om fler sätt som jag har piffat till mina kläder kan du klicka här.

Applikationer!

1 Läs mer >>
Matmässigt lyckades jag planera och packa ganska bra när det gäller vandringen, det ända som jag hade en del kvar av var torkad frukt. Och efter att ha ätit det konstant i en vecka var jag inte så sugen på det längre när jag kom hem och det plötlisgt fanns så många valmöjligheter vad gäller mat. Så till sist kom jag fram till att ända sättet att bli av med dem är att baka något roligt med dem. Efter att ha bläddrat runt i lite receptböcker fick jag inspiration av Roy Fares och blev detta resultatet.

 

Ingridienser:
120g havregryn
100g vetemjöl
120g smör
1 ägg
1/2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1/2 msk vaniljsocker
125g farinsocker
1 apelsin
2 dl torkad frukt och nötter (jag anväde mig av torkade jordgubbar och vattenmelon, samt hasselnötter)
Några bitar mörk choklad
En nypa salt

Gör så här:

 1. Grovhacka nötter och frukt i lagom stora bitar.
 2. Blanda mjöl, bikarbonat, kanel, salt, och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt havregryn, nötter och frukt.
 3. I en annan bunke, vispa farinsocker och ägg fluffigt. Tillsätt sedan ägget och fortsätt vispa.
 4. Rör ner mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
 5. Avsluta med att ha i skal och saft från apelsinen. Tillsätt eventuellt mer mjöl och havregryn för att få en bra konsistens (smet/degen ska vara ganska kladdig)
 6. Plasta in degen och låt den vila i kylen något
 7. Sätt ugnen på 170g varmluft
 8. Lägg bakplåtspapper på en plåt och klicka ut 20 jämnstora kakor på plåten
 9. Grädde dem mitt i ugnen i ca 10 min tills de fått fin färg
 10. Låt dem svalna och sedan är det bara att möla i sig!
 
 
Dessa kakorna blev supergoda, väldigt saftiga och inte så söta. Så man kan nästan känna sig lite nyttig när man äter dem!

 
 

Oatmeal Cookies

1 Läs mer >>
 

Som det säkert inte undgått någon vid det här laget som läst något av mina senaste inlägg har jag nyligen vandrat Kungsleden mellan Abisko och Nikkaloukta. Kungsleden är ju superlång men just den här sträckan som vi vandrade är kanske den mest populära just eftersom man får uppleva ett så omväxlande landskap och de mest alpina landskapet som Sverige har att erbjuda (Kebnekaise inkluderat). Sträckan Abisko-Nikkaloukta är också känd som Dag Hammarsköldsleden och är en pilgrimsfärd med 7 meditationsplatser där stenar med citat från Dag Hammarskölds bok Vägmärken.

Har haft så himla svårt att bestämma mig hur jag ska skriva det här inlägget just för att jag kom hem med så mycket intryck, bilder och upplevelser. Å ena sidan känns det helt omöjligt att skriva ifrån första början just för att vandra på det här sättet inte går att beskriva utom måste upplevas. Men på samma gång har jag för mycket att berätta för att inte försöka. Så jag ska prova mitt bästa att förmedla information och upplevelser om äventyret. Förhoppningsvis blir ni inspirerade men kom ihåg att bilderna inte gör landskapet rättvisa och inga ord kan beskriva känslan, det är helt enkelt hundra gånger bättre i verkligheten!

Bildkälla


Var är det och hur tar man sig dit?
Sträckan Abisko-Nikkaloukta ligger i Kiruna kommun (så sjukt långt norrut). Du behöver alltså först ta dig till Kiruna, antigen med flyg eller tåg (vi valde flyg, dock med väldigt mycket krångel på grund av flygplan som gick sönder och blev inställt). När du väl anlänt i Kiruna är nästa steg att ta dig till Abisko. Hit går både bussar och tåg några gånger om dagen (bussresan är ca 2 timmar). Efter det är det bara att börja vandra längs Kungsleden, dock är det vanligast att man sover en natt på Abisko turiststation, vilket vi också gjorde. Och när du efter några dagar kommit fram i Nikkaloukta är det bara att vänta in nästa buss tillbaka till Kiruna igen.  
 
