0 Läs mer >>
De senaste 5-6 åren har jag bott på 7 olika ställen och då räknar jag bara de platser jag bott på mer än fyra månader annars hade jag kunna lägga till ett par ställen till. Och i slutet på juli var det dags igen. Boende nummer 8 inom den här tidsperioden. Förhoppningsvis är det också den sista för ett tag. Det har tagit lite längre tid att boa in mig här än på många av de andra tidigare ställena. Men det beror på att jag villa göra det här till ett ställe som verkligen var mitt eget och känns som hemma. Jag delas lägenheten med en kompis så när det kommer till hall, toa, kök och vardagsrum får vi ju se till att i reda tillsammans. Som tur är har vi samma smak och kommer bra överens så det går fint. Det är dock inte helt färdigt ännu så får visa bilder över resten av lägenheten senare.
 
Idag bli det fokus på mitt sovrum som verkligen är mitt eget och som jag har sett till att få precis som jag vill. På många platser jag bott tidigare har det redan funnits möbler på plats. Detta är ju praktiskt när man är student eller vet av annan anledning att man bara bara ska bo på en plats under kortare tid och inte har möjlighet att skaffa eller släpa dit sina egna möbler. Finns möbler redan på plats går det ju fortare att komma till rätta för man kan börja dekorerar med en gång. Men det kan också vara svårare att få det att kännas som sitt eget, just för att det inte är ens egna möbler och om det är något man inte gillar är det svårt att göra något åt det.
 
Men även när jag bott i omöblerad lägenhet och haft chansen att möblera och dekorera från början har det inte heller kännas 100% mitt. För möblerna jag använt har ofta kommit från familj och släkt som rensat ut hemma + något enstak nyköpt. Så det har blivit lite av en miss match. Och det är ju jättesnällt att inte behöva slänga ut massa pengar på möbler för det är dyrt att flytta. Men det gör återigen att inredningen kanske inte känns 100% som sitt eget hem. Och jag älskar att inreda det kan alla mina år av simsspelande intyga. Så den här gången bestämde jag mig för att inte göra några kompromisser, nu skulle jag inreda mitt utrymme precis som jag ville. Och med mina loppistalanger och lite DIY kände jag att jag borde klara av det utan att spränga banken helt.
 
 
Första steget var att göra en plan på vilka möbler jag ville ha så att det är funktionellt utifrån mins behov. Det är ett väldigt litet sovrum så det var lite av en utmaning. Men jag visste att jag ville ha en dubbelsäng, en stor garderob och att ett skrivbord inte är något jag använder. Där emot var jag väldigt sugen på sen sekretess. För att de både är förvaring och att jag kan använda det som skrivbord om jag vill, men ända gången jag faktiskt sitter vid ett skrivbord är om jag ska sminka mig. Så det är helt klart var planen var. Men en stor fin guldspegel på toppen. Funktionellt och snyggt.
 
 
 
 
Steg två är stil. Det är ett vitt rum med trägolv så kan göra nästan precis vad jag vill stilmässigt här inne. Min favoritdetalj med rummet är helt klart det stora fönstret på vinkel med upphöjt golv. Att detta skulle bli växthörna var solklart så fort jag gick in här och växter är en av tre grejer jag har fokuserat på stilmässigt här inne.
 
 
 
 
Nästa grej är att jag ville ha möbler av trä, gärna antikt med själ. Garderoben jag köpte är edvardiansk så tycker jag lyckades bra där.
 
 
Och tredje grejen kommer främst fram på sängen men med tanke på att den tar upp en stor yta av rummet är det ändå en viktig del. Är helt insöad på mönster i vitt och blått matchat med gråa toner. Så detta var vad jag ville bädda med i sängen. Jag vet att en stor anledning till att jag gillar detta så mycket kommer av att ha tittat på utställningen 10 år 10 mönstret av Emma von Brömssen. Jag köpte med mig en kopp där ifrån och den var verkligen varit en inspirationskälla stilmässigt till resten av rummet. Drömmen hade ju varit att ha hennes mönster på lakanen men kände att jag inte riktigt hade råd till det. Har dock beställt två kuddar med mönster ifrån henne som kommer pryda min säng superfint.
 
