0 Läs mer >>
Naturområdet som jag bor och jobbar i runt Brighton och Lewes kallas south downs. Detta är ett böljande landskap av kullar och kanske allra viktigast kalkstensklippor. Det finns så många otroliga vyer och kullar man vill bestiga och jag kan inte vänta till vår och sommar när vädret också bjuder in lite mer till vandring. Men trots att jag jobbar under alla timmar på dygnet som det finns dagsljus så har jag vid något enstaka tillfälle här och där vart ledig även under dagsljus och i och med detta har jag kunnat besäka vissa platser som har lockat mig. Idag tänkte jag helt enkelt bara få låta er följa med på mitt äventyr.
 
Det är både superfintpå håll och på bild och i verklighet när man väl är på plats. Men låt er inte luras det är helt galet lerigt här i januari och i kombination med fårbajs kändes det väldigt äventyrligt och som en dålig ide att promenera här. Som tur var var utsikten värt det i alla fall!
 
 
 

South Downs

0 Läs mer >>
När jag skriver detta liger jag i sängen med feber och influensa något som verkligen inte hamnar på listan med favoriter. Men detta gjorde väl att det var extra tacksamt att titta tillbaka på sådant som vart kul under månaden.
 
 
Hamilton: Den största favoriten den här månaden är utan tvekan att kolla på Hamilton live i London. Det var både något som jag har velat göra sedan långt innan jag flyttade hit, men också nästan inte vågat hoppats på eftersom det är utsålt i flera månader fram över och biljetterna är helt galet dyra. Så att jag lyckades få tag på en biljett en vecka innan jag gick och kollade på det gjorde att detta kändes så himla spontant och fantastiskt. Sedan var ju såklart showen i sig helt galet bra. 
 
Olivia with Pedestrians: Lite då och då försöker jag och mitt kompisgäng som jag träffade i Kanada samlas i ett skypesamtal. Det är lite krångligt att få ihop eftersom vi bor spridda över hela världen i totalt 6 olika tidszoner från Australien till Europa till Colombia, mm. Men när vi lyckas få till det är det alltid så himla kul. Förra helgen när vi pratade var vi alla hemma i våre respektiva hem förutom Olivia från Hong Kong som var ute på ätentyr i staden. Det började med att hon visade oss runt lite och sedan började det kännas som att vi kollade på någon form av reality TV ifrån Hong Kong så istället för Keeping up with the Kardashians gav vi namnet Olivia with Pedastrians. 
 
 
 
Pinterest: Har använt Pinterest som inspirationsforum lite från och till länge men det är först nu som jag verkligen börjat använda det mycket och insett hur bra det är. Och det är på grund av alla brudar som jag har träffat under januari. Jag kan ju använda mig av färg och fromsåråk när jag pratar med dem. Men det är så mycket enklare att ha bilder att kolla på för att verkligen förstå vad de vill ha. Så nu har jag som tradition att alltid sätta ihop en moadboard på Pinterest för varje brud, där jag samlar bilder på stilen av bukett hon är intresserad av samt andra blommor de vill ha. Plus ibland bild på klänning om jag fått det. Och så skriver jag en liten anteckning om vad de vill ha och vilka material de är intresserade av. Detta har gjort hela processe med brudsamtal så mycket enklare och jag skulle nästan kunna säga att bröllop är en egen favorit för det känns som att jag spenderat hela januari med att planera brudbuketter!
 
Costa Mushroom Toastie: Costa är motsvarande esspresso house kan man säga och många människor blev verkligen djupt upprörda när Costa öppnade på stationen i Lewes för de älskar karaktär och hatar butikskjedjor i Lewes. Så jag vågar nästan inte erkänna att jag tycker Costa är ganska trevligt och eftersom de ligger vägg i vägg med mig på jobbet så händer det att jag köper lunch drr ibland. Och det abslolut bästa dom har är en taost med champinjoner. Tror inte jag har ätit champinjoner i taost fören nu men är helt såld och rekommenderar alla att testa det!
 
 
 
 
Miriam's Big American Adventure: Miriam Margolyes eller Madam Pomfrey ifrån Harry Potter som de flesta kanske känner henne som har tillsammans med BBC spelat in en serie med syftet att hon under några veckor ger sig av på en roadtripp genom centrala USA och försöker spräcka sina fördommar om landet och folket. Den är bara i tre avsnitt och är så sjukt bra tack vare henne. Tror hon är drygt 70 och hon är verkligen en bastant äldre kvinna som är trygg i sig själv och inte tänker be om ursäkt för sina åsikter. Detta gör programmet så galet roligt, ibland skäms man nästan för henne men oftast tycker jag hon gör helt rätt och hennes ärlighet är så sjukt uppfriskande. Det här programmet är fullt med fantastiska möten mellan människor och kort kan jag säga att Miriam kom bättre överrens med fångarna i ett fängelse än polischefensom jobbade där.
 
 
 
 
På Spåret: Det började ju redan i december men kunde inte skippa att ta med det. För På Spåret är 100% det bästa som går på svensk tv och veckans höjdpunkt! Behöver jag säga mer.
 
Pull & Bear: När man besöker olika länder är det alltid kul att kolla in schoppingen och hitta nya favoritbutiker. Och England har ju inte brist på klädkjedjor direkt men har helt klart hittat en som står ut i mängden för min del. Alla kläder hos Pull & Bear är min stil så det känns farligt att gå in där så det är också tämligen billigt. Och de har till och med jeans som jag gillar hör och häpna, för jag är vanligtvis en människa som aktivt ogillar jeans i vanliga fall.

