0 Läs mer >>
 
Mistborn
Brandon Sandersen

Mitt betyg: 5/5

Hela boken i tre ord: Magi, Metaller, Dimma

Minnesvärt: En av karaktärerna har en bild på en blomma och ingen tror att den är verklig för växter är inte längre gröna och de får verklien inte färgglada blommor längre, så döende är den här världen.

Tankar:
Mistborn är en fantasy serie bestående av tre maffiga böcker. Första boken startar med premissen "What if the dark lord won". The Final Empire som landet heter har under 1000 år regerats av samma härskare som också utsett sig själv till Gud. Landet är döende det snöar aska, dimma fyller landskapet varje natt och all växtlighet är brun inte grön. I den här världen finns ockxå ett magisystem som är fokuserat kring användandet av metaller. Vissa människor har förmågan att "bränna" olika metaller som ger dem tillhörande förmåga. Te.x om man bränner brons kan man dämpa känslor hos andra människor eller om man bränner mässing blir ens kropp starkare och mer uthållig. Ett fåtal människor har förmågan att bränna alla 12 allomantiska metaller som det heter och detta kallas att vara mistborn. Våran huvudkaraktär Vin har den här förmågan och vi får följa henne genom böckerna när hon lär sig behärska denna förmåga och hur hon blir en del av ett gäng revulotionärer som vill ta över makten från härskaren.

Än så länge på min beskrivning låter detta kanske som en ganska standard typ av handling för en fantasy serie. Men den här serien har verkligen förändrat mina tankar om hur bra fantasyböcker ska skrivas. Den innehåller alla klassiska element som onda härskare, magi, en otippad hjälte och profetsior, men sättet som den utför det med är det unika och ens bild om de olika karaktärerna och vad som egentligen är ont och gott förändras markant under seriens böcker. Jag kan inte säga för mycket utan att komma med spoilers till handling men jag tycker verkligen att du ska läsa dessa böcker om du är sugen på en maffik fantasy serie som är sjukt bra skriven!

Det ända jobbiga med dessa böcker och det som gjort att det trots allt tagit mig så lång tid att läsa hela serien är att böckerna är ganska sega de 200 första sidorna. Och det låter ju helt sjukt när man säger det så, men det bra är att när man väl tagit sig förbi det kommer det 500 sidor då man inte vill släppa boken alls!

Vill också nämna att mitt favoritelement med dessa böcker är hur de använder religion och profetsior som ett stort och viktigt element i boken. Man får verkligen reflektera över hur många olika sätt en profetsia kan tolkas på. Och religion spelade så stor roll i den här serien på ett sätt som kändes spännande och framför allt intressant. Kände att man kunde dra många paralleler till hur vi ser på religion i vår värld och på vilket sätt den är viktig i våra samhällen.

Helt klart böcker värda att läsa. Det går nästan inte samanfatta dem bra på ett förståligt och kort sätt utan att avslöja för många detaljer, så nu lämnar jag det upp till er att läsa dem om ni blev i alla fall lite inspirerade!

 

Mistborn

0 Läs mer >>
 
Under mina 23 levnadsår har jag spenderat varenda sommar hemma i Strömstad. Båt, Bad och fiske är en så självklar del av min sommarvardag (och vardag för övrigt) att jag inte kan tänka mig hur det skulle vara att bo någon annan stans under den bästa årstiden i Sverige. Men på senare tid har jag ju insett att det verkligen är en lyx att bo i en sommarstad på det här sättet som jag gör. Jag skulle säga att jag gillar Strömstad, men jag älskar Strömstads skärgård, det är här jag känner mig hemma på riktigt!

Så här kommer ett litet hyllningsinlägg till min favoritplats på jorden så här års, med bilder från mina absoluta smultronställen i Strömstads skärgård. 