 
 
 
Bohemiskt Växthus, Engeslsk herrgård och svensk skärgård a la Emma von Brömmsen. Det är mina tre ledord stilmässigt för mitt sovrum och jag känner mig väldigt nöjd över hur jag lyckades få ihop det med hjölp av IKEA, Secondhand affärer och en del personliga föremål jag redan ägde.
 
 
 

Hemma

1 Läs mer >>
 I största allmänhet känns det som att de senaste åren har det blivit trendigt med växer. Att odla och ha det grönt hemma är något som de flesta drömmer om i någon utsträckning. Men på samma gång har de allra flesta inte lust att lägga ner tid på sina växter för som en människa som jobbar i blomsteraffär kan jag intyga att alla frågar efter lättskötta växter. Och det är kanske just därför som kaktusar och succulenter har varit så trendigt. Men nu tycker jag äntligen att vi börjar flytta oss bort från trenden med kaktusar och succulenter. Folk är sugna på lite större gröna växer, ormbunkar, monsters, fiolfikus, lite djungel känsla helt enkelt. Och det som jag skulle säga är den största trenden växtmässigt just nu är koekedama. Det är en japansk from av hängande växter. Där tanken är att man inte planterar i en kruka eller annat kärl, utom att mossa täcker jordklumpen runt plantan men också är levande, att använda sig av torkad död mossa är därför inte att rekommendera.
 
Jag har sett hur mycket bilder som helst på koekedama på Pinterest och den senaste tiden harr jag även sett det dyka upp mer och mer i blomsteraffärer. Nu i veckan gjorde jag några till våren butik och tänkte visa hur det går till.
 
Första steget är att välja ut den växt du vill använda. Det mesta går ju att använda men gröna växter som hänger på något sätt är nog det som blir bäst. Ormbunkar är bra för att de gillar att ha en jämn duktig jord vilket den här typen av plantor får om man sköter de rätt.
 
 
 
Nästa steg är att forma jordklumpen som plantan sitter i. Detta kan man göra på två sätt men båda innebär att man blir ganska lerig. Det första och det officiella sättet är göra det på är att blanda jord och vatten till en lerig blandning med rätt konsistens för att kunna formas enkelt. Forma en rund klump och gör sedan ett hål i toppen där du sticker i växten.
 
 
 
Alternativ två är att använda sig av jordklumpen som plantan har ifrån början. Vattna rikligt över jorden och forma den till en rund klump.
 
När du är nöjd med formen är nästa steg är att täcka den med mossa. Grön flat mossa är det bästa, och det smidigaste sättet att fästa den är med spoltråd. Du har säkert klätt en hyacintlök med mossa någon gång, detta är samma princip.
 
 
 
Sista steget är att fixa en upphängningsannordning. Detta kan så klart göras på olika sätt. Jag valde att klippa tre lika långa snören och göra en enkel makramé upphängning. Knyt ihop alla tre snörena på mitten med varandra så att du har 6 lika långa ändar. Placera din koekedama i mitten på knuten. Knyt ihop två av snörena som är jämte varandra en tredjedel upp på plantan och gör lika dant med se fyra återstående ändarna. Sen gör vi ett varv med knutar till ännu en tredjedel upp på plantan. Men det viktiga är att knutarna går omlott med varandra och skapar ett nät. Därför ska du använda snören från två olika knutar det här varvet. Det här var stabilt nog för mina växter så sen samlade jag bara ihop alla ändar slog en knut i toppen och hängde upp min koekedama på en krok.
 
 
 
För att sedan vattna och ta hand om din koekedama så tar du bara ner hela plantan ifrån sin krok och doppar den i en ett kärl med vatten tills den är helt genomvåt. Låt droppa av och häng sedan upp igen. Om du har använt ett snöre gjort av naturmaterial så håll lite koll på det för det kan börja förmultna och då vill du ju byta utt det innan det är helt väck.
 
 
Två av mina Koekedama fick även bo i dessa glasbehållare.
 
