Sweet Potato Pie

Något av det godaste, mysigaste och hörstigaste man kan äta är pumpapaj. Brukar alltid baka det någon gång på hösten, men jag har också hört att sweet potato pie ska vara väldigt likt i smaken. Så när jag hade en sötpotatis över hemma passade jag på att testa och domen är att det nästan blev bättre än pumpa paj. Den kryddiga och höstiga smaken var kvar och det kändes som att sötpotatisen fick en ännu krämigare konsistens än vad pumpan brukar få. Har du aldrig testat pumpapaj eller sötpotatis paj så kan man nog beskriva smaken lättast genom att säga att det smakar som pepparkaksdeg. Något som min finska kompis utbrast i lycka när hon testade det för första gången i Kanada förra året! Är du såld? Här kommer receptet.

Ingridienser:

Deg:

150 g kallt smör

4 dl vetemjöl

1/2 dl florsocker

1  ägg

1/2 msk vatten


Fyllning:

1 stor (500 g) sötpotatis 

100 g philadelphiaost

1/2 dl ljust muskovadosocker

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen ingefära

1 krm malen muskotnöt
1 tsk kanel

1/2 tsk salt

2 msk majsstärkelse (maizena)

3  ägg

2 msk vispgrädde
2 msk vetemjöl

Servering:

Vispgrädde


Gör så här:

  1. I en matberedare blanda kallt smör med vetemjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman tills degen precis gått ihop.
  3. Täck degen med plastfilm och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  4. Skala och tärna sötpotatisen. Koka den mjuk i lättsaltat  vatten. Häll bort vattnet och mixa potatisen till en slät puré. Låt den svalna.
  5. Sätt ugnen på 175
  6. Kavla ut degen och täck en pajform (använd gärna en form som är lite djupare)
  7. Blanda i philadelphiaost, muskovado- och strösocker, vaniljsocker, ingefära, muskotnöt, kanel, salt, majsstärkelse och vetemjöl i sötpotatispurén. Blanda tills den är helt slät.
  8. Rör försiktigt ner ett ägg i taget och till sist vispgrädde.
  9. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl ifall blandningen känns lös. Den ska vara krämig, inte rinnig.
  10. Häll smeten över mördegsbotten och grädda pajen i nedre delen av ugnen, i cirka 30-45 min, tills den är gyllene. När du kan köra ner en sticka utan att den blir kladdig är pajen klar.
  11. Låt pajen vila och vispa undertiden grädde till servering. (perfekt att köpa en 3dl vispgräddsförpackning, då har man perfekt mängd till fyllningen och vispning)
  12. Ät, njut!


Den här pajen är som sagt helt fantastisk men den är också sjukt mättande. Men det gör bara att man kan njuta av den längre. Och vill du göra en pumpa paj istället kan du bara byta ut sötpotatisen mot 500g butternut squash istället!

 
 

Kommentarer:

1 Julia:

skriven

Åh, men vad nice det låter! Ska absolut testa! :)

Svar: Tycker jag! Du är ju värsta paj bakarproffset och du kommer inte ångra dig om du testar denna :D
Mathilda

Kommentera här: