0 Läs mer >>
Tjo!
 
För tillfället är jag hemma i Sverige på två veckors semester. Och då kan man tycka att jag har massa härlig ledig tid för saker som att blogga. Men resultatet visar att så blev det inte. Jag har helt klart sett till att maxa dessa två veckor med så mycket sommaraktiviteter och Sverige som möjligt. Och nu i efterhand känns datorn helt klart som onödigaste prylen jag släpade med mig. Jag menar till och med detta inlägg skriver jag på telefonen medans jag väntar på en buss 6:45 från Håby.
 
Men jag lovar att jag kommer dela med mig av min semester snart. Och att jag inte har hunnit skriva är väl egentligen bara ett gott tecken. Imorgon kväll bär det av tillbaka till Brighton. Men jag har fått smaka ordentligt på sverige när jag har vart här, både kebabpizza och sill. Så känner att mina sverigebatterier har blivit laddade!!
 
Ha det gött och njut av solen och sommaren!
 
 

Njut av sommaren

2 Läs mer >>
 
Sista kvällen innan jag gick på semester och flög hem till Sverige så gick jag på utomhusteater. Jag råkar nämligen ha en utomhusteater precis runt hörnet ifrån där jag bor, bokstavligen. Promenaden tar väl två minuter om jag går långsamt. Så att jag skulle besöka den här teatern någon gång under sommaren när säsongen var igång var ju självklart. Det gällde  bara att hitta något i programmet som föll mig i smaken.
 
Så när jag såg att de skulle visa "A Midsummer nights dream" några kvällar i juni var det inget svårt val att välja vad jag skulle se. Jag har alltid velat se någon Shakespeare live. För alla säger alltid att eftersom de är teatrar är det i den form man ska uppleva dem för att verkligen upskatta dem. Och nu i efterhand håller jag helt klart med.
 
 
 
En midsommarnatts dröm har också alltid varit min favorit Shakespeare, (känns väldigt kultursnobbigt att kunna säga att man har en favorit). Men jag minns live halvflummigt att där fanns ett program på bolipompa som visades någon gång under min barndom där de tolkade olika Shakespeare teatrar med hjälp av olika dockor ovs, som rekvisita och att det var en berättare som "lekte" ut pjäsen. Har för mig att Hamlet spelades av olika gubbar gjorda av toalettrullar. För En midsommarnatts dröm var det i alla fall Barbidockor som stod för karaktärerna, (i alla fall när de kommer till de två kärleksparen har inte så tydliga minnen av resten av uppsättningen). Och sen minns jag inte alls mycket mer än att jag var hel faskinerad av programmet och att det var någon som blev förtrollad så att den blev förälskad i fel person.
 
Jag måste ha halvt förträngt det men ändå ha haft med mig en tydlig bild länge. För det tog mig sedan flera år att lista ut var detta kom ifrån och vad det var för "saga" som utspelades. Men jag gjorde det till sist och genom ren almänbildning har jag snappat upp att en midsommarnattsdröm handlar om två kärlekspar som en natt går ut i skogen där blir de förhäxade av älvor och bli förälskade i "fel" partner. Sen är det även någon som får ett åsnehuvud. Japp detta är den djupa kunskapen om teatern jag hade under de flesta åren av mitt liv.
 
 
 
Så fick jag Shakespeares samlade verk och en midsommarnatts dröm stod högt på listan av de pjäser jag ville läsa först. Och det var efter jag gjorde det som jag på riktigt kan intyga att detta är min favorit Shakespeare.
 
Jag älskar konceptet och miljön. Den trollska skogen, älvorna som djävlas, allt drama och kaos några droppar kärleksdryck på ögonlycken kan skapa, lyriken, de komiska elementen, ja allt.
 
Vill verkligen tipsa alla om att läsa den här pjäsen, eller ännu bättre se den live om ni är sugen på lite Shakespeare. Romeo och Julia är så sört överskattad, jag blir på riktigt arg när jag tänker på Romeo, han är nog den mest korkade människa jag någonsinn läst om och förtjänar inte att vara en romantisk symbol. Men i största allmänhet gillar jag Shakespeares komedier mycket mer än tragedierna och en midsommarnatts dröm hör mycket riktigt till komedierna.
 