 

Jag var 16 när jag började sommarjobba på riktigt och efter det blev det lite mer av ett pussel att försöka spendera så mycket tid som möjligt vid havet. Mina sommrar innan dess spenderade jag genom att vara 100% ledig och att vara på stranden i stort sett varje dag med mina föräldrar om de hade semester eller själv med kompisar eller min syster om de jobbade. Det blev även flera övernattningsturer och dagsutflykter med båten vid olika små trevliga holmar i Strömstad skärgård.

Sovdags i gamla båten Lisa

Jag minns också att vi hade en tendens till att ge dessa öar egna namn så om jag pratar om dessa platser är det bara min familj som kommer fatta var jag merar. Det är inte det att de var för små för att ha egna namn, jag vet att jag har sett i sjökortet efteråt vad vissa heter. Men vid det laget hade vi redan döpt dem och då var det för sent för att ändra på den vanan. Ett exempel på detta är holmen som vi döpte Har-ön för att första gångerna vi var där hoppade det runt en hare på ön (vill poängtera att denna ön inte är förbunden med fastlandet och det typ inte finns något färskvatten här) och jag har faktiskt ingen aning vad ön heter på riktigt, det är helt enkelt Harön som gäller.


Lillstyrsö, eller Elinholmen som andra människor kallar den är ett annat exempel på detta. Lillstyrsö är ön till vänster i bilden och vi gav den detta namn för att den låg jämte Styrsö, det är till och med så grunt imellan de två öarna att man kan promenera över på sandbottnen. Styrsö som är en av de kändare öarna i Skärgården just för sin fina badstrand. Om jag ska välja ut den bästa stranden i Strömstad kommer valet stå mellan tre olika stränder, Styrsö, Björnsängen på Nordkoster och Capri. 


Jag hade ingen bild från själva stranden på Styrsö. Men en av de stora nöjena förutom den enorma sandstranden är att gunga på de enorma trädgungorna. Man kan också sova över på Styrsö ävan om man inte kommer med egen båt, genom att ta kosterbåten ut och övernatta på vandrarhemmet som också ligger på stranden. Jag minns att vi gjorde detta en sensommar med ett stort kompisgäng på flera familjer när jag var liten (typ 6) och jag var helt faskinerad över att se mareld för första gången på kvällen när det blev mörkt. Detta var också här jag såg mitt första stjärnfall efter att jag promenerade över stranden och titade ut över havet efter att ha borstat tänderna på kvällen.

 
Nästa strand på listan är Capri. Den är helt klart bästa stranden på fastlandet och som en bonus finns här i tillägg till den enorma stranden ett mycket väl utformat träd man kan sitta i och som är en perfekt stege upp till utkiksplatsen på berget (där första bilden är tagen) och det finns även ett vattenfall här (i alla fall om det vart en relativt blöt sommar, nu är det knustorrt)

 
Sist men inte minst har vi Björnsängen (har forfarande inte räknat ut om det är Björn-sängen eller Björns-ängen). Den här stranden är liten och inklämmd bland klipporna på Nordkoster men vattnet här är helt magiskt turkost en solig dag. Vissa gånger jag har vart här glömmer man nästan bort att man är i Sverige, det kunde lika gärna vart medelhavet.
 
 
Koster (flakmopparnas rike) är för övigt ett guldkorn i sig, det är inte av en slump att det lockar ut så mycket turister varje år eller blivit nationalpark (dock typ bara under vattenytan), Nordkoster har de finaste badstränderna och bästa naturen, medans Sydkoster är den större ön med mera liv, sammhälle (typ, kyrka, skola, affär) och aktiviteter i största allmänhet. Förknippar också sydkoster med tandemcykling för det är bara här jag har hyrt tandemcykel och testat på det.

