0 Läs mer >>
Håller på för fullt att flytta in i en ny lägenhet för tillfället. Å ena sidan har jag nu bott här drygt en vecka men på samma gång har jag fortfarande inga möbler så känns inte riktigt som att jag har flyttat in ordentligt än. Utom förtillfället är jag i det där mellanstadiet när jag är supertaggad på att hänga upp tavlor och göra det fint men inte riktigt kan göra det för att jag behöver viktigare saker först som en garderob att packa upp alla mina kläder i eller typ en ordentlig säng att sova i.
 
Som tur är finns den stora räddaren i nöden för dessa situationer...IKEA. I tisdags bar det iväg efter jobbet och jag var extemt taggad, inte bara för att skulle köpa massa nya möbler och prylar för den nya lägenheten men också för att det känns lite som att komma hem när man besöker IKEA.
 
Ifall man besöker IKEA i sverige så är det ju också en upplevelse men då är det bara en IKEA-upplevelse. Besöker man där emot IKEA i ett annat land så är det som en Sverige upplevelse. Och är man då som jag en svensk som bor i utlandet så känns det ju som att komma hem under några timmar.
 
 
 
Så jag hade min lista redo på saker jag visste att jag skulle handla och sådant jag ville spana efter. Och så gav vi oss in i den blå-gula byggnaden. När hela resten av världen besöker IKEA och skrattar åt alla "konstiga" namn på lapparna så går jag runt där och njuter av att läsa svenska över allt och hur bekant allt är. Jag menar jag har aldrig varit inne i just den här ikean innan. Men layouten är den samma så kunde lika gärna vart mitt "hemma" IKEA på Torp i Uddevalla.
 
Jag skulle inte säga att jag är ett enormt IKEA fan, men på samma gång har jag nog den där svenska ikea-ådran i mig som gör att jag ändå vet vart precis allt finns inne i varuhuset och jag vet namnet på ganska många möbler redan sen innan. Så när jag besöker IKEA med folk från andra länder har jag lika kul varje gång när jag leker expert-guide inne i varuhuset. Översätta lappar, veta vilket håll vi ska gå för att hitta något specifikt, eller komma med intressant fakta, jag leverarar.
 
Jag älskar också faktumet att böckerna som är placerade i bokhyllorna på utställningarna är på svenska även när man besöker IKEA utanför Sverige. Det känns nästan som en liten intern hälsning till alla som är som mig och jag blir bara glad åt att se det.
 
 
 
När shoppingrundan var klar, dagens köp var definitivt min enorma nya Strandkastanj! Så besökte vi naturligt vis restaurangen. Jag har faktiskt aldrig ätit IKEA's köttbullar innan, har alltid tyckt att de ju knappast är bättre än hemmagjorda. Och jag står fortfarande vid det. Men kände att idag var dagen, jag ville ha så mycket sverige som det bara gick. Och visst var de goda, men egentligen blev jag bara sugen på att få äta mammas hemmagjorde köttbullar. Så får nog leta upp hennes recept och göra de själva någon gång snart. Måste dock säga att jag uppskattar den lilla svenska flaggan man fick till dem.
 
 
 
Och sist men inte minst kommer det som nästan är viktigast. Mathörnan. Här är alla utlandssvenskars räddning. Sill, Kaviar, Hjortronsylt, Marabouchoklad, Sourcream & Onion chips, knäckebröd, mm. Här finns alla de matvaror som man saknar ifrån sverige så jag passade på att lagra upp ochinsåg fort att de inte hade korgar här och att mina händer inte räckte till. Tur att jag hade bärhjälp. Det verkar som att de flesta inte köper lika mycket mat som jag gjorde i mathörnan. Det är nog bara vi utlandssvenskar som bunkrar upp när vi kommer hit.
 
 

IKEA shopping

0 Läs mer >>
Som jag nämde en gång tidigare har jag haft semester och då drog jag hem till Sverige för att få så mycket svensk sommar som möjligt under 13 dagar. Och jag tycker jag lyckades ganska bra. I alla fall gjorde jag så mycket att jag inte på något sätt hann blogga undertiden och sedan tog det även ett tag fter att jag kom tillbaka innan jag kom tillbaka i rytmen, därför blev det aldrig några junifavoriter. Men jag har en stor känsla av att de hade varit typ allt jag tänker nämna i dagens inlägg. Så här kommer mitt resultat av att försöka komprimera en svensk sommar till 13 dagar. Hoppas ni njuter och har det gott där hemma och att ni bockat av en del grejer på min lista!
 