Hur långt var det?
Well, det här med avstånd verkar vara ganska abstrakt i fjällvärlden eller så är det bara lite svårt att mäta för alla skyltar och kartor sa hela tiden emot varandra. Men hela sträckan var i alla fall drygt 100 km, enligt infon på STF:s hemsida 108 km. Dagsertapperna var 23 km som längst, men de flesta dagarna var de mellan 12-15 km. Inte allt för långt, men i stenig kuperad terräng var det helt lagom för att man kunde hålla ett relativt lungt tempo och njuta av upplevelsen (Det var u semester trots allt)

Hur lång tid tar det?
7 vandringsdagar om man väljer att stanna på alla fjällstugorna längs vägen, vilket vi gjorde. Man kan välja att gå dubbla sträckor vissa dagar ifall man vill göra det på kortare tid. Vi hade även en extra dag på fjället på grund av flygomboknings kaos, men det var ganska trevligt i slutändan att kunna ta en vilodag och bara njuta av tillvaron. Sedan får man räkna med en extra resdag i var ända av vadringen. 

Var bor man?
Tält eller i fjällstuga. Vi valde att bo i fjällstuga och efter att ha pratat med och sett tältare kändes det helt klart som rätt beslut. Tror inte någon längtan att tälta tändes hos någon av oss, det verkade mest kallt, blött, hårt och som jobbig extra packning att bära med sig. Antar att det positiva är att man sparar pengar och att man har total frihet gällande var man stannar för dagen. Men skulle ändå helt klart rekommendera stugorna för det är en så fantastiskt underbar del av upplevelsen. Från glaset med saft när man anländer, till att laga mat i de mysiga köken som man hämtar vatten till ute i bäcken, och att sedan spela kort eller andra spel som ligger på hyllorna i stugan till ljuset av ett stearin ljus på kvällen, så himla mysig upplevelse. Sedan är det också bekvämt med saker som en säng innomhus med sängkläder redan på plats, liten butik och bastu på de flesta ställen och torkskåp som gör upplevelsen att ta på sig kängorna nästa morgon så otroligt mycket bättre!

Vad ska man ha med sig?
Har skrivit vad jag tog med mig i ett tidigare inlägg och har även uppdaterat listan nu när man lärt sig av sina misstag och upplevelsen.

Vad gör man?
Man går, tittar på det otroliga landskapet, äter nötter och choklad, går lite till, kollar på kartan, dricker varma koppen, spanar efter renar, sitter på meditationsplatser och tar in det storslagna landskapet, fyller sina vattenflaskor i en fors eller i en liten bäck, kolla på den artrika fjällfloran, vada över en bäck, promenera på en spång, hålla utkik efter fjällstugan i horisonten. Och när man spanat den och kommit fram slappar man, bastar, lagar mat, hämtar vatten, badar i en fjällsjö, hugger ved, startar en liten brasa, spelar spel, umgås, träffar månniskor från hela världen, nödhandlar mer choklad, tar en tupplur, försöker komma ihåg att ta in landskapet så mycket som möjligt och sedan går och lägger sig när det blir mörkt. Sedan är man redo för en ny vandringsdag