Januari Favoriter

0 Läs mer >>
 
 
 
Även om jag ofta är skeptisk till personlighetstester och liknande och hur exakta eller relevanta resultaten är så tycker jag fortfarande att det både är roligt och fascinerande att göra dessa typer av tester och förhoppningsvis få reda på mer om sig själv. Något av de mest populära personlighets testerna är Myer-Briggs personlighets indikator. Testet går ut på att ta reda på hur du uppfattar världen och tar in information samt hur du sedan tar beslut. Den testar fyra personlighets aspekter och man blir sedan indelad i en av 16 olika personlighetstyper.
 

Extraversion och Introversion

Extroversion (E) och Introversion (I) handlar om varifrån vi hämtar och riktar vår energi. En vanlig missuppfattning är att det handlar om social kompetens, men det har alltså inte att göra med hur bra vi är på att kommunicera.

 • Extraversion: Uppmärksamhet och intresse främst riktat mot människor och ting i den yttre världen. Extroverter vill att deras energi ska få komma ut i sociala situationer och de får energi av att bolla sina upplevelser mot världen.
 • Introversion: Uppmärksamhet och intresse främst riktat mot idéer och koncept i den inre världen. Introverter hämtar sin energi inifrån och riktar sin energi inåt genom att visualisera koncept och idéer för sig själva.

Sinnesförnimmelse och Intuition

Sinnesförnimmelse (S) och Intuition (N) handlar om hur vi samlar på oss information samt vilken information vi litar starkare på.

 • Sinnesförnimmelse: Uppfattning av världen sker direkt via de fem sinnena. Det primära intresset ligger i det befintliga. Föredrar information som är praktisk och konkret d.v.s. här och nu samt vad det innebär att något förblir som det är.
 • Intuition: Uppfattning av världen sker indirekt via det undermedvetna. Det primära intresset ligger i möjligheter - vad något skulle kunna vara eller bli. “Tänk om...?” Föredrar information som är teoretisk och töjbar, d.v.s. information som kan förändras genom byte av perspektiv.

Tanke och Känsla

Tanke (T) och Känsla (F) handlar om hur vi fattar beslut.

 • Tanke: Beslutsfattande grundas på logik och objektivitet. Bedömer hur ting fungerar samt de objektiva för- och nackdelar som blir resultatet av ett beslut. 
 • Känsla: Beslutsfattande grundas på subjektivitet kring hur saker bör värderas. Letar efter harmoni mellan beslut och personliga principer.

Bedömning och Perception

Bedömning (J) och Perception (P) handlar om hur vi hanterar den yttre världen och lever våra liv i den.

 • Bedömning: Hantering av den yttre världen sker helst genom bedömning såsom organisering, strukturering eller planering.
 • Perception: Hantering av den yttre världen sker helst genom perception såsom spontanitet, rörlighet eller tveksamhet.
 
Jag minns att jag har gjort det här testet för länge sedan, men jag kom inte ihåg mitt resultat så jag tänkte att jag skulle göra testet på nytt idag för att se vad jag får för resultat, samt om jag tycker det stämmer in på mig. Jag hör folk prata om det här testet och deras resultat lite då och då, så ville få lite bättre koll på vad det handlade om och vilken personlighets grupp jag var i. Testet finns på flera olika sidor på internet, jag gjorde det på två olika ställen för att kolla om jag skulle få samma både gångerna (det gjorde jag) men jag rekommenderar den här sidan för tycker den har bäst information samt helt klart snyggast design vilket både är och inte alls är vilktigt på samma gång.
 
 
 
 
 
INFP  "Medlare"
 
Jag tillhör tydligen 4% av befolkningen som är INFP (Introversion, Intuision, Känsla, Perception). Och efter att ha läst beskrivningen tycker jag det stämmer väldigt bra. Att jag var åt det introverta hållet visste jag redan om och att jag förlitar mig på intuition och har lätt för att grubbla och drömma om saker är något som verkligen stämmer överrens på mig. Även den lilla detaljen att jag gillar teoretisk fakta som kan tolkas och användas för att analysera på olika sätt snarare en konkret sant eller falskt fakta är något som stämmer. Jag är mycket väl medveten om att mina känslor styr mig snarare än tvärt om, och detta är något som jag delvis jobbar på att ändra men att förstå mer om sig själv kan då vara en bra ide. Och att jag är spontan snarare än en person som planerar är ett personlighetsdrag som bara blir starkare och starkare och det är också något som jag är ganska stolt över, för jag är väldigt flexibel. Att "allting löser sig alltid" är något som jag har haft som mantra/motto för mig sjäv ända sedan högstadiet. Då var det mer för att jag rubblade så oerhört mycket över alla småsaker som gick fel att jag nästan drev mig själv galen så att jag tvingade mig att slappna av för alla problem som jag trodde mig ha visade sig alltid lösa sig mycket lättare än vad jag hade trott. Och där av skapade jag det mantrat, ju äldre jag har blivit destå mer har jag upplevt och insett att detta verkligen är sant. Och nu skulle jag säga att jag kan leva efter det också. Jag planerar minimalt för saker och ting kommer alltid upp som gör att man måste vara flexibel och tar hellre saker som de kommer. Så resultatet av mitt test är helt klart så jag ser mig själv.
 