Dag 1
Landade i Sverige så nära midnatt att jag räknar det och dagen efter som samma dag. Blev tursamt nog upphämtad av min fantastiska vän Julia på landvetter som hållt sig vaken för min skull och sedan körde vi mot Vänersborg i det magiska juni-nattsljuset. Minns att mina första tankar var att det är sjukt mycket volvos i sverige (alltså alvarigt!) och blev även väldigt exalterad över att se en älgskylt, då vet man att man är i sverige. Efter att traumatiskt nog se ett rådjur bli påkört framför oss kom vi till sist fram, och vid det här laget hade klockan väl passerat tolvslaget vilket innebar att det var min födelsedag! Så efter lite presentöppning och prat en bit in på natten gick vi till sist och la oss.
 
På morgonen fortsatte såklart födelsedagsfirandet med en supertrevlig frukaost (även om jag änvände fel sked till honungen, sorry Daniel xD). Sen vet jag att jag inte är som de flesta människor men är så glad att du föreslog det här Julia. Jag firade nämligen min födelsedag på näs fabriker utanför allingsås för att kolla på Emma von Brömsen utställning 10 år 10 mönster. Köpte mig en liten sovenir kopp för att minnas det hela och har sedan dess blivit helt besatt av alla hennes mönster. Vill ni läsa mer om utställningen kan ni kolla in Julias inlägg om den här.  Sedan blev det tårta i fika staden Allingsås innan vi drog tillbaka till Vänersborg. Innan dagen var slut hann vi med ett bad i Vänern och avslutningvis Kebabpizza (typ nr1 på mat jag saknar ifrån Sverige xD), film, och brädspel. Helt enkelt en fullspäckad och fantastisk födelsedag och en riktig pangstart på min semester i Sverige.
 
 
 
Dag 2
Den här dagen blev inte lika fullproppad, men likväl trevlig för det. Det blev en tur till Torp för shopping och prep till midsommar. Var väldigt mycket hemligheter på inköpslistan men jag hjälpte till så gott jag kunde och tyckte fortfarande det var både roligt och exotisk att vara i en svensk matbutik igen, jag menar var annars hittar man en sill-hylla...
 
Efter att ha lunchat tillsammans med Daniel och Julia. Tog jag bussen hem till Strömstad för att återse min hemstad och min familj. Varje gång jag kommer förbi rastplatsen vid femstenaberg får jag den där känslan att vara hemma igen och den bli sedan bara starkare och starkare till jag kommer runt krönet vid infarten till strömstad och ser skärgården sträcka ut sig. Då slappnar jag av och andas ut på ett sätt som jag bara kan göra vid havet i bohusskärgården. Sen avslutades även den här dagen med födelsedagspresenter, den här gången ifrån familjen.
 
Dag 3
Mamma hade semester den här veckan, så vi bestämde oss för att åka och plocka jordgubbar på självplock. Vilket ju är något av det mysigaste som finns. Och finns det några godare jordgubbar än de svenska. Jag var även väldigt pepp på att för köra, för det kändes så himla nice att få köra på rätt sida vägen, på vägar jag känner till och i ett svenskt sommarlandskap!
 
 
Åkte även iväg och hälasde på en av mina allra äldsta vänner. Har känt henne sedan förskolan, så våra liv har helt klart förändrats många gånger om under tiden vi känt varandra men vi är likväl fortsatt vänner och ha minst lika roligt ihop nu som vi hade när vi var 6 år. Det blir alltid en härlig blandning av gamla minnen och framtidskaos när vi träffas :D
 
Dag 4
Idag firade jag min födelsedag med hela släkten, alltså min familj, min farmor och mina kusiner. Nu nör jag blir äldre är det inte dirket för att få presenter, tycker egentligen det är jobbigt att vara i cntrum på det sättet och att önska mig saker är något av det svåraste jag vet. Men det är ju det bästa sättet att få träffa alla i släkten under min vistelse hemma. På menyn hade jag önskar mig smörgåstårta (en annan grej som stod på min svenska matlista) och har man en konditor/bagare som syster fixar hon det och så klart en vanlig tårta också. Jo jag vet att jag är bortskämd xD
 
 
 
Dag 5
Det här är helt klart den lugnaste och lataste dagen på hela min semester. Men så här i efterhand är jag glad att jag faktisk hade en helslapp dag också. Det regnade nämligen den här dagen och strömsyad är en sådan plats där ingenting händer om det regnar. Så det resulterade i att jag inte gick ut på hela dagen utom istället bara låg i soffan och kollade på film, åt matrester från kalaset och sedan spelade brädspel med min syster.
 