 
 
Så hur var det då att se den live?
 
Helt fantastiskt är det enkla svaret på den frågan. Det var 7 skådespelare som delade på de ca 20 olika rollerna. Så det var ingen stor uppsättning. Men det var heller inte en särskillt stor teater. Med väldigt lite rekvisita och några enkla kostymbyten lyckades de dra in alla i publiken i en helt magisk värld. Så sjukt talangfulla skådespelare. Hela grejen att det var utomhur gjorde att det inte fanns någon möjlighet att ha mikrofon och att ljudet lätt kan försninna i vinden. Men de gjorde ett oerhört bra jobb att få sina röster att bära och samtidigt låta naturliga.
 
 
 
Och utomhusmiljön bidrog verkligen till stämningen. Jag menar en teater som till 90% utspelar sig i en skog en sommarkväll bör väl spelas upp på en scen utomhus en sommarkväll omgiven med blommor och stora träd. Man fick även känslan att man var en del av framträdandet ibland. För scenen och raderna som publiken satt på var av samma material (konstgräs) och skådesåelarna gick även runt bland publiken ibland. Och om man är orolig för språket är det inte alls något hinder, i alla fall inte om man ser den live. Det blir nästan som att lyssna på musik när man hör dem tala eftersom den här så lyriskt skriven just på vers, och med hjälp av deras könslor och sätt att förmedla orden är det inte alls svårt att förstå den.
 
 
 

En Midsommarnatts drö...

1 Läs mer >>
Ett år äldre och kanske ett år visare. Vi kör en favorit i repris; 24 saker som jag lärt mig vid 24.
(Har inte lärt mig allt detta under det senaste året utom detta är visdom jag lärt under hela min 24 åriga livstid.)
 
1 Breakfast kommer ifrån orden Break Fast
2 Fletcher är någon som fixar fjädrar på en pil
3 Engelsmän har fått för sig att man ska ha på sig gummistövlar när det är snö och is
4 Det beror ofta på vart i världen man bor vad man tycker är varmt repektive kallt
5 Lever man ett tvåspråkigt liv betyder det inte att man kan prata två språk perfekt utan snarare att man knappt kan hålla isär dem och kunna prata ett ordentligt.
6 Platser man besöker för första gången är jättestora sen krymper de för varje gång man besöker dem.
7 Det är mycket lättare att uppskatta sverige när man inte bor där längre.
8 "ß" Detta är ett dubbel "S" och inte ett "B"
9 Många "problem" man har är bara problem om man väljer att fokusera på dem och se dem som problem
10 Det finns människor som gillar att ha problem att klaga över och dessa människor är ansträngade att vara kring
11 Det är sjukt jobbigt att klättra upp för ett berg i djup lössnö när man trillat och tappat skidorna några hundra meter upp i backen.
12 Ifall man dricker Te varje dag ett par veckor i rad tycker man det är gott efteråt.
13 Det är okej att be om hjälp ibland, det betyder inte att man misslyckats.
14 Ens föräldrar är också människor och de har inte alltid rätt. Även om de ofta hade det trots allt när man växte upp.
15 De personer man gått på dagis tillsammans med och resten av skolan är de första personerna man nätverkade med och i sitt vuxna liv helt plötsligt kan komma att sammarbeta med proffesionellt.
16 En Skrivare/Kopiator är den mest onskefulla biten teknoligi som finns och förmodligen den som skapar mest frustration i ett bibliotek eller mest osämja på en arbetsplats.
17 Med tanke på allt vatten som finns i en blomsterbutik bör man ha en vattentät telefon ifall man ska jobba där.
18 Att bli "Bakis" är något som kommer med åldern
19 Det är mycket enklare att klättre upp än ner.
20 Prefekter och Head Girl/Boy är riktiga koncept och inte bara något som finns i Harry Potter
21 Det spelar ingen roll ifall man vattnar krukväxter hela dagen på jobbet, vattnar man inte sina växer hemma så dör dom.
22 Jag blev rädd för brysselkol tack vare alla barnpogram men när jag testade det var det supergott.
23 Det är inte smart att handla mat om man är hungrig, det slutar bara med att man köper chips och choklad
24 Det finns en timer på Storytel ifall man vill lyssna på ljudbok när man ska sova.