 

I det som räknas till Kosters skärgård ligger Ursholmen, Sveriges västligaste bebygda plats. Det är en karg stenholme som egentligen inte ser inbjudande alls ut med som är helt fantastiskt häftig. Fyrtornen och den tillhörande gården står för alla bygnader på ön och gräsplätten och det lilla buskaget där emellan för den ända grönskan, men det är just hur utlämnad man är för väder och vind som gör detta till en sådan häftig plats. Det finns ingen strand men det är standbotten så vattnet har en fin turkos färg i alla fall. Och du kommer garanterat se en hel drös med sälar (dom sötaste korvarna i världen) på vägen hit för det är här i yttre skärgården som de håller till. Men se upp för grund!

 
Nyss var vi på den västligaste platsen och nu flyttar vi oss istället till den nordligaste fyren i Strömstad skärgård innan vi hamnar på norskt vatten. Nord Hälsö är en av mina favoritöar att besöka med sin fina badstrand, lilla gräsplätt där det alltid står ett tält och fyr som det är obligatoriskt att klättra upp till när man är här. Har dock tagit med kompisar som inte var lika vana bergsklättrare som jag och de hade stora problem med att ta sig upp och kallade mig för omänsklig bergsget.

Detta är nog mina absoluta favoriter i Strömstad skärgård, men det finns så klart fler platser så som Syd-långe där man kan valla får och bada både i näckrosdam och hav. Alaska med sina vackra sten och betång bebyggelse, Saltö och Råssö. Har dock inte så mycket bilder här ifrån så vi avslutar dagens inlägg med en bild från den viktiga dagen på vi hittade fendern Fido ute på småholmarnaMitt sommar Strömstad

1 Läs mer >>
I veckan var vi två syskonpar som njöt av sommarkvällen genom att duka upp med afternoon tea i trädgården. Och för att köra den brittiska idyllen hela vägen ut kombinerade vi detta med att ha lite Jane Austen tema på alltihopa. Här kommer en sammanfattning av kvällens mat/recept samt kvällen som helhet. Hoppas ni blir inspirerade!
 

På menyn stod det gurksmörgåsar, laxsmörgås, smörgås med brie och vindruvor, scones med alla typer av marelad man kan tänka sig, morotskaka, och kannvis med te förstås.
 
 
Te-smörgåsar:
Gurk, lax och briesmörgåsarna är superenkla att göra och besår bara av vitt bröd som man skär kanterna av, smörar med philadelphia ost och sedan lägger ihop två och två med valfritt pålägg i mitten. Gurksmörgås är en brittiskt te-klassiker och enligt expert recepten ska man skala gurkan innan man skivar den tunt och lägger på smörgåsen (den här smörgåsen är lika smaklös som den låter, men den är på samma gång fluffig, len och supergod). De andra två smörgåssorterna var kallrökt lax och philadelpiha, samt brieost och vindruvshalvor. När alla smörgåsar har fått pålägg är det avgörande steget att skära dem i trevliga former och storlekar (typ trekanter eller stavar)

Scones:
Scones är superenkelt att göra och det är så himla gott, men på samma gång är det alldeles för sällan jag bakar det. Dock så minns jag att det var något som man gjorde väldigt ofta på hemkunskapen.
  • 3 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
Blanda de torra ingridienserna i en skål. Smula sedan ihop det med smöret. Rör ner mjölken och blanda till en deg. fördela degen i fyra bitar som du plattar ut till runda kakor cs 15 cm stora. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, skär ett kors tvärs över dem och grädda sedan i ugnen på 250 grader i ca 10 min. Sedan är det klart för att avnjutas direkt med smör eller massa roliga marmelader.

Receptet till morotskakan tyckte jag blev lite för långt för att skriva här också så det får vi ta en annan gång. När alla tilltugg är klara kommer nästa roliga steg att lägga dem på fina fat och duka upp snyggt på valfri plats (helst utomhus nu när det är sommar). I bakgrunden spelade vi en tea-party lista som vi hittade på spotify och som passande nog innehöll mycket musik från Stolthet och fördom. Att sitta utomhus så här en sommarkväll och dricka lyxte är något som rekommenderas starkt.