Bästa med resan?
Helt omöjligt att säga för det var så mycket som var bra på olika sätt. På ett sätt skulle jag vilja säga att hela upplevelsen i sig var det bästa, att vara omsluten av detta otroliga landskap och helt isolerad från omvärlden i några dagar och tvinga isg själv att leva precis i nuet. Men om jag ska välja ut några mer konkreta höjdpunkter på resan så skulle jag säga att den lilla toppturen vi gjorde vid Tjäktja stugan står högt på listan. Att bada i en fjällsjö eller en fors var något av en höjdpunkt för dagen för min del, de bästa baden var nedavför vattenfallet på Tjäktja och i sjön första dagen i Abiskojaure när man faktiskt var svettig efter att ha vandrat i solen hela dagen. Pausen vid andra änden av den sjön var också oförglömlig, strålande solsken, ett spegelblankt vatten och massor av platta stenar som bjöd in en till att kasta macka. Vandringen näst sista dagen var också galet maffig när man gick i den smala dalen nedanför Kebnekaise massivet och de andra spetsiga bergen runtomkring. Det var också här vi hade bästa renupplevelserna, vid tre olika tillfällen under dagen dök det upp renar och vid ett tillfälle var de så nära att vi nästan snublade över dem när vi hade korsat en bäck.

Hedersomnämnda upplevelser måste vara att bli väckt av sjungade belgare på morgonen, fynda i skåpen med kvarlämnad mat (det var som en skattjakt), spela alldeles för mycket kortspel, grilla marshmallows över ett stearinljus för att vädret var för tråkigt för att göra upp en eld ute, bli väckt av en polistelefon som ringer mitt i natten, äta lunch under myggnät när det regnar och sist men inte minst ta av sig ryggsäcken när man kommit fram till fjällstugen efter dagsvandringen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Abisko - Nikkaloukta

1 Läs mer >>
Något av det godaste, mysigaste och hörstigaste man kan äta är pumpapaj. Brukar alltid baka det någon gång på hösten, men jag har också hört att sweet potato pie ska vara väldigt likt i smaken. Så när jag hade en sötpotatis över hemma passade jag på att testa och domen är att det nästan blev bättre än pumpa paj. Den kryddiga och höstiga smaken var kvar och det kändes som att sötpotatisen fick en ännu krämigare konsistens än vad pumpan brukar få. Har du aldrig testat pumpapaj eller sötpotatis paj så kan man nog beskriva smaken lättast genom att säga att det smakar som pepparkaksdeg. Något som min finska kompis utbrast i lycka när hon testade det för första gången i Kanada förra året! Är du såld? Här kommer receptet.

Ingridienser:

Deg:

150 g kallt smör

4 dl vetemjöl

1/2 dl florsocker

1  ägg

1/2 msk vatten


Fyllning:

1 stor (500 g) sötpotatis 

100 g philadelphiaost

1/2 dl ljust muskovadosocker

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen ingefära

1 krm malen muskotnöt
1 tsk kanel

1/2 tsk salt

2 msk majsstärkelse (maizena)

3  ägg

2 msk vispgrädde
2 msk vetemjöl

Servering:

Vispgrädde


Gör så här:

 1. I en matberedare blanda kallt smör med vetemjöl och florsocker.
 2. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman tills degen precis gått ihop.
 3. Täck degen med plastfilm och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
 4. Skala och tärna sötpotatisen. Koka den mjuk i lättsaltat  vatten. Häll bort vattnet och mixa potatisen till en slät puré. Låt den svalna.
 5. Sätt ugnen på 175
 6. Kavla ut degen och täck en pajform (använd gärna en form som är lite djupare)
 7. Blanda i philadelphiaost, muskovado- och strösocker, vaniljsocker, ingefära, muskotnöt, kanel, salt, majsstärkelse och vetemjöl i sötpotatispurén. Blanda tills den är helt slät.
 8. Rör försiktigt ner ett ägg i taget och till sist vispgrädde.
 9. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl ifall blandningen känns lös. Den ska vara krämig, inte rinnig.
 10. Häll smeten över mördegsbotten och grädda pajen i nedre delen av ugnen, i cirka 30-45 min, tills den är gyllene. När du kan köra ner en sticka utan att den blir kladdig är pajen klar.
 11. Låt pajen vila och vispa undertiden grädde till servering. (perfekt att köpa en 3dl vispgräddsförpackning, då har man perfekt mängd till fyllningen och vispning)
 12. Ät, njut!