24 saker jag lärt mig...

1 Läs mer >>
 
 
 
Igår när jag gick hem från jobbet passade jag på att gå vägen via en park. Och när jag kom in i den delen av parken som bestod av rosor blev jag bemött av en helt otrolig blomsterprakt!
 
 
 
Rosor är egentligen inte en av mina favoritblommor, inte för att jag har något emot dem utom mer för att jag har andra favoriter och de nästan känns lite överhyllade. Men på samma gång förstår jag verkligen varför rosor betraktas som blommornas blomma när man går i en blomstrande trädgård full av enorma väldoftande rosor i alla möjliga färger.
 
 
 
Och mer komplicerat än så här blir det tyvärr inte idag. Jag vill bara dela med mig av några bilder jag tog i parken (det var helt omöjligt att sluta ta kort). Och även inspirera er att ge er ut i en rosenträdgård i er närhet nu när säsongen har dragit igång. De finns ju lite här och var men det känns på något sätt som att jag lyckas missa att besöka dem vid rätt tid varje år. Mina minnen från rosenträdgårdar brukar vara, pinniga taniga buskar i långa rader. Så att faktiskt se dem gröna och frodiga i full blomsterprakt gör att jag fattar lite bättre vad som är grejen.
 
 

Missa inte rosenträdg...

1 Läs mer >>
Kan det bli mera maj än den här bilden!
 
 
Köra bil
Jag blev tvungen att köra bil för sörsta gången i England den här månaden och måste säga att det är en tanke som gjort mig ganska nervös tidigare. Jag är inte någon som trivs med att köra i nya städer från första början och om vi också ska blanda i vänstertrafik går det bra att vara utan. Men jag har blivit så van med att inte ha bil, både här och i Sverige så att även om jag har körkort är det inte något jag känner ett stort behov av. Men så behövde jag hjälpa till att köra firmabilen när mina chefer var iväg, det visar sig att ytterst få personer på jobbet har körkort. Så det naturliga valet blev mig någon som aldrig kört i vänstertrafik förr. Men tack vare kraften hos google maps färdbeskrivningar och en härlig automatbil så insåg jag ju att det var hur kul som helst att köra bil och det gick galant dess utom. Första turen gick ganska snällt på motorväg och landsväg (dock med enorma tre/fyrfiliga rondeller som känns somatt dom har fel rikting). Men efter den turen var jag inne och grötade överallt i Brighton på smala enkelriktade gator. Eller ännu värre gator som är så smala att dom borde vara enkelriktade fast dom inte är det så man alltid får möte på mitten och måste nödfickparkera. Mest udda platsen jag körde på där detta också hände hela tiden, var på strandpromenaden i Brighton för att leverera ett par vaser blommor till några restauranger som ligger där. Detta är ju en gångväg och ingen bilväg. Men några timmar på förmiddagen varje dag får man köra där för att göra leveranser, kändes dock fortfarande ganska udda. Men efter att jag nu har kört bil i England och blivit bekväm med det kändes som att jag fick några extra vuxenpoäng och Englandpoöng efter detta. 
 
 
 
Broyle place/Buxted park
Två av mina bilfärder förde mig till Broyle Place respektive Bruxted Park. De är båda två Herrgårdar som ligger ute på landsbygden här i närheten. Och de är så sjukt vackra. Även om jag var där för att jobba så kan man inte låta bli att ta in atmosfären när man är på sånna här storslagana platser så när man väl åker där ifrån är man på så sjukt gott humör. På Bruxted Park var jag och en kollega för att ställa i ordning ett bröllop som skulle ske på eftermiddagen. Det blev verkligen hur fint som helst och det var så fint att se alla blommorna komma ihop med rätt miljö och se allt komma på plats tack vara de adra som var där och gjorde i ordning, dekorationer, dukning och belysning.
 