Eli är i game mode med sin I Love Mr. Darcy tröja


Men kvällen var inte slut där, vi hade även en liten trave av spel som passade in i kvällens tema och höjden på det hela var spelet Marrying Mr. Darcy.

 

Spelet går ut på att man är en av de kvinnliga karaktärerna ur stolthet och fördom (Eller Emma som finns som expansion-pack). Sedan gäller det att öka olika karaktärsdrag så som rykte, skönhet och listighet så att man har den personligheten som ens önskade friare söker. Alla har inte mr Darcy som drömmake utom Jane Bennet har till exempel mr Bingly. Under spelets gång kan man sabba för sina rivaler genom att förstöra deras rykten eller överglänsa deras skönhet. När alla eventkards är slut är det dags att se om man blir gift eller inte. Det hela avgörs med ett ödets tärningskast, så all noga planering kan gå åt skogen. Man har större chans att bli gift om man har många friare, men man kan sluta som ungmö även om man har alla männen i spelet som friare. Det gjorde jag en omgång, dock så blev jag en rik ungmö och vann spelet i alla fall!

Det här spelet är helt underbart fånigt och nördigt (Jane Austen fandom finns det med). Händelser så som baler och överraskningsfrierier kombinerat med alla roliga texter på korten har gjort detta till ett nytt favoritspel hos mig. Och jag skulle säga att man inte behöver vara Jane Asten fan för att tycka om det, för spelet är så pass välgjort. Dock blir det ju roligare om man är det för man uppskattar alla internskämt och ironiska ögonblick som dycker upp.  


 
 

Tea party!

1 Läs mer >>
 

Jag var på inflyttningsfest hos en kompis som skaffat ny lägenhet förra veckan. Jag tycker att en växt är den perfekta inflyttningspresenten och det kanske har lite med att göra att jag jobbar i blomsterbutik och inte kan se ett hem utan växter framför mig. Den ända frågan var vilken typ av växt som skulle få bli present. Men efter att ha spanat runt på pintrest och vägt in mitt förtroende över min kompis förmåga att ta hand om växter blev jag sjukt inspirerad att ge bort en liten kaktussamling i snygga loppiskrukor. Kaktusar var lätt att välja ut på jobbet, men för att få tag på den typen av krukor jag ville he blev det en tur på loppis. Jag lyckades fynda tre små söta krukor, en av dem hade ett superfint mönster från början men de två lerkrukorna ville jag ge lite nytt liv och kärlek.

Såhär såg krukorna ut innan jag gjorde något med dem

Min plan var att måla den vita krukan lila och sedan måla dit ett mönster eller ett litet ansikte. Och den andra terrakottakrukan ville jag bara måla delvist grönt. För jag ville behälla lite av den orangea färgen eftersom det skulle matcha de orangea blommorna i den sista krukan. Första steget var att tvätta av krukorna och genom att sedan doppa den orangea krukan i den gröna färgen medan den fortfarande var lite fuktig rann ganska mycket färg av igen och en ombre-effekt skapades, vilket jag var ute efter. Den lila krukan ville jag ha ett mer heltäckande läger färg på så den väntade jag med att doppa tills den hade torkat (måste säga att det varr betydligt kladdigare att doppa hela krukan än halva). Nästa steg var sedan att låta krukorna torka och jag kom fram till att hänga dem upp och ner på en flaska var den ultimata lösningen.

Krukor på tork

Efter några timmar när färgen hade torkat kunde jag måla motiv på den lila krukan.
 
 
Och nästa dag tog jag med dem till jobbet för det slutgiltiga steget, att plantera dit kaktusarna. Tyckte det blev superfint och gillar hur fina de är tillsammans trots att de är ganska olika i färg och stil. Presenten blev även en hit hos min kompis som var ganska optimistisk över att hon inte skulle ha ihjäl kaktusar.


 
 
 
 
 

Kaktusar och loppiskr...