 
 
 
 

Koekedama

1 Läs mer >>
Idag tänkte jag dela med mig av reglerna till ett kul kortspel som jag nyligen läsrt mig. Så förhoppningsvis klarar jag att beskriva det på ett förståligt sätt. Men tänker att det borde gå bra för det är i grunden ett ganska simpelt spel vilket gör det kul och lätt att lära. Det finns heller ingen gräns för hur mpnga som kan spela vad jag vet, 2+.
 
Premiss:
Det går ut på att få en hand med så lite poäng som möjligt. Har man i sin hand kort med ett värde av sju eller lägre kan man på sin tur välja att säja Yaniv. Spelet går då runt ytterliggare ett varv. Är man två som spelar kan motståndaren välja att hålla på sin hand, men är man flera måste alla andra spela en gång till. Sedan visar alla sina kort och den med lägst hand vinner. Hur poängen delas ut tar jag sen för det är det ända som är lite krångligt i det här spelet. Nu hoppar vi istället till reglerna.
 
Spelet:
Alla spelare börjar med en hand av sju kort och vill alltså ha så låga kort som möjligt, totalt 7 eller mindre. Kortens värde i spelet är:
 
Ess - 0
Numrerade kort 2-9 - Kortens värde 2-9
10 + Klädda kort - 10
 
På sin tur spelar man ett kort och tar upp ett annat. Man kan antingen välja att dra kort ifrån högen eller ta upp det kortet som spelaren innan kastade. Här kommer dock det viktiga, om man har flera kort i samma valör får man spela dem tillsammans men sedan behöver man bara plocka upp ett kort. Så det lättaste sättet att få en hand med låga päng är att se till att bli av med så många kort som möjligt på handen samtidigt som man nturligtvis vill att de korten man har på handen är värda så lite som möjligt.
 
Te.x Jag väljer att spela två 6or jag har på handen och sedan ska jag dra ett nytt kort ifrån högen. Men så ser jag att kortet som personen före kastade är en dam. Det är ju förvisso ett högt kort men ifall jag redan har en dam på handen kan det vara värt att plocka upp den för då kan jag spela dubletter nästa gång det är min tur igen och på så vis minska min hand med ännu ett kort.
 
Man får också göra instick i spelet ifall man kan lägga så alla i en valör blir spelade och då behöver man inte plocka upp ett kort efteråt.
 
Te.x någon lägger två 8or och jag har de andra två 8orna då kan jag lägga dem innan nästa spelare hinner göra sitt drag och jag blir på så vis av med två kort utan att dra ett nytt.
 
Jag får där emot inte lägga bara en 8 på någons två 8or utom det måste blir så att alla fyra i samma valör ligget ute på samma gång.
 
Där emot får man spela på sig själv. Ifall jag la två 8or och jag sedan drar ifrån högen en 8 så kan jag snabbt lägga ner den med innan nästa spelare hinner lägga och jag behöver inte dra upp ett nytt kort.
 
 
Spelet fortsätter att gå runt på det här sättet tills att någon har en hand med 7 poäng eller lägre. Den här spelaren kan då på sin tur välja att istället för att spela säga Yaniv. Spelet går då in på sin sista runda och i ett spel med tre eller fler spelare måste alla spela igen. Är man dock bara två kan motspelaren välja att hålla på sina kort.
 
Vinnaren är sedan den som har lägsta handen och det kan visa sig vara någon annan än den som sa Yanif. Är detta fallet får personen som sa Yaniv utan att vinna straffpoäng. Så det kan ofta vara taktiskt att vänta tills man har en hand med betydligt lägre poäng en 7 innan man säger Yaniv.
 
Poäng:
Spelet spelas i flera rundor tills någon har fått över hundra poäng. Denne har då förlorat och vinnaren är spelaren med lägst poäng. Man kan välja att sätta en annan gräns än hundra men det brukar vara ett ganska lagom tak. Varje runda i sig går ganska fort så det brukr bli en ganska lagom längd på spelet totalt.
 
Om man säger Yaniv och också är personen med lägst värde på sina kort så får man 0 poäng.
Alla andra får värdet av sina kort som poäng.
 