                 "Medlarens personlighetstyp är äkta ideliaster som alltid försöker se något positivt, även hos riktigt usla människor eller olycksaliga händelser. De letar alltid efter sätt att förbättra sakernas tillstånd. De kan framstå som lugn och reserverade, rentav blyga, men Medlare har en inre låga och passion som verkligen kan flamma upp. Eftersom denna grupp endast utgör 4 procent av befolkningen är risken hög att Medlare känner sig missförstådda. Medlare styrs av ädelheten i deras avsiktier, inte belöningar och bestraffningar. Människor som delar Medlarens personlighetstyp är stolta över denna egenska, med rätta. Styrkan i Medlarens intuitiva kommunikationssätt lämpar sig väl för kreativa yrken och det kommer inte som någon överraskning att många berömda Medlare är poeter, författare och skådespelare. För Medlares personligheter är det viktigt att förstå sig själva och sin plats i världen. De utforskar dessa ställningar genom att projicera sig själva i arbetet.
 

Till skillnad från mer sociala personlighetstyper tenderar Medlare att koncentrera sin uppmärksamhet på endast ett fåtal personer eller ett gott ändamål. Om Medlare splittrar sig allt för mycket tappar de kraft och energi – de kan bli nedslagna och känna sig överväldigade av allt hemskt som händer i världen som de känner inte kan lösa. För Medlares vänner, som ofta har kommit att förlita sig på deras ljusa verklighetssyn, är detta en bedrövlig syn. Om de inte är försiktiga kan Medlare gå vilse i sin jakt på det goda och försumma livets dagliga göromål och att sköta om sig själva. Medlare försjunkar ofta i djupa tankar och tycker om att fundera över hypotetiska och filosofiska frågor mer än någon annan personlighetstyp. Om dessa tendenser inte hålls i schack finns det risk för att människor av denna personlighetstyp förlorar fotfästet, att de förvandlas till eremiter. Det kan krävas stora ansträngningar från Medlarens vänner eller partner för att få honom eller henne att komma tillbaka till verkligheten.

 

Som tur är kommer Medlarens värme, kreativitet, altruism och idealism – precis som blommor och blad på våren – alltid tillbaka. Belöningen för dem och deras nära och kära är måhända inte alltid logik och nytta, utan en syn på världen och livet som inspirerar medkänsla, godhet och skönhet vart de än vänder sig."

 

Kända Medlare

 

Detta är alltså min personlighets typ enligt Myers-Briggs 16 personlighetstyper. Även om jag gjorde det här testet mest på skoj är det både tillfredsställande och rogivande att känna att man blir förstådd som person. Även om det inte är av en annan människa i det här fallet. För det betyder att alla de saker med ens person som man kämpar med och som skapar problem för en ibland är man inte ensam med. Det finns andra som delar personlighets typ med dig och har samma tankesätt och problem som du. Detta är väl något som vi egentligen vet allihopa men det kan ändå vara trevligt att bli påmind om det då och då. Det finns helt kopiöst mycket information om det här när man börjar läsa men ville bara ge en liten sammanfattning och kanske blev du sugen på att ta testet själv, eller har du redan gjort det? Jag är som sagt väldigt nyfiken över vad andra folk får för resultat så dela gärna med dig!

Myer-Briggs personlig...

0 Läs mer >>
Idag när jag äntligen är ledig och har lite tid på händerna plus att vädret är kasst så jag inte har lust att gå ut bestämmde jag mig för att rensa i mitt musik bibliotek och lägga till lite ny musik som jag hittat. Jag är ganska dålig på att upptäcka ny musik utom har några standard spellistor som jag växlar emellan och i stort sett har alla låtar jag behöver oavsett vilket humör jag är på. Men det som dagens inlägg handlar om är namnen på spellistorna. Jag snubblade över en rolig Buzzfeed artikel som presenterade konstiga saker som folk har döpt sina spellistor till och sedan en motivering varför. Mina favoriter är:
 

"In Space No One Can Hear You Sob"

"I made this playlist one day when I was really sad about something. I can't remember exactly what though. Basically, this playlist is full of sad European disco songs that sound like they might have been sung by an alien or robot."

– Courtney B

 

"Sing-along for Traffic"

"My biggest bugbear in life is being stuck in traffic; I have zero patience for it. Then I discovered that as long as I'm able to sing along (very expressively) to some cheesy music (though getting weird looks from other drivers on the road) the time flies by. So the playlist 'Sing-along for Traffic' was born."

– Sabrina F

 

"Music for an Impromptu Road Trip Due to an Existential Crisis"

"I almost definitely made this playlist on a rainy, autumn day when I had nothing to do. I have a fantasy of jumping in my car and going on a very long solo road trip whenever I need time to think and be introspective and consider my place in the world.

"These 'spontaneous' road trips have yet to happen, mainly because I can't actually drive (I live in a city with fantastic public transport). However, the playlist also serves me well whenever I fancy going on a walk to do the same thing, so I've still gotten some use out of it."

– Ayesha M

 

 

 

 

Blev så inspirerad av dessa fantastiska namn och förklaringar att jag började kolla på namnen på mina spellistor och tänkte att jag skulle dela med mig av mina favoriter idag samt ge en liten förklaring till dem. Men mest av allt så blev jag så nyfiken av detta och vill så gärna veta om du har någon spellista med något udda namn. Dela gärna dem dig i kommentarerna.