1 Läs mer >>
 
Här om dagen blev jag sugen på att blanda en sommrig drink av bland annat flädersaft och jordgubbar som jag hade hemma. Och det blev riktigt bra så jag tänkte dela med mig av receptet idag!

Ingridienser:
Konsentrerad flädersaft
Jordgubbar (Jag hade frysta men det funkar nog med färska också)
Basilika
Vodka (citron)
Sockerdricka
Isbitar
 
Börja med att mixa jordgubbarna tillsammans med någr blad basilika (Eller mynta ifall du gillar det bättre). Tar du jordgubbarna direkt ur frysen får du vänta tills de börjar tina litegrann, min stavmixer kunde i alla fall inte klara av de stenfrusna bären. Du vill mixa dem tills du har en isig pure (lite slush-aktig i konsistensen). Blanda jordgubbsmoset med krossade is. Häll sedan på en skvätt (exakta måttet här) flädersaft och vodka. Är du proffsig kan du blande det i en shaker, annars funkar det typ lika bra med en sked i valfri behållare. Häll upp i några snygga glas. Avsluta med att hälla på sockerdricka (du vill nog inte ha med den i omskakningen...) Och pimpa sedan med ett basilikablad!

 
 
 
Klart för avnjutning.. Mumms!

En riktig sommardrink...

1 Läs mer >>
Jag är en såndär konstig person som inte använder Spotify. Hade det ett tag med blev så frustrerad över att det var så mycket musik som jag ville lyssna på som inte gick att hitta där. Det beror nog lite på at jag har konstig musiksmak och vill ha rätt version av jazzlåtar, klassiska stycken samt försöka hitta all filmmusik. Istället samlar jag all min musik på iTunes för där kan jag lägga in låtar från små och stora artister samt tanka in musik från CD skivor jag har liggande men aldrig spelar i sin ursprungliga form längre.

I mitt bibliotek finns massa spellistor med konstiga namn där jag såklart sorterat min musik i lämpliga kategorier. Jag har musik i alla generar från Disneymusik till Debussey och de täcker alla mina humör vad gäller musik. Jag tycker inte om att möblera om för mycket i mina spellistor för då blir det helt plötsligt fel ordning på saker, jag älskar den där känslan när man vet nästa låt innan den tidigare slutat spela. Och man jag skulle börja flytta om saker i min 9 timmar långa spellista med filmmusik skulle mitt liv bli helt kaos. Men för att lösa problemet med balans mellan omväxling och bekanthet har jag en spellista i mitt bibliotek som heter Idag. I denna listan tömmer jag och lägger in nya låtar ständigt. Det blir en mix av låtar från alla listor i mitt bibliotek och jag använder den för att skapa en mix som reklekterar mitt humör just idag, om jag inte tycker att någon av de andra listorna har just den kombinationen jag känner för.
 
Att ha denna typen av spellista är ett av mina största tips vad gäller organisering av musik och rekomenderar starkt att alla skapar sig en sådan. Avslutningsvis tänkte jag dela med mig av vilka låtar som ligger på min spellista Idag, för stunden. Jag har precis gjort om den och enligt mig är den perfekt till glada sommardagar, hoppas ni hittar något låttips och att ni skapar er en egen spellista Idag!

1. Another day of sun - La La Land
2. Someone in the crowd - La La Land
3. A lovely night - La La Land
4. City of stars - La La Land
5 Audition - La La Land
6 Perfect (from Edges) - Carrie Hope Fletcher
7 Burn - Hamliton
8 Schuler Sisters - Hamliton
9 Who lives, who dies, who tells our story - Hamilton
10 Amar pelos dios - Salvador Sobral
11 Helpless - Hamilton
12 Satisfied - Hamliton
13 Para ti - Louisa Sobral
14 La festin - Camille
15 Comptine d'Un Autre - Yann Tiersen
16 Matilda - Alt-J
18 Tessellate - Alt-J
19 Body Gold - Oh Wonder
20 Technicolour Beat - Oh Wonder
21 Landslide - Oh Wonder
22 All we do  - Oh Wonder
23 Provence  - Wintergatan
 

