0 Läs mer >>
 
 
Under typ hela hösten har jag samlat på mig ljusstumpar ifrån jobbet i tanke att jag ska gjuta ljus av dem någon gång. Och nu i helgen blev det dags. Min plan var att göra ganska vanliga vita blockljus men bed lita struktur i och med saker som apelsin, kanel och bär inne i för att ge lite mer julkänsla. Minns att mamma ofta brukade gjuta ljus hemma under min barndom så kände ändå att jag visste vad jag tog på mig och behövde därför inte leta upp någon guide. Det ända kluriga var att komma på vad jag skulle gjuta ljusen i för jag har inga proffsiga formar och hade inte lust att köpa några heller. Men till sist kom jag på det, Pringles rör! Det gav mig en usäkt att äta chips också vilket jag inte klagar särskillt mycket över.
 
Du behöver:
Ljusstumpar
Kastrull
En eller flera tomma konservburkar
Veke
Metallplupp till veken
Varfri dekor (torkde apelsiner, röda bär, kanel, mm)
 
 
 
Skapa dig ett vattenbad i kastrullen (fyll inte för mycket vatten i kstrullen för då välter konservburkarna). Hacka upp stearienen i mindre bitar och lägg i i dina konservburkar. Du kommer behöva smälta och hälla på i omgångar så det finns ingen anledning att försöka fylla dem helt fullt. Jag brukar också böja till konservburkarna med handen lite så att de har en pip som man kan hälla ur lite lättare.
 
Dela pringlesrörer i två och ifall du vill ge dina ljus lite mer textur så täck insidan med ett lager plastfolie, se bara till att den räcker hela vägen ner och även ligger jämt i hörnen. Klipp av en bit av veke-snöret, slå en knut i botten och trä på en liten metall plupp. Se till att placera metallpluppen i botten och i mitten av pringlesröret och knyt sedan en knut i toppen runt en pinne eller penna eller liknande som kan balansera över toppen på ditt rör och håller veken rak.
 
 
När stearinen i konservburkarna smält är det bara att hälla på i dina formar, OBS du behöver en grytvante för att lyfta konservburken ur badet, varm metall är varmt. Den första gången brukar jag bara hälla en liten klick för att fästa metallpluppen exakt i mitten av bottnen. Det kan vara bra att ha en separat petpinne till hands också.
 
 
Sen är det bara att fylla på med mer stearin i burkarna och hälla på i dina formar. Peta i lite dekor i dina ljus om du vill men se till att de då ligget tryckta mot kanten för annars sysns de inte. Det gick inte så bra för mig även om jag försökte.
 
När du känner dig nöjd med höjden är det bara till att låta dina ljus stå och stelna, Jag brukar vänta över natten. Och sedan är det praktiska med pringlesrör att man kan skala av dem och förhoppningsvis finns där i ett fint ljus. Att skala av plasten kan vara lite pilligt för den kan fastna i små veck men med lite tålamod så går det.
 
 
 
Jag tyckte dem blev superfina, detta är ett kul och enkelt pyssel att hitta på speciellt nu under vintern och det är ju bra att återanvända alla ljusstumpar istället för att kasta dem. Ville att ljusen skulle se rustika ut så tyckte de blev kanon.
 
Tips på julfilm; Arthur christmas, kollade på den undertiden jag gjorde ljus :)
 
 

Gjuta ljus

0 Läs mer >>
Förutom att ha gjort säkert 30 dörrkransar på jobbet så har jag gjort massa annat som juligt och mysigt denna vecka som jag tänke dela med mig av för att sprida lite julglädje. Hoppas att ni njuter lika mycket av den här tiden på året som jag gör.
 
 
 
Vi hade vår Julfest med jobbet den här veckan och som alltid när vi går ut tillsammas så brukar det bli en hel del vin och annan alkohol så det är tråkigt att vara den som jobbar tidigt morgonen efter, men när det är chefen som super ner en kan i alla fall inte de klaga på att man kommer bakis till jobbet. Grymt kul har vi i alla fall alltid tillsammans. Massa christmas crackers och i riktig julanda åt vi indisk mat.
 
 
Dagen efter när jag nyktrat till och slutat jobbet besökte jag london för lite julmys. Brighton är också mysigt men belysning och skyltfönster är på en helt annan nivå i London. Denna turen spanade jag in Liberty för lite julshopping och det lite som ett sagoland här inne.
 
 
Tanken var väl att handla julklappar, men istället köpte jag en topp från Needle and Thread till mig själv. Men till mitt försvar har jag velat ha något ifrån dem såå länge och den var på halva priset så jag ångrar inget. BTW den här kappan är typ det gosigaste dock är det som regel ofta för varmt här för att kunna h på sig den.
 
 
Liberty har också någon av de finaste blomsteraffärer jag sett fast den är väldigt liten. Jag ville verkligen ha allt och blev så sjukt inspirerad.
 
 
Sen var det dags för det jag egentligen kom till London för, Lucia i Westminster Cathedral. Det är något speciellt med ett Luciatåg som jag bara älskar. Jag älskar allt stök och stimm runt jul, all belysning och alla dekorationer. Men det är något extra magiskt med luciatåg som med sin enkelhet får mig att slappna av totalt och bara genomsyras med julkänsla. En nedsläckt kyrka, en duktig kör och de ända ljuset kommande från ljusen som luciatåget bär skapar en sån fantastisk stämning. Är så glad att det bor tillräkligt många svenskar i England så att jag kan se ett luciatåg även ifall jag inte bor i Sverige längre. Hoppas ni ska besöka något luciafirande på torsdag!
 