 
 
På Broyle place var jag också på i bröllopets tema. Men den här gången var det bröllopsmässa. Jag var där och ställde ut för vårt företag tillsammans med en massa andra företag som också har med bröllop att göra, som fotografer, dekoratörer, frisörer, brudklännings butiker, stylister, biluthyrning, catering, mm. Man blir så insnöad på sin egen bit att man nästan glömmer bort hur mycket annat som också ska till för att få ihop ett bröllop. Men det var så sjukt kul att vara här och prata med alla glada brudpar samt alla andra utställarna och det var bara allmän bra stämning i tältet. Det bästa var väl nästan på slutet när alla gästerna hade gått, och alla utställarna samlades runt den enorma chokladfontänen och bara tryckte i oss doppade marsmallows, frukt, fudge, godis!
 
 
 
Stranden i Brighton
Även om här inte är samma typ av högsommar som ni tydligen har i sverige (morr är inte alls avundsjuk) så har vi också fått varmt och fint väder det mesta av maj vilket har gjort att jag har spenderat nästan all min lediga tid genom att hänga på stranden. Jag och typ alla andra. Det känns så lyxigt att ha en enorm lång strand mitt i staden som sedan sträcker sig hela vägen till utkanterna och det är först nu när det börjar bli sommar som jag kan se dess fulla potensial. Jag menar stranden i sig är ju en utmärkt plats för sol och bad, grillning, picknick och bara almänt häng. Men i tillägg till det går det även en lika lång strandpromenad längs med stranden som bjuder på massa restauranger, små cafen, glassförsljning, små butiker, gallerier, nattklubbar, barnpooler, skateparker, boulbana, karuseller, kajakuthyrning, ect. Allt detta gör att det bubblar av liv längs med stranden och det lockar alla typer av människor just eftersom det finns så mycket att göra här också. Strandpromenaden blir liksom Brightions hovudshopping gata under sommaren.
 
Dreamgirls
I maj har jag åter hunnit med att kolla på musikal. Denna gången blev det Dreamgirls. Den är ju så klart baserad på filmen Dreamgirls men omgjord för att passa på scen. Jag minns att jag älskade filmen och blev verkligen inte besviken på scenmusikalen heller. Så grymt mycket bra musik. Och något som jag blev väldgt imponerad av var scenografin. Inte för att det var överdådig och komplex som på lehonkungen utom tvärt om. Den var väldigt enkel men likväl imponerande i hur den användes på många olika sätt. Scenografin bestodd i princip av fyra skärmar två på var sida scen. Men beroende på hur dom pacerades på scenen och i vilka vinklar så skapades olika typer av rum och det var väldigt tydligt vad för platser de ville förmedla. 
 
Brighton Fringe
Under hela maj har det också varit konstfestival i Brighton, och även om jag inte har haft tid att gå på så många utstölliningar och installationer så har det bidragit till stämningen i hela stan och man kan inte låta bli att ta del av en del spontana kulturela inslag om man strövar igenom Brighton i maj. Det är extra mycket musik och dans på gatuhörnen tack vare Brighton Fringe. Och utbudet under festivalen är så enormt stort, både med stora utställare som kommer från andra platser och är kända namn, men också massor av lokala konstnärer som får möjlighet at visa upp sig. Brighton är verkligen en stad full av kultur och konstnärer i vanliga fall och det är väl därför det går att ha en festival av den här typen på den här skalan. Något av det mest intressanta inslaget som jag fick se var när jag var på en uteservering nere vid stranden och helt plötsligt dyker ett enokmt dansande gäng upp. Det udda var dock att ingen usik hördes. Detta var nämligen ett silent disco och alla deltagarna hade stora headphones på sig och lyssnade på så vis på samma musik medan vi på utsidan bara såg deras udda rörelser till en tack vi inte fick ta del av samt något enstaka tjut eller någon som sjöng med. Säkert jätteroligt för dom som var med i det och i alla fall väldigt underhållande för oss som skådade det utifrån.
 