Spellistan Idag

0 Läs mer >>
 
Vill du läsa mer böcker men inte riktigt vet vad du vill läsa? Eller blir det ofta att du plockar upp böcker ur samma genera varje gång? Då tycker jag att du ska kolla in Popsugars Reading Challenge lista. Varje år släpper de en ny lisat på 40 böcker som includerar allt från en bok med en katt på, till en klasiker. Det ör en lista som är öppen för tolkningar på många ställen men som garanterat får dig att vidga dina läsvyer lite. Jag tycker att det är en jättekul och spännande idé och idag tänkte jag dela med mig av vilka böcker jag har valt till de olika punkterna i årets lista. Har inte läst 40 böcker än i år så har inte valt böcker till alla punkter än, men jag vill dela med mig av detta nu så att du har chansen att delta innan året är slut du oxå. Vill du se vad andra människor har valt för böcker och ta del av utmaningen så klicka här. Och klicka här för att komma till popsugars artikel där de pratar om sin lista. 

1. A book recommended by a librarian
2. A book that's been on your TBR list for way too long
The Hero of Ages (Har tänkt läsa denna i över ett år nu, men SKA bli klar i sommar)
3. A book of letters
The Perks of being a Wallflower (läser för tillfället)
4. An audiobook
5. A book by a person of color
Everything, Everything
6. A book with one of the four seasons in the title
The Winds of Winter (man kan ju alltid hoppas)
7. A book that is a story within a story
The name of the wind
8. A book with multiple authors
Unnatural Creatures (pågående läsning)
9. An espionage thriller
10. A book with a cat on the cover
11. A book by an author who uses a pseudonym
12. A bestseller from a genre you don't normally read
Fifty Shades Darker
13. A book by or about a person who has a disability
14. A book involving travel
Six of crows
15. A book with a subtitle
Harry Potter: and the chamber of secrets
16. A book that's published in 2017
Avtar the last airbender: North and South
17. A book involving a mythical creature
Harry Potter and the prisoner from Azkaban
18. A book you've read before that never fails to make you smile
Harry Potter: and the philosophers stone :)
19. A book about food
The Hunger Games xD
20. A book with career advice
21. A book from a nonhuman perspective
22. A steampunk novel
23. A book with a red spine
Soundless
24. A book seet in the wilderness
25. A book you loved as a child
Guldkompassen (Planerar att läsa om dessa böcker är så mycket jag inte minns)
26. A book by an author from a country you've never visited
27. A book with a title that's a character's name
Anna Karenina (Har börjat läsa)
28. A novel set during wartime
1984 (Har börjat läsa)
29. A book with an unreliable narrator
30. A book with pictures
The melancholy death of Oyster boy
31. A book where the main character is a different ethnicity than you
The rose and the dagger
32. A book about an interesting woman
33. A book set in two different time periods
Dragonfly in Amber (Planerar att läsa i alla fall)
34. A book with a month or day of the week in the title
A sunday at the pool in Kigali (Har bara läst några sidor än så länge)
35. A book set in a hotel
36. A book written by someone you admire
On the other side
37. A book that's becoming a movie in 2017
The sun is also a star
38. A book set around a holiday other than Christmas
39. The first book in a series you haven't read before
The wrath of the dawn
40. A book you bought on a trip
New Moon

Som ni ser har jag inte fyllt i listan helt men det är för att jag helt enkelt inte vet vilka böcker jag kommer läsa innan året är slut. Men jag gär kanske en uppdaterad version av detta inlägget vid årets slut när jag förhoppningsvis har klarat hela listan. Hoppas att ni också tycker att denna listan gav lite inspiration och om ni har något bra tips på en bok med en katt på omslaget eller en bok som utspelar sig på ett hotel får ni gärna skriva det i kommentarerna :D

Vill ni följa mig på Goodreads eller veta mer om de böcker jag läser under året klicka här.
 

Popsugar Reading Chal...

1 Läs mer >>
Jag hatar egentligen att plocka bär för att det tar en evighet att fylla hinken och det är så himla pilligt. Men att plocka jordgubbar är undantaget för den regeln för de är så stora och lättplockade att det går i ett nafs. Förra veckan var jag tillsammans med en kompis och våra mammor och plockade jordgubbar på självplock vilket var supermysigt. Så nu har det varit jordgubbsfrossa hemma i några dagar då vi förtärt jorgubbar i alla tänkbara former. Jag testade även att torka jordgubbar hemma för första gången och det blev riktigt bra så tänkte tipsa om det idag.

 
Du behöver:
Jordgubbar
Kniv
Bakplåtspapper
Plåt (har du plåtar med hål i så är det det bästa)
Ugn
Skär alla jordgubbar i tunna skivor och lägg det på plåtar med bakplåtspapper (tror det kommer vara i stort sett omöjligt att få loss dem om man inte har dem på bakplåtspapper).

 
Stoppa sedan in plåtarna i ugnen, jag körde på 50 grader varmluft och det funkade superbra. Kläm fast något i ugnsluckan (typ en slev) så att det bildas en glipa där luften kan åka ut och låt sedan jordgubbsskivorna torka i ugnen i ca 7 timmar. Att torka tar tid men det sköter sig själv så man kan låta det stå över natten om man vill. Jag torkade tre plåtar på samma gång och det funkade superbra.

När 7 timmar har passerat kan du stänga av ugnen och när jordgubbarna känns torra och avsvalnade är det dags att pilla loss dem från bakplåtspappret. De ser ut som att de har blivit ett med pappret men det var faktiskt förvånansvärt lätt att dra loss dem. Jag tyckte också att pappret såg så himla fint ut efter att jag tagit bort jordgubbarna, önskar att jag hade något att ha det till.

 

 

Stoppa de torkade jordgubbsskivorna i en burk så var det klart. Dem blev supergoda och behöll sin fina färg. Detta är perfekt att ha på müslin eller som vandringssnacks. Ska kanske nämna att de inte blev så himla knapriga i konsistensen utom mer sega. Men det tycker jag inte gör något, det är ju trots allt den konsistensen som torkad frukt oftast har.

 

Torka Jordgubbar

1 Läs mer >>
Alltså Juni vilken månad! Av alla månader på året så är Juni min absoluta favorit och Juni 2017 kan nog vara den bästa junimånaden jag upplevt hittils. Så att jag har många favoriter den här månaden i formen av fantastiska upplevelser är inte så konstigt.

1. Första favoriten den här månaden måste vara min resa till Berlin. Jag gjorde så mycket roligt där att jag skulle kunna fylla en favoritlista med saker bara där ifrån, vilket jag faktiskt gjort. Ni kan läsa om det här, och här. Men om jag ska välja två absoluta höjdpunkter så måste det vara att se på utomhusbio och besöket till Teufelsberg. Att se på utomhusbio är något som jag länge haft på min lista av saker jag vill göra (typ jämte flyga luftballong) så är så himla glad att jag fått gjort det och det var precis lika mysigt som jag förväntade mig. Att vi såg på en bra film (Arrival rekommenderas stark till alla) gör ju saken bara bättre. Teufelsberg som jag nämnde i mitt förra inlägg är en av de mest bisarra upplevelserna jag haft i mitt liv men på det bästa sättet!
 
2. Spontanresa till München måste vara min andra favorit. Jag hade noll förväntningar, visste bara att jag hade 5 timmar att fördriva och tänkte att det borde vara trevligare inne i staden än på flygplatsen. Och gissa om jag hade rätt! Blev så sjukt överraskad och förälskad i den här staden, ett par timmar var inte tillräkligt och jag kommer definitivt komma tillbaka (denna gång med München som slutdestination). Vill ni läsa mer om detta äventyr klicka här.
 
3. Pannkakstårta. Något som gör juni till den bästa månaden på året är att jag fyller år denna månaden och i år firade jag min födelsedag i gott sällskap tillsammans med mina vänner i Göteborg och efter en hel dags promenerande och fika avslutade vi dagen med en spontan hemmagjord pannkakstårt, någpt jag sldrig ätit innan men som blev en favorit! Det känns som om alla borde äta pannkakstårta minst en gång i livet.
 
4. Havet är en ständig favorit hos mig. Men när det åter är sommar kan man njuta av det igen på ett annat sätt. Denna månaden har jag till exempel badat (första doppet var dock i insjö), paddlat kanot och åkt gummibåt på havet alla saker som bara hör till sommarvardagen i min värd. Tror inte det finns någon bättre plats än strömstad skärgård under sommaren.

5. Vattenkubb, detta är en ny tappning på det traditionella kubbspelet som vi uppfann under midsommar. Min kompis Julia skrev om det här. Men enkelt förklarat är det ett vanligt kubbspel som man placerar ut i långgrunt vatten istället för på land när man ska spela.
 
6. Jordgubbar och hummus. Nästa favorit på listan är en ny smaksensation för mig. Har väl ätit hummus tidigare men denna månaden har jag blivit besatt och det är tack vare att jag ätit det tillsammans med bröd (typ bagutter) och jordgubbar. Nu är jag helt beroende av att doppa jordgubbar i hummus och det är något som funkar precis lika bra på spontanpicknick, grillfest, enkel snack, eller som kalasmat!

7. Codenames. Unnade mig ett nytt sällskapsspel i födelsedagspresent och det blev en dunderhit fram på kvällen på midsommar och en ny spelfavorit för mig. Det är et sånt spel som passar alla även om man tycker om att spela sällskapsspel eller inte. Det handlar bara om att skapa associationer och ledtrådar till olika ord och försöka att få sit lag att tänka på samma sätt som en själv. Just att man spelar i lag gör att det är ett väldigt socialt spel som passar typ på fester.

8. Bada i regnet. Att bada när solen skiner är ju underbart, men att bada i regnet är lite extra mysigt på något sätt. Så när midsommarvädret var så som midsommarvädret brukar vara tycker jag vi gjorde helt rätt som promenerade ner och badade i alla fall. Detta blev ett fantastiskt första dopp på året och jag nästan längtar till en ny dag med sommarregn så jag kan bada i regnet igen.
 
9. Coldplay. Min musikfavorit denna månaden är kanske inte helt otippad om man känner mig och vet att jag var och såg Coldplay i Göteborg den 25 juni. Har vart ett fan av deras musik länge så när min syster gav mig en biljett i julklapp var jag i extas. De är ju så sjukt grymma live med super flashiga shower med confetti, fyverkerier och ballonger men på samma gång är de så himla ödmjuka människor och konserten handlaar verkligen om musiken och att ge publiken en fantastisk upplevelse inte att de ska visa hur bra de är. Och en fantastisk upplevelse blev det. Vi fick uthärde många typer av väder (regn, sol, hagel och vind) när vi väntade. Men det gjorde bara att det känder som att hela publiken hade fått kämpa för den fantastiska belöningen att se dem live så på något sätt blev man bara mer taggad när de väl började spela och regnet på något magiskt sätt försvann under hela deras framträdande.  

Detta var mina favoriter från Juni. Jag har verkligen haft en fantastiskt månad helt fullspäckad med skoj, en vecka var det til exempel kalas varje kväll efter jobbet. Så att säga att det var många fantastiska saker att välja bland när jag plockade ut mina favoriter är en underdrift. Men när jag tänker tillbaka på månaden är detta verkligen de absoltua höjdpunkerna. Precis som förra gången är jag nyfiken över vad era favoriter var denna månad. Så dela gärna med er i kommentarerna!

 

Junifavoriter