Den här pajen är som sagt helt fantastisk men den är också sjukt mättande. Men det gör bara att man kan njuta av den längre. Och vill du göra en pumpa paj istället kan du bara byta ut sötpotatisen mot 500g butternut squash istället!

 
 

Sweet Potato Pie

1 Läs mer >>
Okej vart tog Augusti vägen!? Tycker att augusti brukar vara den månaden på sommaren man hinner med mest för det hetsigaste tempot är över och man hinner njuta av sensommaren ordentligt. Men i år vet jag inte vart denna månaden tog vägen. Ok jag tror att jag känner så här för att jag knappt var hemma den här månaden. Stockholm, Kungshamn, (minitur till Veddige) och Kungsleden. Mycket resande blev det och det är ju verkligen inget att klaga på ändå. Den största delen av augusti gick åt till min vandring mellan Abisko och Nikkaloukta både i planeringstid och i faktisk vandringstid. Men det var en helt galen upplevelse som inte bara hamnar på mina augustifavoriter utom även på mina favoriter för hela året. Så inte helt konstigt är många av mina favoriter denna månaden påverkade av vandringsäventyret. Men jag tror också att det höstiga vädret i Norrland har fått mig att avsluta sommaren lite tidigare i år och inse att det redan är höst!
 
1. Vandra
Hela upplevelsen att vandra måste vara min första favorit. Att ha hela sitt liv på ryggen, vara isolerad från omvärden men omringad av en helt storslagen natur. Och sedan bara ha ett mål för dagen gå till nästa stuga. Det var en så fantastisk upplevelse och det har helt klart fått mig att vilja vandra på det här sättet flera gånger i framtiden.

2. Spela kort.
Många kanske tänker att det skulle bli långtråkigt ibland på vandringen. Vad gör man liksom flera timmar i en fjäll stuga utan, el, vatten eller teckning. Men jag upplevde aldrig att det blev långtråkigt. Istället var det nästan befriande att inte behöva välja vad underhållningen skulle vara. Man gjorde det som fanns att göra och det var alltid superroligt. Även om det nästan alltid fanns en kortlek på plats i stugorna så gick det inte helt lita på att den skulle vara komplett så det är att rekommendera att ta med en egen kortlek. Den väger ju traots allt inte så mycket. Det gjorde att det blev mycket kortspelande på kvällarna i fjällstugorna och att jag fick bli påmmind om massa spel som jag nästan glömt bort. Hade perioder i både högstadiet och gymnasiet då kortspel var hela livet. Men sedan hittar man annan underhållning och så glämmer man bort alla roliga spel. Så att få bli påminnd om dem igen och att spela riktigt mycket kortspel var en höjdare!

3. Bada i fjällsjö
Första dagen på vandringen var det sommarvärme på riktigt. Så det var nästan jobbigt varmt att vandra, vilket gjorde att man var supersvettig när man kom fram. Men som tur var låg den första stugen vid en sjö så det gick att ta sig ett riktigt uppfriskande dopp när vi hade kommit fram. Detta skapade en liten tradition för mig att ta mig ett dopp varje dag. Dock så var jag tvungen att avbryta denna traditionen när det kändes aldeles för mycket som vinter i luften och badmöjligheterna bara var, lägg dig ner på stenarna i en bäck Jag tänker inte säga att det var varmt för det var det verkligen inte mendet var sjukt uppfriskande och man fick en kick av inre värma efter att ha vart nere i det kalla vattnet. Mina badfavoriter var den första fjällsjön vid Abiskojaure samt att bada inder vattenfallet på Tjäktja i sällskap av en liten flock med ripor.