 
Och idag när jag vart ledig har jag inhandlat några fler presenter och sedan spenderat dagen med att skriva julkort och slå in julklappar. Att packa in paket och speciellt julklappar är något av det bästa jag vet. Brukar alltid sitta på golvet med alla saker jag behöver slå in alla papper, etiketter, och snören och sedan titta på en julfilm under tiden. Förstår verkligen inte folk som inte tycker om att slå in paket det är ju så mysigt och rogivande och det är så kul att göra det fint.
 
Vill också slå ett slag för Quality Street som är choklden ni kan se på bilden med julkorten. Jag måste säga att detta är mina favoritjulgodisar (förutom mammas hemgjorde snickers så klart) så Aladdin asken får flytta sig åt sidan. I Aladdin asken finns det ju många goda men sedan också massa äckliga med dricka i och det blir ju jämt slagsmål om vem som åt vilken och att någon tjuvstartat på lagret under. I quality street asken är alla sorter sååå goda och det finns gott om alla sorter. Dessutom blir man ju bara glad av dessa färgglada pappren också!
 
Nu ska jag laga lite mat och tända det andra ljuset i min adventsljusstake.

Julmys under veckan

0 Läs mer >>
Under mer eller mindre hela november hade jg besök av min familj i två omgångar, det gjorde att det blev lite svårt att blogga när mn hade folk boende hos en som man skulle ta hand om och underhålla. Har redan gjort ett inlägg från när Pappa och farmor var här, så tänkte idag visa lite bilder från allt mys jag hade med Mamma och min syster Elvira som kom och hälsde på mig sen. Dom kom ungefär en vecka efter att pappa hade åkt tillbaka men det var som att det var under den veckan som England förvandlades helt från sitt vanliga jag till den glittrande julvarianten. All julbelysning längs med gatorna har nu tänts så det är nästan så man längtar tills att det ska bli mörkt varje dag så man kan njuta av det i sin fulla prakt.
 
(extrapoäng för den snygga postern i bakgrunden xD)
 
Min personliga favorit är denna från Carnaby street i London, dock inte särskillt mycket jultema över detta kanske men helt klart magiskt.
 
 
 
Vi gick även och kollade på Bohemian Rapsody på bio tillsammans och gissar att det är till ära av premiären som denna belysning hängdes upp. Vill verkligen starkt rekommendera filmen till alla som inte sett den ännu. Gillar man Queen kommer man gilla den här filmen. Man skulle kunna gå bara för musiken men sedan blir man överraskad av storyn och humorn som fanns mellan de olika bandmeddlemmarna. Visste inte hur härliga karaktärer de var allihopa, det är liksom bara Freddie som man har lite koll på. 
 
Elvira är sååå taggad på Julen
 
Att julshoppa var något som både mamma och elvira hade på agendan så det blev ett besök till London för den sakens skull där vi bland annat besökte julmarknaden på Leicester square, så himla mysigt.
 
 
Mina bäste köp här var fudge och små holländska pannkakor som gräddas franför en så att de är rykande varma och som sedan toppas med nutella och florsocker. De åt jag dock upp så fort att jag inte hann fota.
 
 
Och innan vi begav oss tillbaka till Brighton så kollade vi på Chicago. Har sett filmen innan och älskar musiken i den här musikalen. Och jag menar konceptet kvinnofängelse på 20-talet i USA i en tappning av Jazz och Burlesque vem blir inte såld på det. Det var helt enkelt fantastiskt. Men det är också alla musikaler jag kollar på i London så det känns nästen lite tjatigt att säga det hela tiden. Något roligt som hände var dock att paret framför oss hade framme sina mobiler i början av showen och försökte filma vilket så klrt gjorde att det kokade av ilska i mig men personalen i teatern och springades fram och sa till dem att sluta och sedan när det blev paus kom de tillbaka och stod brevid och övervakade så att de raderade alla bilder och filmer de tagit och sedan tömde sin papperskorg. Då kände jag skadeglädjen i mig. Normalt sett hr folk verkligen bra respekt för att inte filma ellet fota under shower, så det känns bra att de som försöker komma undan med att göra det blir ordentligt tillsagda. För inte bara är det olagligt utom det stör väldigt mycket för alla andra att ha en liten lysnde skärm framför sig.
 
 
Och lite grann var vi ute i dagsljuset också, här var vi på promenad i Stanmer Park en dag när solen sken då fick man liksom leta efter julkänslan.
Klarade inte av ett se filosofisk ut så himla länge..
 
Dock så är det England och såhär års är det för det mesta blåsigt och regnigt så vi spenderade mesta tiden inne, till expempel med att fika så jag klagar inte.
Afternoon tea i riktig Engelsk anda och älskar hur jg lyckades centrera kakfatet i Elviras ansikte xD
 
Och den mest chokladiga fikan som finns i världen, (det är nästan så man mår lite illa när man går här ifrån)
 

Myshelg med familjen ...