Dag 6
Å ena sidan känns det inte som att jag gjorde så mycket den här dagen heller, men jag flängde också runt igenom hela strömstad på massa småärenden för att göra mig redo för helgens äventyr. Tankade både bil och båt, köpte öskar för att sedan ösa undan allt regnvatten ur båten. Fick mig en promenad genom hamnen för att spana på båtarna, (detta är nöje nummer 1 i strömstad på sommaren). Jag hälsade desutom på mina gamla kollegor på blomsterlandet när jag var där för att köpa blommor, och blev nästan lite avundsjuk på den intensiva atmosfären vid kranstillverkningen som kommer med att vara i en blomsteraffär dagen före midsommar. Men jag köpte bara min blåklint  och de blommor jag behövde till en bukett och sedan gav jag mig iväg igen innan de lyckades lura in mig till att jobba, för tro mig att de försökte!
 
Och på kvällen gjorde jag såklart det som man måste göra kvällen innan midsommar, plocka massor och massor av blommor. Jag är florist och jobbar med importerade och odlade blommor varje dag vilket jag älskar. Men just till midsommar tycker jag inte att det är något som är finare än vilda ängsblommor. Så det blev till att fylla hela bilen av prästkragar, klöver, mm, samt även ett par långa pinnar och björkris för jag hade också bestämt mig för att bygga en midsommarstång. Midsommartången blev precis så lång som min (mammas) lilla bil tillät ifall jag skulle kunna bagaget. Och bilen såg ut som en djungel när vi kom körandes.
 
 
 
Dag 7
Midsommar!! Finns det en dag som är mer svensk sommar än så här. Jag åkte nu åter till Vänersborg och slängde av min syster i Uddevalla på vägen för de midsomaräventyr hon skulle på. Jag kom ganska tidigt fram till Vänersborg och under timmarna som följde blev det sakta som säkert fullt hus. God stämning, sill, regn, sol, lekar, kransknopande, trevligt folk, ljus natt, bad i definerbart varmt vatten, mygg, sommarklänningar, tjockjackor, grillmat, jordgubbar, natthumor och flum. Det var en sådan där fantastik midsommar som innehöll allt som en svensk midsommar borde innehålla. Det var också lite kul att det var ett delvis internationellt sällskap, där ett par tre stycken fick uppleva midsommar för första gången. Och jag måste säga att jag är imponerad att alla 16 lyckades hitta en mjuk yta att sova på, det hade nog till och med gått att trycka in några pers till om man verkligen ville utmana ödet.
 
 
 
Dag 8
Midsommardagen bjöd demonstrativt på pangväder bara som för att visa kontrast till det klassiska midsomamrvädret som vi hade dagen innan. Vi hann med frukost ute i trädgården allihopa innan folk började bryta upp ifrån Vänersborg. Själv styrde jag kosan längre söderut nämligen till Förlanda. En av mina vänner ifrån gymnasiet som kommer där ifrån ska nämligen idag gifta sig!
 
 
 
Det var ett superfint bröllop, personligt, glatt, kärleksfullt, vackert och varmt. Personliga låtval, såpbubblor, tårta utanför kyrkan, världens minsta hästskjuts och gänget som sköt salut när de red iväg är nog de minnena jag främst tar med mig ifrån den här vigseln. Detta var första av mina vänner som gifte sig så det känns lite speciellt. Och även om jag inte kunde stanna kvar till sent på festen var jag himla glad att det passade sig så att brölloppet var under de dagar jag var i Sverige så att jag kunde komma över huvud taget. Så efter brölloppet bar det iväg i bilen för mig igen (det blev en hel del körande under midsommarhelgen). Nu tillbaka till Strömstad vilket från förlande tog ca 3 timmar. Och när jag kom fram var det en sån där magisk fin sommarkväll och det kliade i hela min kropp efter ha vart i bil så mycket så jag bestämde mig för att ta ett sent kvällsdopp i havet som avslutning på midsommarhelgen.
 