 

All that Jazz (and then some...)

2 h 32 min

 

Tanken med den här spellistan var att jag skulla samla alla mina favoritjazzlåtar i en spellista. Men någonstans på vägen hamnade jag i ett sidospår. Det börjar superjazzigt med svensk jazz och Monica Zetterlund och sedan går det över till Ella and Louis. Men efter att ha haft några instrumentala jazzlåtar petade jag in en instrumental fin gitarrlåt, som det definitivt är mer latinofeeling på än jazz. Och då blev det blötsligt en salsa lista. Men det slutar inte där för jag tänkte väl att eftersom jag redan har svenska, engelska och spanska låtar på listan kan jag lika gärna lägga till min franska musik på slutet.

 

Bästa låtarna på listan:

Sakta vi går genom stan - Monica Zetterlund

Summertime - Ella Fitzgerald och Louis Armstrong

Nature boy - Jon Hassel

Silver screen - Heitor Pereira

Represent Cuba - Orishas

Le festin - Camille

 

 

Grymma Filmer

9 h 17min

 

Titeln är väl egentligen inte så konstig men var ändp tvungen att includera den här listan. För det var en av de första spellistorna jag skapade på min dator och det är fortfarande en av de jag lyssna mest på. Jag har oå tänkt döpa om den flera gånger men det har aldrig blivit av. Men kanske efter idag när jag har fått massa inspiration kan den få sig ett nytt coolt mer intressant namn. I stort sett är den här spellistan en samling av alla mina favorit soundtracks till filmer och musikaler och Tv-serier. I början var hela listan instrumental men efter att jag har lagt till mer och mer låtar ifrån musikaler så har det  blivit mer 50/50.

 

Bästa låtarna/soundtracken på listan:

Hamilton - Lin Manuel Miranda

Kristina från Duvemåla - Björn och Benny

Lilys theme - Harry Potter and the deadly hallows pt2 - Alexander Desplat

Pride and Prejudice - Dario Marianelli

Clair de Lune - Debussey

 

 

Wanderlust

8 h 4 min

 

Det här är nog listan jag lyssnar näst mest på efter grymma filmer. Här är all "Hipster musik" där av hipsterordet Wanderlust som titel. Men det är också så himla bra musik för promenader och äventyr att det faktiskt passar perfekt.

 

Bästa låtarna på listan:

Body Gold - Oh Wonder

Matilda - Alt-J

Magic - Coldplay

 

 

Disney Awesomeness

4 h 14 min

 

Jag brukar beskriva min musiksmak som Jazz, Classisk musik, Musikaler och Indie och de tre ovanstående spellistorna sammanfattar detta ganska bra. Men jag måste erkänna att jag också har en spelista med 90 Disneylåtar och har kommit fram till att jag lyssnar mest på den när jag bakar eller städar. Disney är verkligen bra på att göra låtar som handlar om att ta hand om sysslor. Och att kolla på Disneyfilmer är verkligen mitt guilty pleasure! Vill också lägga till att spellistan börjar med det klassiska introt som finns på alla teckande filmerna när slottet är i bild för det kändes som det ändå logiska sättet att börja spellistan. (Och Ja Disneyfilmer ska vara på Engelska)

 

Bästa Disneylåtarna:

Part of your world - the Little Mermaid

Reflection - Mulan

Zero to Hero - Hercules

You'll be in my heart - Tarzan

When will my life begin - Tangled

So this is love - Cinderella

 

 

Idag

Jag har redan nämt den här listan i ett tidigare inlägg men i stort sett är den här den ända spellistan utan tema. Den är sällan över 2 timmar och jag lägger till och tar bort låtar ifrån alla mina andra spellistor här för att skapa den ultimata mixen för just den dagen.

Spellistan Vadå?

1 Läs mer >>
I måndags jobbade jag i en annan butik än vad jag brukar, det var lite små förvirrande men också väldigt kul. För jag antar att det alltid är trevligt med lite omväxling i sin vardagsmiljö. Och så tänkte jag att när jag ändå var tvungen att ta tåget till Haywrds Heath så kunde jag ju passa på att utforska detta samhälle efter jobbet för jag har knappt vart där innan. Och min plan var att jag säert hittar något kul som kan inspirera till ett blogginlägg eftersom jag ofta delar med mig av mina äventyr. Så jag vände mig till tripadvisor och goodle för tips och inspration, och blev djupt besviken. Det visar sig att det inte finns något att göra i Haywards Heath, nummer ett på saker att göra är en miniatyrjärnväg som bara är öppen på sommaren. Och allt som står på Wikipedia om Haywards Heath är att det är ett relativt nytt samhälle där majoriteten av befolkningen pendlar andtingen till Brighton eller London varje dag för att jobba. Så den planen sprack och jag var plötsligt inte så sugen på att äventyra i Haywards Heath. För att toppa det hela var det helt bedrövligt väder, grått och regningt. Och på radion pratade de om att idag (måndag den 15 januari) är det blue Monday. Detta är tydligen den mest deprimerande dage på hela året. Nu har vi kommit in i vår vanliga rutin igen, vi är som fattigast efter jul, och de flesta nyårslöften har hunnit spricka. All den där magin som har funnits i luften under december med jul och nyår har nu helt försvunnigt och kvar är den grå, (småregninga) vardagen. Men för att motverka detta har Blue Monday nästan blivigt en internationel dag för att sprida glädje och påminna varandra om saker som gör oss glada. Så det är precis vad jag tänker göra idag. Här är en lista med 5 punkter för att ge dig lite vardagsglädje i januari oavsett om du behöver den eller inte.
 