Om man där emot säger Yaniv och inte är spelaren med lägst värde på sina kort så får man 20 straffpoäng.
Alla andra får fortfarande värdet av sina kort som poäng även den eller de som hade den lägsta handen.
 
(Samma sak gäller även om man saäger Yaniv och sedan har lika poäng som någon annan, du måste ha lägst poäng för att vinna. Du får då straffpoäng och den andra personen får värdet av korten som poäng)
 
Att säga Yaniv är bra för att du har kontroll över när spelet tar slut och om du säger det och har rätt får du 0 poäng. Men det är också riskabelt eftersom du kan få 20 straffpoäng ifall du säjer det och har fel.
 
Extraregler:
 
Det finns även ett par extraregler jag har kört med när det gäller poängräkning som gör spelet lite extra skoj men även frustrerande ibland.
 
Ifall ens totala poäng över spelet (alltsä inte det man får på en hand utom den totala poängräkningen) hamnar på ett jämt värde av 50 eller 100 så halveras ens poäng. Så även om man tycker att man ligger illa ute för att man har poäng över 90 så betyder det inte att man kommer förlora. Ifall du får rätt summa poäng i nästa runda kan du halvera dina poäng och plötsligt är du nere på 50 igen. Förlora gör man bara när man passerat 100.
 
Du kan också få -10 ifall din hand i slutet av en runda har värdet av 0. Detta händer ändast ifall du har en hand med ett eller flera ess, och det kan hända både när du sagt Yaniv och haft rätt eller gånger någon annan har sagt Yaniv. De får då straffpoäng men du får -10.
 
 
 
 
Sådär detta är spelet Yaniv. Hoppas att det gick att förstå någorlunda. Det är verkligen ett superkul spel. Och ifall någon regel var otydlig så är det bara att fråga.
 
 

Yaniv

0 Läs mer >>
I am haunted by humans
 
The Book Thief
Markus Zusak
 
Betyg: 5/5
 
Tre ord som beskriver boken: Barndom, Småstadsliv, Krig
 
Handling:
I boken följer vi Liesel en tysk flicka som flyttar in hos ett pa på Himmel Street i standen Molching efter att hon förlorat sin familj på grund av kriget. Boken utspelar sig under andra värdskriget och händelserna i boken är helt klart färgade av det. Men huvudpersonen i boken är en 9-12 årig tjej och problemen i hennes värld speglas av det. För vi är inte mitt på ett slagfält, utom på en gata i en liten stad där folk försöker leva ett normalt liv trots alla omständigheter. Liesel stora talang, förutom fotboll och boxning är att stjäla. Och det hon helst av allt stjäl är böcker.
 
Hittils kanske det låter som en ganska intreesant bok, något som skulle kunna vara bra men kanske inte superunikt för hur många böcker finns det inte som utspelar sig under andra världskriget. Men det som verkligen får denna boken att sticka ut bland de andra i sin genere och faktiskt ifrån alla böcker jag läst är hur den är narrerad. Det är inte författarens berättarröst vi hör utom dödens. Att döden narrerar boken ger den en vinkel och en extra dimension som tillför så mycket till berättelsen. Jag tycker det här är en intressant ide bara i sig men att ha det som ide till en bok som utselar sig under andra världskriget är helt genialt. Det får en att inse ännu tydligare hur menigslöst krig och dödande är. Och när man säger att si eller så många personer dog under andra världskriget så reflekterade jag igen över hur många olika sätt folk dog på. Det kanske var soldater i strid, eller en i en massa i ett koncentrationsläger, eller helt av slump på grund av ett felsteg eller en strökula. Kanske av sjukdom eller kyla under ett liv på rymmen, plötsligt av en bomb som regnar ner från himlen. Eller till och med självmord av att inte orka med all annan död och misär runt omkring en.
 
Det som gör det här boken bra är hur den balanserar ett oskyldigt barns tankar och liv med det värsta egenskaperna hos männskligheten. Och jag tycker verkligen att det här är en bok som alla borde läsa. De har varit på min lista över böcker jag borde läsa länge. Att det är min systers absoluta favoritbok gjorde att den knuffades högre upp på listan och jag ångrar verkligen inte att jag läste den. Har nästan redan lust att läsa om den. Finns även en film och den kan jag också tipsa om!
 
 

The Book Thief

0 Läs mer >>
Sommaren flyger förbi. Å ena sidan känns det knappt som jag hinner med och tiden bara rinner iväg och å andra sidan har jag gjort så mycket. Först så måste jag ju räkna bort tid till att jag jobbar fulltid, semester var över i Juni. Och sedan har större delen av min lediga tid i Juli gått åt till lägenhetsflytt. VIlket är superkul och tidskrävande. Lite frustrerande ibland men det känns hur skönt som helst när saker börjar falla på plats. Och efter allt detta har jag gjort mitt allra bästa av att njuta av sommaren och den galna värmen vi har haft!
 
Lägenheten:
Nya lägenheten måste ju vara första favoriten. Läget, layouten och min trevliga flatmate, gör det till en helt igenom lyckad kombination. Och ju mer möbler och småprylar som kommer på plats destå mer som hemma känns det. Egentligen skulle jag kunna lista i princip varje grej som jag har köpt till mitt rum som en favorit. Men det tänker jag inte göra idag. Tänker dock skriva ett inlägg om lägenheten lite länge fram när allt känns klart och dela med mig av bilder på hur jag inrett. Förutom att vara en snygg och tevlig lägenhet i sig så är ett annat stort bonus läget. Den ligger på en bra gata med massor av cafeer, pubar och butiker men bäst av allt så ligger den ett kvarter upp från havet. Så att flytta hit i Juli speciellt med tanke på sommarens värme har vart optimalt. Har blivit betydligt mer badande sen jag flyttade hit!
 
Magic Eraser:
Detta är helt klart en random favorit, men som har en väldigt naturlig förklaring på grund av favoriten innan. För även om det roliga med att flytta in i en ny lägenhet är inredningen så krävs det ofta ordentlig städning först och den här grejen räddade dagen. Magic eraser är precis vad namnet säger. Det är en vit skumplast aktigt block som man bryter i mindre bitar och sedan mjukar upp i vatten. Och efter det är det bara att gå loss på smuts och fläckar på alla möjliga tänkbara ytor och det är verkligen som att sudda bort smutsen. Sjukt tillfredsställande att använde och det gjorde helt klart en tråkig syssla roligare.
 
Varma nätter:
Man ska inte klaga på värmen men det har varit liiiite i varmaste laget för att kunna gå eller röra sig utomhus mitt på dagen under senaste månaden, men det bra som det har fört med sig är de fantastiskt varma kvällarna. Temperaturen sjunker något men det är fortfarande så varmt att man inte behöver lägga en tanke på att jag med sig en tröja. Och dagen känns så himla mycket längre på grund av hur länge man kan vara ute. Att gå på promenad eller sitta på en uteservering är mina favoritgrejer att göra dessa varma sommarnätter.
 
Mamma Mia 2:
Har blivit lite bio den här månaden också. Först upp var Mamma Mia 2. När jag först hörde att de skulle göra en uppföljare till Mamma Mia såg jag verkligen inte poängen och var milt intresserad, men sedan såg jag trailern och var helt såld. Ännu mer fullproppad med grymma kändisar än första filmen och massa härlig humor och musik. Det är väl ingen film som förändrar liv eller som blir en tankeställare. Men det är en bara rakt igenom trevlig och mysig film. Och efteråt går man och nynnar på ABBA låtar i flera dagar och det är ju bara trevligt!
 
Superhjältarna 2
Även detta var en uppföljare. Men den här gången var jag taggad så fort jag hörde att dom skulle göra en uppföljare. Superhjältarna är en av mina absoluta favorit-Pixarfilmer. Karaktärerna och storyn är helt klockren i första filmen så att få en fortsättning var ju drömmen. Och visst första filmen är fortfarande bäst. Men kan helt klart rekommendera den här också. Och nej det är inte bara en barnfilm. Tycker det är helt accepterat att kolla på Pixar även som vuxen!
 
 

Juli Favoriter