 
 
Dag 9
Idag var det söndag så jag antar att tekniskt sett är det fortfrande midsommarhelg, typ annandag midsommar eller vad man ska kalla det. Nu hade sommarvärmen kommit tillbaka i Sverige och i Strömstad så äntligen kunde jag på riktigt njuta av allt det jag gillar med min hemstad. För att få ut det absolut bästa av livet här bestämde vi oss för att ta båten ut till Kosteröarna och bada. Planen var att åka till Nordkoster men jag måste läst fel i tabellen för den båten vi hoppade på åkte bara till Sydkoster. Men men det spelar inte så stor roll egentligen för båda öarna har superfina stränder och natur. Kändes som jag absorberade svensk sommar den här dagen. Och min hud absorberade en ordentlig bränna även om jag hade smörjt mig...Efter x antal timmar på stranden promenerade vi till andra sidan ön för att ta båten tillbaka. Vi hade ju kunnat åka från samma brygga vi la till på. Men det är så himla fin miljö på koster. Den där speciella känslan som bara existerar på öar i skärgården där (i princip) ingen biltrafik existerar, och folk tar sig runt med antingen cykel eller flakmoppe. Och folk bara känns allmänt mer avslappnade, trevligare och gladare än inne på fastlandet. Tror det har att göra med en kombination av att vara på semester och att leva ett liv borta ifrån stress just eftersom det inte finns bilar eller snabba transportmedel. Så efter att ha ätit en glass på vägen och ett helt gäng smultron ifrån diket så gav vi oss på kvällen tillbaka till fastlandet igen.
 
 
 
Dag 10
Idag blev det mer skärgård. Det är ju till 100% skärgården som jag saknar med min hemstad (och såklart min familj och vänner). Så därför är det självklart att jag vill ta in så mycket hav och skärgård jag bara kan när jag nu är här på sommaren. Mamma jobbade igen, men min syster var ledig. Så vi tog våran gummibåt och gav oss iväg på äventyr i Strömstad skärgård. Första stoppet var Styrsö som helt klart har en av de bästa, om inte den allra bästa stranden i strömstad. Bara för att den är så enormt stor och på samma gång mjuk fin sand både på land och i havet. Men här finns mer än bara en kanonstrand. Här finns också värdhus (dock var det inga gäster idag) och vi hade stranden för oss själva. De som drev världhuset och kiosken var de ända andra folken på stranden och de sa åt oss att vinka ifall vi ville ha glass, vilket vi senare gjorde. Men det kanske absolut viktigaste på stryrsö (i alla fall när man var liten) är trädgungorna. Jag har aldrig sett coolare eller mer farligare trädgungor någonstans. De är upphängna på grenar i några olika tallar och det finns alltid en stor riskt att man krockar med stammen på träden när man gungar som allra värst. Detta är också den typen av gunga som det är omöjligt att ta fart själv för du kan inte ens nudda marken när du kommit upp. Så man behöver en frivillig person på marken som tar tag i en och springer under en för att putta på fart. Det är på den här personens ansvar som ditt liv sedan hänger efterson det är upp till dem att se till att du inte får snurr och krockar med trädet.
 
 
 
Nästa stopp på vårat skärgårdsäventyr blev Alaska. Och nej inte Alska i nordamerika även om det är det som det är uppkallat efter. Alaska är en friluftsgård och museum på Nord Långö och det är grundat och uppbygt av Himla Svedal som vid sekelskiftet gav sig iväg ifrpn strömstad till Nordamerika och grävde guld. Efter flera år i nordamerika och efter att ha sett flera platser på kontinenten, där bland Alaska. Flyttade hon tillbaka till Strömstad och sitt hem på Nord Långö. Var hon nu började ett projekt att bygga en lustgård av kullersten och betong. Alla stenarna och material rodde hon själv ut i roddbåt från fastlandet till Nord långö. Och trädgården med alla uppbygda miljöer av kullersten, snäckor och betång är en så fantastisk fin miljö. Det känns lite som att få gå runt inne i ett sandslott byggt för människor.
 