1 Gå påpromenad och lyssna på peppig musik. Vad det är för musik eller vart promenaden tar dig är helt upp till dig, men jag rekommenderar något som ger dig energi och som du vet att du alltid blir glad av. Ända risken med detta är att du väljer den där låten som du inte kan låta bli att dansa till. Men helt ärligt är detta inte ett problem för om du promenerar någonstans där du är ensam kan du dansa hur stort och galet du vill, och om du promenerar bland folk så är det inte heller ett problem för de får sig säkert ett gott skratt och blir glada av att se dig dansa.
 
Låtar som jag fysiskt inte kan låta bli att dansa till
Don't stop me now - Queen (Eller egentligen allt med Queen)
Adventures of a lifetime - Coldplay
Schyler Sisters - Hamilton
 
 
2 Kolla på en feel good film. Ok ibland kan bara tanken på en promenad i Januari vädret vara deppig så då får det bli innomhusaktivitet istället. Alla Disneyfilmer eller romantiska komedier med Hugh Grant fyller kriterierna. Men vill tipsa om några filmer som inte är lika uppenbara och som du kanse inte har sett tidigare. Och i så fall rekommenderar jag verkligen att du gör det om du vill bli glad och vem vill inte det.
 
The Big Sick
The Best Exotic Marigold Hotel
Amelie från Montmartre
My Name Is Emily
Sisters Act
 
 
3. Prova Pottermore's Happiness generator. Till ära av Blur Monday spakade Pottermore en Happiness Generator som ger dig en liten gåva av Harry Potter glädje. Första gången fick jag den här bilden vilket mest kändes som ett hån.
Sen fick jag den här och detta kan jag hålla med om. Choklad borde få en hedersplats på min lista.
 
4. Mindfulness. Ett jobbigt trendingt ord som jag knappt vet vad det betyder med som ändå har ett bra budskap. Träna upp din mentala styrka och var närvarande i nuet. Längta inte bara efter sommar, semester, helg eller tid i framtiden när du kommer vara glad. Det är det samma som att vänta på att bli glad vilket verkligen är ett slöseri med tid. En måndag, onsdag, lördag eller alla andra veckadoagr är alla lika mycket värda och representerar vardera en 7 del av ditt liv så slösa inte bort dem.
 
Fira sånt som inte gick fel. Det är lätt att hänga upp sig på alla små eller stora saker som går fel varje dag. Men glöm inte bort alla saker som inte gick fel. Tänk på alla gånger du inte har missat tåget, som du inte vart sjuk, dom där gångerna strömmen inte gick, när du fortfarande hade batteri på telefonen, eller när det inte var bilkö. Och den där gången när du sitter i en bilkö kan du ju i alla fall vara glad för att du har en bil som fungerar. Så många saker går rätt eller fungerar varje dag men vi tar dem ofta bara för givet, tänk om vi skulle ta oss tiden att uppskatta dem istället. 
 
5. Googla bilder på Alpacas! (Det behöver inte vara mer komplicerat än så)
 
 
 
 

Sprid lite glädje

1 Läs mer >>
 
 
 
Who lives who dies who tells your story
 
De flesta som känner mig vet detta, men om du inte gör det så berättar jag nu att jag är något av ett musikal fan. Och då menar jag att jag är helt besatt. Så att bo en timmes tågresa ifrån West End är ju en dröm och på samma gång farligt för skulle kunna spendera stora delar av min lön där om jag tillät mig det. Hittills sen jag flyttade till England i November har jag vart på musikal tre gånger. Föst såg jag Les Miserables, det var denna musikalen som verkligen fick mig att bli förälskad i musikaler och det var helt självklart att jag skulle se den först. Les Mis har gått på West End i 32 år sedan sin premiär utan avbrott. Vilket är helt galet och gör den till världens längsta pågående production. Nästa musikal jag såg var the Addams Family musical. En musikal som jag egentligen inte visste något om men jag följer Carrie Hope Fletcher som spelade Wednesday på youtube, och därför hade jag sett så mycket behind the scenes klipp och verkligen ville se den när hon fortfarande spelade Wednesday. Den var verkligen super roligt och överträffade alla mina förväntningar. Och så förra veckan kollade jag på Hamilton vilket nästan känns overkligt att säga med tanke på att biljetterna är utsålda till ooch med juni och att de kan kosta flera hundra pund. Hamilton är en hip hop musikal som handlar om Alexander Hamilton en av USA's grundare, vilket kanske låter helt absurt konstigt men som fungerar så oerhört bra. Jag hade tur och lyckades få tag på en återlämnad biljett en vecka innan jag gick och tittade på den, och det var verkligen den ända lediga platsen i hela teatern och inte en dålig plats på köpet så jag är helt exstatisk. Så vad är det med Hamilton som är så speciellt? Det är det som jag kommer prata om idag. Inte för att Hamilton behöver fler fans, utom för att jag har så mycket intryck och tankar med mig efter att ha sett den live att jag behöver få ur mig det på något sätt och för att jag tycker att alla borde lyssna på Hamilton för att, Wow!
 