4.Stockholm
Jag har ju inte bara vart i Norrland den här månaden utom även haft en trevlig vistelse i huvudstaden. Det var så sjukt bra väder här så det får nästan stå för hela dosen sommar den här månaden. Min absoluta favorit var att hänga på torget i gamla stan en eftermiddag efter promenad och shopping med solen i ansiket och lyssna på en gatumusiker som spelade piano. Han var riktigt rutinerad och höll verkligen en koncert av klassisk musik till alla som var där. Kombinationen av sol, musik, fantänen, de gamla byggnaderna, människorna och mannen som stod i hörnet och målade tavlor gjorde att det kändes så osvenskt på det allra bästa sättet!

5. Victoria
Har trots allt inte varit utanför civilisationen hela månaden så tänkte bjuda på ett tv-serietips också. Började titta på Victoria den här månaden och det tog inte lång tid att kolla igenom hela första säsongen. Serien handlar om drottning Victoria av England och den är så sjukt snyggt filmad plus att skådespelarna är jättebra. Så vill verkligen tipsa om att kolla in den här serien för den har en liten höstig känsla som passar perfect just nu och andra säsongen har precis börjat släppas så en helt perfekt tid att kolla in den.

 

Augustifavoriter!

1 Läs mer >>
Ibland blir det inte som man tänkt sig. Det är något som nog de flesta vet och det spelar ingen roll hur mycket man planerar. Detta är något som jag har fått uppleva nyligen. Förra veckan var jag nämligen och vandrade och för att bloggen inte skulle bli lidande hade jag förberett tre inlägg som skulle dyka upp under dagarna jag var borta. Och sedan var planen att jag skulle hinna skriva ett inlägg till förra söndagen eftersom vi skulle komma hem igen på fredagen. Men som sagt saker och ting blir inte alltid som man planerar och när vi satt spända och glada på flygplanet på landvetter och väntade på att lyfta fick vi istället höra att det var tekniska problem och att flyget blir tvunget att ställas in. Jaja tänkte jag det är väl bara att vi tar nästa flyg, men det är nu jag börjar inse hur avlägset kiruna faktiskt är. Det går i stort sett inga mer flyg till Kiruna idag, och i alla fall inga flyg vi hinner med med våran nuvrande försening.
 
Så vad händer nu, kaos och allmän förvirring. Men till sist efter alldeles för många timmar i telefon har vi lyckats boka om vår resa så att den blir fram skjuten en dag plus att hemresan blir framskjuten två dagar. Helt fantastiskt! Trots krånglet i starten var det ett fantastiskt äventyr och det kommer mer o själva vandringen snart. Men denna försening i resan gjorde att jag trots planering missade ett inlägg förra söndagen för att jag helt enkelt inte hade kommit hem än.

Och nu undrar ni men onsdagen då vad hände där?! Sanningen är att jag har jobbat jätemycket hela veckan sedan jag kom hem och tekniskt sett skulle jag ha hunnit att slänga ihop något till i onsdags men på samma gång ville jag inte "slänga ihop" något. Nu har jag hållt på med bloggen ett tag och det känns som att den första testrundan är över. Och med det innebär det att jag har börjat känna av saker som funkar, saker jag vill ändra på och vad jag är nöjd över med bloggen. Så innan jag slänge ihop nästa inlägg ville jag ta mig tiden att fixa dessa grejer så att jag kände mig mer nöjd med mitt upplägg. Och som ni antagligen har sett ser det lite annorlunda ut idag. 

Jag är så mycket mer nöjd med hur bloggen ser ut nu och jag har även gått igenom mina gamla inlägg och ändrat saker jag inte var nöjd med (det gäller främst hur jag har placerat bilder). Jag har även skapat en bättre "mall" för mina boktips så att man får samma typ av grundinfo och jag tror att mina olika kategorier på inlägg kommer kännas mer enhetliga nu. Helt enkelt har jag skapat lite stuktur som jag har saknat och som jag egentligen inte kunnat ha tidigare just för att det är något som jag vart tvungen att känna mig fram till. Men efter att ha gjort dessa ändringar har jag fått ny inspiration och glädje att fortsätta blogga och förhoppningsvis håller det i sig!

Välkommen tillbaka (t...