 
 
Vi var i princip ensamma när vi kom hit också. Men strax efteråt dök en turbåt upp och då vällde det ut ett trettiotal förvirrade norska pensionärer som var på tur. Allihop flockades de till den lilla kiosken för att få släkt sin kaffetörst och jag tycker verkligen synd om den stackars personalen som jobbade där och var tvungen att försöka servera 30 förvirrade pesionärer på samma gång. Och kombinationen av mindre spräkförbristningar mellan svenska och norska samt olika nivåer på hörselskada gjorde inte saken lättare. Men jag och Elvira fick oss oskå till sist var sin nygräddade våffla och vi hittade ett eget hörn att sitta på i trädgården. Och lika snabbt som de kom var stimmet av pensionärer på båten igen och puttrade vidare, och efter det blev det verkligen fridfullt.
 
 
 
När jag kom hem på kvällen var taken att jag skulle gå ut med mina kompisar. Det var nämligen premiär på Rockmåndag denna veckan, vilket är ett av årets stora happenings i utelivet i Strömstad. Så vi drog till Ek för den vanliga förfesten med alkohol, chips, tv-spel och pladder. Och det hela började fantastisk för hör och häpna jag vann i tv-spel (mario fotboll) mot Caroline. Vi har vart vänner som jag tidigare nämde sedan förskolan och i princip varje gång vi träffas hemma hos henne spelar vi någon typ av Tv-spel. Jag är dock hopplöst dålig eftersom jag inte har någon konsoll hemma och Caroline onekligen spelar en hel del äve utan mig. Så under vår vänskap kan jag bara minnas att jag en gång tidigare vunnit emot henne i Tv-spel och då stängde hon av konsollen sekunden innan jag skulle gå i mål. Så dålig förlorare är hon! Min skade glädje var därför alldes hysterisk när jag nu kyckades vinna. Känner detta fortfarande som en triumf. Kvällen fortsätte dock inte lika bra. För när jag hade tagit igenom mig den första cidern började jag känna av att jag hade solsting. Jag var inte illamående av att vara full, för jag hade druckit alldeles för lite för det och det kändes helt annorlunda. Men alkoholen hjälpte så klart inte. Jag kände mig sjukt illamående och liksom febrig. Solbrännan som jag fått dagen innan och antagligen jobbat vidare på under dagen även om jag försökte unvika det utstrålade så mycket värme att det kändes som att jag hade feber. Så istället för en kväll på stan blev det en tidig kväll i säng för min del...
 
 
 
Dag 11
Första halvan av den här dagen gick åt till att packa mina väskor igen och att ta med saker som gardiner och kökshandukar och andra prylar jag ville få med till England. För på eftermiddagen blev det dags att lämna Strömstad för den här gången och sakta börja färden söderut, dock med ett par stopp på vägen. Dagens stopp blev i Kungshamn där pappa bor. Och efter att han slutade jobbet så tog vi en tur med den stora båten för att bada. Vi packade även med middag och hoppade iland på en trevlig holme och tände grillen. Jag vet att jag är extemt partisk men jag kan inte tänke mig något bättre i världen än skärgården på den svenska västkusten. Det är så extremt idyllisk vackert och fridfullt, och alldelles fullt av smultronställen.
 
 
 
 
Dag 12
Den sista heldagen i Sverige jag har kvar. Nu bar det av ännu längre söderut. Jag skulle nämligen flyga hem från Kastrup, så det passade därför bra att en kompis som vanligen bor i Berlin men nu var i sverige hade bosatt sig i sommarhus i höganär under veckan och bjudit in massa vänner. Så jag kom förbi och gästade under en dag, och hade det supertrevligt. Fullt hus av massa trevligt och spännande folk både några jag träffat innan plus nya bekantskaper. Och framförallt blev det en härlig stämning just med tanke på hur internationellt det var. Alla var i alla fall tvåspråkiga om inte tre eller fyrspråkiga och det blev en sån där härlig röra av språk, ord och uttryck som bara uppstår när man är i den typen av grupp, det är verkligen en atmosfär jag älskar. Och även om jag lätt kunde spenderat hela dagen bara med att sitta där och prata så gav vi oss också iväg på äventyr. Vi tog färgen över till Danmark. Helsingborg Helsingør går så fort att det knappt räknas som att åka båt. Men, men jag uppskattar alla doser hav jag kan suga i mig. OCh i det här fallet handlade det ju mer om destinationen än resan. Har inte vart i Helsingør innan så det var kul att strosa runt och utforska. Vill helt klart beskriva det som att det ser Danskt ut, vilket jag vet är den dum beskrivning men det är också det enklaste sättet jag kan sätta ord på det. Färgglada putsade gamla hus, stengator, cyklar, torg. Vi mest bara strosatde runt i staden, tog en sväng runt slottet och sedn hade en random picknick på en kyrkogård för att det inte fanns några andra parker i närheten. Och sedan tog båten tillbaka. En allmänt slapp men trevlig dag och så som en dag på sommaren ska vara, för det bör tillägas att det var stekande sol och onekligen hamnar man i ett annat tempo när det är vart ute.
 
 
 
Dag 13
Jag hann med en sväng till stranden med de andra och lite slappande innan jag var tvungen att hämta mina väskor och gå till bussen var att bege mig till flygplatsen. En dag som jag tyckte började välplanerd och avslappanad blev dock frot stressig, när jag först missade bussen med en minut och sedan fick vänta i 30 min istället för 15 på nästa buss. Nästa tåg jag sedan kunde ta i Helsingborg var försenat och efter att jag hade hoppat på det och de börjat köra blev det ännu mer försenat tills de atällde in det i Malmö. Fick nu springa igenom stationen och försöka klua ut var nästa tåg över sundet skulle gå. Här va allmänt tågkaos men till sist hittade jag ett, dett var dock också såklart försenat. Så när jag väl nu kommer till flygplasten har jag mindre än en timme till avgång och ännu kortare till Boarding! och jag har bagage att checka in. Hade jag bara haft handbagae hade det vart lugnt för jag va redan incheckad och hade mitt boardingcard. Men jag var ju tvungen att ta mig till en automat för att få ut remsa till väska men maskinen ville inte printa ut en remsa åt mig eftersom jag var så sen. Så var tvungen att gå frpm till disken och be om hjälp. Tack och lov då ringde han till något folk och frågade om dom kunde öppna och släppa på en väska till och det gick bra. Detta var försa triumfen av lättnad för när tåget blev inställt i Malmö var jag helt övertygad om att jag skulle missa mitt flyg. Men än så läge hade jag några minuter på mig och om jag nu bara kunde ta mig igenom den enorma kön på security skulle allt gå bra. Några i personalen såg hur stressad jag såg ut så jag fick gå före alla folk. Och kände som så tacksam att jag kunde gråta. Sprintade sen igenom flygplasten till gaten och hoppade på planet. Och det bästa var att väskan kom med när jag klav av flyget i London. Såg till och med när dom lastade på den i Köpenhamn, så efter det var jga inte orolig längre. så något abrupt och traumatiskt slutade den här resan men annars har det varit fantastiskt. Jag hann med så mycket jag bara kunde och på samma gång känna att jag kunde njuta av det. Och får väl erkänna att det kändes lite trist att åka tillbaka men det har mest att göra med att det är somar och då är Sverige och västkusten helt fantastig!
 

13 Dagar Sverige

0 Läs mer >>
Jag har verkligen inte varit en person som lyssnat mycket på svensk musik, speciellt inte svensk pop. Men nu de senaste veckorna har jag blivit helt besatt av att lyssna på moderna svenska musik klassiker. Tror det delvis har att göra med att det är sommar och många av dessa låtarna låter liksom somriga även om de inte är det. Tänker mig liskom att detta är den ultimata listan att spela när man kör bil längs med landsvägar en sommardag och har rutorna nervevade och på samma gång skriksjunger med i alla låtar. Anledning nummer två till att jag plötsligt börjat lyssna mer på svensk musik är nog för att jag inte hör Svenska runt omkring mig varje dag länge. Engelska har nu blivit vardagsspråket som är runt omkring mig hela tiden, så mycket att det nu känns lite uttjatat kanske. Medans svenska som tidigare vart vardagsspråket för mig hela tiden nu pötsligt blivit sällsynt. Så helt plötsligt känns det unikt och uppfriskande att höra svenska texter, på samma gång som de också är bekanta för mig. Och jag kan liksom uppskatta hur fin Svenska är som språk, på ett helt annat sätt än jag ens reflekterat över innan.
 
 
Så här kommer den i alla fall, min sommarpepplista av svenska låtar;
 
1 Miriam Bryant - Ett sista glas
2 Veronica Maggio - Sergels Torg
3 Den svenska Björnstammen - Vart jag mig i världen vänder
4 Thomas Stenström - Slå mig hårt i ansiktet
5 Laleh - Bara få va mig själv
6 Laleh - Goliat
7 Veronica Maggio - Satan i Gatan
8 Molly Sanden - Sand
9 Kent - Utan dina andetag
10 Håkan Hellström - Det kommer aldrig vara över för mig
11 Veronica Maggio tf Håkan Hellström - Hela Huset
12 Daniel Adams Ray - Gubben i Lådan
13 Albin - Din soldat
14 Markus Krunegård ft Miriam Bryant - OAOAE Vi förlorade

Min sommarpepp lista

1 Läs mer >>
Här om dagen bestämde jag mig att pomenera hem från Lewes där jag jobbar till Brighton. Det var en så himla sin eftermiddag att det kändes dumt att ta tåget.
 
 
En riktigt långpromenad blev det 3,5 h. Men den tog mig genom fantastisk Engelsk landsbygd med magiska vyer över solnedgången. Att jag tänke jag kunde låta er ta del av den ni med.
 
 
 
Fick mig även flera trevliga möten med får och senare vildkaniner, (de var dock lite för snabba av sig för att fota)
 
 
Hittade en trevlig lanthandel i miniatyr, där man kunde köpa sig grönsaker och plantor.
 
 
Det mesta av promenaden var uppe på kullarna bland fälten, men passerade ockå igenom denna tunnel av grönska.
 
 
Och till min stora glädje har bjönbären börjat mogna vilket blev trevlig färdkost!
 
 
Min nya favorittistel (för en sådan kan man ockås ha!)
 
 
Kolla på utsikten och vila paus!
 
 
Efter detta dog min telefon, men kan intyga att solnedgången var magisk hela vägen ner.
 
Och vill verkligen inspirera till att ta den långa vägen hem från jobbet någon gång, bara för att göra en tråkig vardagsrutin lite roligare och det är även ett väldigt bra sätt att slappna av efter jobbet. Se bara till att du har tillräkligt med tid på dig!

Den långa vägen hem f...

0 Läs mer >>
 
 
Helgen som gick var verkligen helt fantastisk. Det känns nästan som att jag vart på semester fast jag bara haft två dagar ledigt och spenderat dom i mitt närområde här i Brighton. Men i denna pangvärmen vi har nu mitt i sommaren har Brighton verkligen blommat ut till sitt rätta jag och det bubblar av liv och underbar stämning överallt. Så att njuta av allt som Brighton har att ge så här års med fantastiska människor gjorde helt klart detta till årets bästa helg, och det trots att Sverige förlorade mot England och där med är ute ur leken.
 
Helgen fick sin Kickoff på fredag kväll när vi gjorde som alla andra här i Brighton och hängde på stranden. Efter att solen gått ner och badgästerna gott hem blir stranden en förlängning av alla barer och uteserveringar. Folk sitter i små och stora gäng och grillar, pratar och dricker något trevligt så långt ögat kan nå. Och med tanke på att det nu inte blir kallt på hela natten gör att man kan sitta ute här hur länge som helst utan att problem. Dock drog vi vidare till en Coctail bar inne i stan efter ett tag. Baren låg på övervåningen på en balkong där man hade härlig blick ner på allt liv under en. Det var dock sjukt lurigt att ta sig upp för dörren var lika annonym som en portdörr till ett lägenhetshus. Och man var till och med tvungen att ringa på för att bli inslöppt. Men när vi väl lyvkades ta oss in var det helt klart värt det och coctailsen var sjukt goda med!
 
 
 
Lördag fick sig en slapp början med lyxfrukost ute, (är övertygad om att Full English Breakfast är det godaste som finns, tycker verkligen det är något vi bör importera till Sverige.). Sen blev det en snabbtur till ett byggvaruhus för att köpa hyllor och jag blev distraherad av alla plantor på utegården. Och efter detta började klockan närma sig två vilket betyder att det var dags att dra sig mot puben för dagens stora händelse. Englans vs Sverige i kvartfinal är ju stort, men befinner man sig som Svensk dessutom i England och i ett förhållande med en Engelsman som är sjukt fotbollintresserad då börjar det bli jobbigt på riktigt. Som tur var hade en av hans vänner bokat bord på Svenskpuben i Brighton så jag kunde andas ut lite och öppet våga säga att jag var svensk. Kändes ganska skönt att ha det stödet runt omkring sig, speciellt när det började gå däligt för oss och alla Britte blev sjukt kaxiga. Ska inte ljuga det var lite jobbigt att vara svensk ett tag efter matchen. Men som tur var kunde vi svenskar stötta varandra. Och på samma gång som jag tycker det är tråkigt att Sverige förlorade så tror jag att det gjorde helgen bättre att England vann, eftersom det är här jag är och stämningen i stan efter segern går knappt beskriva. Folk gick runt och ljublade och sjöng på gatorna och jag tror jag hörde orden "It's coming home" konstant under resten av dagen. Vi tog firarfesten och mina blandade förlustkänslor till stranden för att snabbt bad och mer strandhäng och sen när det var dags för middag bestämde vi oss för att leta upp något ställe inne i the Lanes.
 
Folk röstade för tapas och styrde kosan mot det som de flesta ansåg vara bästa stället. Men nät vi kom dit var det uppenbart att det inte fanns plats för 7 pers. En av tjejerna i gänget sa dock att hon kände till ett annat tapasställe runt hörnet sp vi kollade in det istället. Där fick vi gott och väl plats, det var nämligen helt tomt, vilket ibland känns som ett oroande tecken. Men vi vågade inte ta risken att gå vidare så bestämde oss för att prova, och wow är jag glad att vi gjorde det. Tror den här tapasrestaurangen är en stor del till varför den här helgen kändes som en semester för det var verkligen som att förflyttas till Spanien i ett par timmar. Maten var het fantastisk, och i tapas rätta anda beställde vi in massa olika rätter ifrån menyn som vi delade på allesammans vid bordet. Jag åt även crema catalana till efterätt något som jag tidigare bara ätit i Barcelona och är bland det bästa jag vet, så matmässigt var det pricken över i. Men det var inte bara maten och det trevliga sällskapet som gjorde tapasstället till en bra upplevelse. För strax efter vi hade satt oss började fler sällskap trilla in och strax där efter blev det livemusik, men flamenco! Vi måste ha dyckt upp i precis rätt tid. Det var som att vi hade planerat det i förväg men i själva verket bara snubblade över det som en slump, vilket ju är det bästa sättet att hitta upplevelser och vad som också känns som den röda tråden genom helgen. Avslutet på den här chilla lördagen blev ytterligare häng på en pub, ja menar det är ju trots allt England jag är i.
 
På söndag var planen att vandra någonstans, men den outhärdliga värmen gjorde att vi bestämde oss för att korta ner promenaden och se till att lägga den under skugga. Vi promenerade därför i skogen kring Stanmer park, och hamnade till sist runt herrgården och parken runt omkring. Stanmer Park ligger i utkanten i Brighton och det är inte en iordninggjord trädgård utan snarare en enorm stor grön park med skogsdungar och enorma grässlätter. Med andra ord perfekt för familjeutflykter och picknick. Den här söndagen var det dock ett annat event på gång i Stanmer Park. Drakeflyge-festival! Återigen var detta inte ens något som vi visste existerade, men det blev en trevlig överraskning. Var superkul att spana på alla galna kreationer i luften och det var nästan lite hyptnotiserande att se alla färgglada drakar vaja och dansa i luften över en. Här fanns även utställning av instrument som spelade i vinden och mysiga ugglor man kunde klappa!
 
 
 
Sist men inte minst avslutade jag den här helgen med att gå på utomhusbio nere på stranden här i Brighton med en kompis. Dom visade nämligen Harry Potter och de vises sten vilket ju typ är den mysigaste filmen i världen. Och att titta på den i en folksamling av Harry Potterfans i olika åldrar är det bästa, för alla skrattar åt samma små skämt och viskar repliker till sina vänner och bara har det almänt trevligt. Måste också säga att fiskmåsarna även bidrog till stämningen, speciellt om man låtsades att de var ugglor som flög omkring XD
 
 
 
Så där det var allt jag hann men den här helgen, en hel del blev det men det var aldrig stressigt för hälften av sakerna var ju inte planerade utom bara trevligheter som vi snubblade över av en slump. Hoppas verkligen att ni hade en lika bra helg som jag!!

En riktig semesterhel...