 
 
Det som gör Hamilton så speciell är tre saker som gör den dels kontroversiell men på samma gång väldigt  relaterbar.
 
 • Musikstilen
 • Etnisk mångfald
 • Relevanta politiska frågor
 
Hamiton lämnar inte historien i dåtiden. Den berättar den på ett sätt som är relaterbart för oss idag, på samma gång som den är historiskt korekt. Lin-Manuel Miranda som skrev hamilton fick iden till den när han läste en biografi om Alexander Hamilton och tänkte att detta är den mest hip hop historien han läst. Alla tycker det låter konstigt när man först hör det men när Lin-Manuel förklarar vad han menar låter det plötsligt logiskt. Alla hip hop artister skriver om sina problem och sin kamp runt omkring sig. De kommer ofta ifrån tuffa förhålllanden men tack vare sin skicklighet med ord kan deras röst bli hörd och de kan på så sätt skapa sig ett bättre liv och till och med influensera andra. Alexander Hamilton var en oäkting född på en ö i Karibien 1757, hans pappa övergav honom som 6 åring och när han var tolv dog hans mamma. 15 år gammal och föräldralös drog en orkan in över hans hem och förstörde hela hans hemstad. Alexander skrev en uppsats om denna förödelsen som publiserades och tack vara den här uppsatsen får han ett stipendium till ett universitet i New York, där han tack vara sin skicklighet med ord är med ochgrundar USA och blir George Washingtons högra hand och Secretary of Treasure. Och när man ser på det på den här sättet kan man verkligen förstå vad Lin-Manuel menar när han säger att Hamiltons berätelse är hip hop. Så musikstilen är verkligen inte vad man väntar sig att en musikalen med den här handligen ska vara och helt ärligt är hip hop inte en vanlig musikstil över lag bland musikaler oavsett handling. Men vad det har gjort är att öppna upp teatervärlden för människor som aldrig skulle lyssna på musikal. Plus för sånna som mig som älskar musikaler har det gett mig en chans att känna mig lite gangsta nu när jag äntligen hittat någon typ av rapp som intresserar mig. Och oavsett så är inte alla låtar rapp, Kung Gearge av Englands singnaturlåt är till exempel en blödig, popig "break up" låt. Och Thomas Jefferson har ett ganska svängigt jazznummer när han i andra akten kommer tillbaka ifrån Frankrike.
 
 
 
Som en naturlig följd av musikstilen är det stor etnisk mångfald bland skådespelarna i produktionen. Lin-manuel har sagt att hans mål först och främst var att hitta rätt röst till varje karaktär och att hudfärg inte spelade någon roll. Men att han också ville att detta skulle vara en produktion om hur historien och USA såg ut framförd av människor som representerar hur USA ser ut idag. Alltså att skådespelarna i uppsättningen har en etnisk mångfald som känns representativ för den etniska mångfald som vi lever i. Detta gör helt klart att Hamilton är mer relaterbar än om den hade framförts av ett gäng vita gamla män, som är den bild som histora ofta har. Men det är också ett kontroversiett fenome inom teatervärlden som har fått mycket uppmärksamhet och som har öppnat upp nya roller för människor med många olika hudfärger och etniska bakgrunder och förhoppningsvis kan det vara början på en utveckling där det bara är musikalisk talang som avgör rollcasting och hudfärg inte har något med saken att göra. Vill du få reda på mer om Lin-Mauel Miranda och hans process i skapandet av Hamilton rekommenderar jag den här intervjun med Emma Watson som är något av det mysigaste jag har sett, de är verkligen båda två guldkorn till människor!
 
Och så till sist har vi politisk relevans, den sista punkten på min lista av det som jag tror har lett till Hamiltons framgång. För även om det handlar om politik på sent 1700-tal när USA grundas så är det presentrats på ett sätt som visar att vi faktiskt har samma politiska frågor och problem nu som för tre hundra år sedan. Ok, viss utveckling har skett, t.ex. slaveriet har avskaffats och kvinnor har rösträtt. Men samhället är fortfarande inte jämnlikt, rasism finns fortfarande, jämnställdhet mellan könen är fortfarande inte självklart, invandring är en stor fråga idag och det är ett ämne som behandlas i musikalen, med tanke på att Hamilton själv var invandrare (USA är ju skapat av invandrare). Och frågot om skatt, ekonomi, etc är eviga debatter. Det är både skrämmande och fascinerande att sitta och skapa paralleller mellan de problem som de försökte lösa då och problemen vi tampas med idag. 
 
Dessa punkter är vad som gör Hamilton så unik, men innan jag avslutar dagens inlägg vill jag bara nämna musiken igen. För det är inte bara att den är kontroversiell i sin stil den är också helt enkelt genialiskt bra, både i text och melodi. Och i grund och botten är väl det det allra viktigaste, för en musikal med kass musik kan ju ingen ta sig igenom. Det finns ingen musikal som jag kan så väl som Hamilton. För även om jag såg den för första gången nu i veckan så har jag lyssnat på den offeciella cast recordingen x antal gånger. Jag trodde det skulle vara förvirrade och svårt att hänga med när man bara lyssnar och inte ser en musikal. Men texterna är så berättande att man absolut kan hänga med. Alla karaktärer har också en eller ett par textrader som återkommer i olika omständigheter under hela musikalen där de får olika och allt djupare betydelser. Vilket är ett väldigt effektfullt sätt för oss som lyssnare att förstå essensen hos de olika personerna och vilka dilemman de ibland ställs inför. Alexander Hamiltons motto är "I'm not throwing away my shot" och vi ser vilka möjligheter och problem denna filosofi skapar för honom. Vill du veta mer om musiken och motiven i Hamilton rekommenderar jag den här videon, men spoilers!
 
Så nu tycker jag att alla ska lyssna på Hamilton och jag vill verkligen tipsa om denna versionen av den offeciella cast recordingen där olika artister på youtube har animerat alla låtarna i musikalen, så det nästan blir som en teckanad filmversion av musikalen!
 
 
 
 
 

Hamilton

1 Läs mer >>
 
Jag har nämt det tidigare men jag nämner det igen för att jag vill inspirera så många som möjligt. Det bästa tipset jag har för att läsa mer är att logga dina böcker på Goodreads och sätt ett mål i början på året. Och eftersom vi nu är i början på ett nytt år är det perfekta tillfället att börja. Det kan vara allt mellan 1 bok eller 200, men sätt ett mål som känns både realistiskt men också lite utmanande. jag startade årets utmaning förra veckan och mitt mål är i år precis som 2016 och 2017 50 böcker.
 
 
Sen har vi också Popsugars Reading Challenge. jag har aldrig lyckats klara hela listan men tycker att den är rolig och det är inspirerande motivation till att läsa blandade böcker och kan vara ett kul sätt att välja vad du ska läsa här näst. Så jag ska göra mitt bästa i år också och kommer helt klart pricka av en del punkter på listan. Jag gillar alltid de punkterna som handlar om vad titeln eller omslaget ska innehålla. Tex. en bok med en låttext i titeln eller en bok med ett fult omslag. För de är specifika men på samma gång väldigt öppna. Böcker som handlar om tidsresor är något som alltid är kul att läsa så det är en annan punkt jag är taggad på. Samt att läsa en barndomsklassiker du inte läst tidigare, för jag har precis köpt en superfin utgåva av Little Women som är en världskänd bok som många växt upp med men som jag aldrig läst. Så nu är det verkligen dags! Det jag är mist taggad på är en bok om sport, men det ska kanske gå att hitta något intressant! Vilken punkt på listan blav du mest taggad på? Och Hur många böcker vill du läsa i år?
 

Mina läsmål 2018

1 Läs mer >>
 
 Idag tänkte jag dela med mig av alla böcker jag läst under 2017 och vilket betyg jag gav dem. Jag hade som mål att läsa 50 böcker under året och jag lyckades precis klara det. I början av året haade jag en period då jag läste om många av mina böcker, antingen för att det var länge sedan jag läste dem och inte kom ihåg allt, eller för att det tillhör mina favorit böcker och bara ville läsa dem på nytt (Harry Potter). Så i genomsnitt har jag gett ganska höga betyg till de flesta böcker jag läst under året, men jag har också valt att läsa sånt som jag visste att jag skulle gilla. Tänkte sätta ihop en lista på min topp 5 eller topp 10 men det va helt omöjligt och det slutade med att jag ikluderade alla böcker som jag gav 5 av 5 i betyg och sedan inte på något sätt kunde rangordna. Så jag tänker helt enkelt låta er bläddra igenom listan själva och förhoppningsvis hittar ni något bra.
 
 TitelFörfattaresnitt betygmitt
betyg
 läst klartbörjade läsa 
Cinder (The Lunar Chronicles, #1)
4.15
 
Dec 28, 2017
Jan 02, 2017
Aug 07, 2016
 
Den blå pelargonen
3.74
 
Dec 24, 2017
Dec 24, 2017
 
Winter's Snow
3.93
 
Dec 24, 2017
Dec 24, 2017
 
A Conjuring of Light (Shades of Magic, #3)
4.40
 
Dec 14, 2017
Nov 19, 2017
 
A Gathering of Shadows (Shades of Magic, #2)
4.32
 
Nov 19, 2017
Nov 19, 2017
 
A Darker Shade of Magic (Shades of Magic, #1)
4.08
 
Nov 09, 2017
Oct 29, 2017
 
Billy and Me (Billy and Me, #1)
3.87
 
Nov 09, 2017
Nov 09, 2017
 
The History of Bees
3.83
 
Oct 22, 2017
Aug 13, 2017
 
Daughter of Smoke & Bone (Daughter of Smoke & Bone, #1)
4.04
 
Oct 15, 2017
Oct 15, 2017
 
Strange the Dreamer (Strange the Dreamer, #1)
4.39
 
Oct 06, 2017
Sep 28, 2017
 
The Nightmare Charade (The Arkwell Academy, #3)
3.88
 
Sep 28, 2017
Sep 07, 2017
 
When Dimple Met Rishi
3.80
 
Sep 19, 2017
Sep 19, 2017
 
Geekerella
4.08
 
Sep 12, 2017
Sep 13, 2017
 
Of Beast and Beauty
3.92
 
Sep 09, 2017
Sep 07, 2017
 
The Nightmare Dilemma (The Arkwell Academy, #2)
3.86
 
Sep 05, 2017
Sep 04, 2017
 
The Nightmare Affair (The Arkwell Academy, #1)
3.79
 
Sep 04, 2017
Sep 04, 2017
 
Outlander (Outlander, #1)
4.21
 
Aug 27, 2017
Aug 15, 2017
 
The Name of This Book Is Secret (Secret, #1)
4.05
 
Aug 09, 2017
Aug 07, 2017
 
Crooked Kingdom (Six of Crows, #2)
4.62
 
Aug 06, 2017
Mar 07, 2017
 
The Hero of Ages (Mistborn, #3)
4.46
 
Jul 28, 2017
Mar 07, 2017
 
The Perks of Being a Wallflower
4.21
 
Jul 13, 2017
Jul 12, 2017
 
Six of Crows (Six of Crows, #1)
4.46
 
Jul 12, 2017
Mar 07, 2017
 
Avatar: The Last Airbender: North and South (Avatar: The Last Airbender, Library Edition, #5)
4.01
 
Jun 21, 2017
May 31, 2017
 
The Name of the Wind (The Kingkiller Chronicle, #1)
4.55
 
Jun 13, 2017
May 31, 2017
 
The Sun Is Also a Star
4.12
 
May 2017
May 01, 2017
 
Everything, Everything
4.10
 
Apr 29, 2017
Apr 26, 2016
 
The Rose & the Dagger
4.18
 
Apr 28, 2017
Apr 28, 2017
 
Obsidian (Lux, #1)
4.23
 
Apr 26, 2017 [
Feb 21, 2016
 
The Wrath and the Dawn (The Wrath and the Dawn, #1)
4.18
 
Apr 25, 2017
Apr 25, 2017
 
Mockingjay (The Hunger Games, #3)
4.03
 
Apr 19, 2017
Mar 07, 2017
 
Tales of the Peculiar (Miss Peregrine's Peculiar Children #0.5)
4.16
 
Apr 13, 2017
Apr 12, 2017
 
Breaking Dawn (Twilight, #4)
3.70
 
Apr 08, 2017
Apr 11, 2017
 
Catching Fire (The Hunger Games, #2)
4.30
 
Apr 05, 2017
Mar 07, 2017
 
Eclipse (Twilight, #3)
3.69
 
Apr 04, 2017
Apr 02, 2017
 
New Moon (Twilight, #2)
3.52
 
Apr 02, 2017 [edit]
Apr 02, 2017
 
Fifty Shades Darker (Fifty Shades, #2)
3.86
 
Mar 28, 2017
Mar 28, 2017
 
On the Other Side
3.75
 
Mar 26, 2017
Mar 24, 2017
 
The Hunger Games (The Hunger Games, #1)
4.34
 
Mar 07, 2017
Mar 06, 2017
 
Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter, #7)
4.62
 
Mar 06, 2017
Feb 28, 2017
 
Harry Potter and the Half-Blood Prince (Harry Potter, #6)
4.54
 
Feb 28, 2017
Feb 08, 2017
 
Soundless
3.36
 
Feb 09, 2017
Feb 08, 2017
 
Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Potter, #5)
4.47
 
Feb 08, 2017
Feb 07, 2017
 
Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter, #4)
4.53
 
Feb 02, 2017
Jan 24, 2017
 
Twelfth Night
3.97
 
Jan 22, 2017
Jan 22, 2017
 
The Melancholy Death of Oyster Boy and Other Stories
4.13
 
Jan 22, 2017
Jan 22, 2017
 
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Harry Potter, #3)
4.53
 
Jan 21, 2017
Jan 19, 2017
 
Harry Potter and the Chamber of Secrets (Harry Potter, #2)
4.38
 
Jan 19, 2017
Jan 19, 2017
 
Harry Potter and the Philosopher's Stone (Harry Potter, #1)
4.45
 
Jan 14, 2017
Jan 14, 2017
 
Twilight (Twilight, #1)
3.57
 
Jan 09, 2017 [
Jan 10, 2017
 

Alla böcker jag läst ...

1 Läs mer >>
I förra inläget tittade jag tillbaka på året som gått och som en fortsättning på det kommer dagens inlägg handla om mina tankar till det nya året. Jag har aldrig vart en människa som är mycket för nyårslöften. Hela grejen med att söga att man ska börja träna eller äta nyttigt känns så oerhört klyschigt. Och ofta är målen folk sätter så vaga att de egentligen inte har någon plan på hur de ska uppnår och därför rinner det bara ut i sanden. Det ända riktiga nyårslöftet jag har är att läsa 50 böcker och det är ett mål jag har haft de senaste två åren och även uppfyllt båda gångerna så det känns rimligt att jag ska klara av det nu med. Resten av listan är mer skar jag vill eller hoppas på att kunna göra under året. Vissa vet jag med hel säkerhet att jag kommer göra, men alla saker jag nämner här känns rimliga.
 
Sånt jag vill göra under 2018:
 
Läsa 50 böcker
Klara av popsugars reading challenge
Ta färjan till Frankrike
Åka skidor i Alperna; Österrike eller Frankrike
Titta på Hamiton London (Ska göra det på tisdag så det är något jag med säkerhet kommer kunna pricka av listan!!)
Titta på BBC proms
Åka till/Vandra i Skottland
Hälsa på några av mina vänner runt om i Europa
Skaffa en egen lägenhet i Brighton
Fortsätta blogga
Skriva mer
Gå en kurs eller börja med en kvällsaktivitet
 
 
 

Nyårslöften