Itsu
Har inte haft en matfavorit på länge nu, det är nog ett tecken på att jag äter i princip samma sak hela tiden. Men i maj besökte jag Itsu för första gången. Det är en restaurangkjedja som framför allt har japansk mat. Och det är så himla gott. Naturligt vis har dom sushi, som är både god och inte allt för galet dyr som sushi iland kan bli. Sen har de även varm mat te.x. ramen eller miso soppa och ett par stekta rätter. Men min absoluta favorit här är dumplingsen! Fläsk och äppledumplings med teriaki sås, så grymt gott. Etfer att jag upptäcte dem har jag kommit tillbaka ett par gånger.
 
Billgren Wood
Nämnde detta i ett tidigare inlägg men jag har nu äntligen börjat lyssna på podcast, närmare bestämt på podcasten Billgren Wood. Fattar int evarför jag inte har gjort det tidigare för det är bara så mysigt och inspirerande. Det är Elsa Billgren och Sofia Wood som leder podcasten och varje vecka pratar dom ett nytt tema som har med trender att göra. De undersöker hur olika trender inom mat, inredning, mode, design, ect uppstår och utvecklas genom historien samt ochså framtidsspanar om vart vi är på väg. Åter tack för tipset Julia jag är nu helt fast!
 
Plasttuttar och Hundar
Det har även varit ännu en avskedsfest på jobbet under maj. Iyata som började jobba som extrapersonal hos oss runt jul och sedan stannat kvar under våren parallelt med att hon gått floristutbildning skulle nu tyvärr sluta och flytta tillbaka till London. En av andledningarna till att hon skulle sluta var att hon skulle operera sig för att förminska brösten så vi tyckte det bara var lämpligt att hon fick ett par enorma plastbröst som avskedsgåva. Vi provade dem nog allihopa unde kvällens gång och den ända som tyckte de kändes små var Iyata. Men mest oroväckande var nog hur väl vårchef Rich trivdes i dem. Speciellt när han stod framme i baren och pratade med bartändern och andra karlar...
 
Men förutom plastbrösten så hade vi ett par hundar som skickades runt mellan oss. Det är inte en personalfest om inte Dottie och Peanut får vara med. Så det är tur att så pass många pubar tillåter hundar.
 
 

Majfavoriter

1 Läs mer >>
 
 
Nu när maj har passerat insåg jag att det var ett år sedan som jag började blogga. Det känns på något sätt som att det var mycket längre sedan för det har hänt så himla mycket under det här året. Och det har verkligen varit ett överväldigande bra år full med äventyr.
 
När jag startade bloggen var jag verkligen inte på någon topp mentalt mässigt. Utom att starta bloggen var delvis ett sätt att bryta min dåvarande rutin och tvinga mig själv att skapa något, framför allt något som jag ville skapa och kunde känna inspiration över. Inspiration var verkligen inte något jag hade i överflöd just då. Men för tillfället så har jag sånt överflöd av inspiration att jag knappt vet vart jag ska ta vägen. Det är verkligen helt underbart och att rent konkret kunna titta tillbaka på perioden av ett år och se allt jag lyckats, se, göra och skapa känns hur bra som helst. Tycker verkligen ständigt att tiden flyger iväg så att få bevis för att jag ändå har lyckats hinna med att uttnyttja tiden till något känns bra.
 
En stor del till att jag är i ett mycket mer inspirerat tillstånd nu än för ett år sedan är för att jag har ett jobb jag blir inspirerad av (och att skriva min C-uppsatts dödade all min inspiation totalt). Så idag tänkte jag dela med  mig av en lista på saker som jag blir inspirerad av för tillfället.
 
 
Jobbet
Att ha ett jobb jag trivs så här bra med, där jag kan känna mig kreativ och kan bli inspirerad av känns verkligen som en lyx. Jag och min kollega brukar jämt visa bilder för varandra och komma med olika ideer, vi tänker sjukt lika och har i stort sett samma typ av smak så att ha någon och bolla ideer med på det här sättet är superkul. Och det känns som att detta är kärnan till min inspiration just nu.
 
 
 
Ett projekt
Förutom jobbet så kommer min inspiration alltid igång om jag har ett större projekt av något slag där jag kan få utlopp för min kreativitet. Just nu är det att jag antagligen kommer flytta in i en ny lägenhet i mitten på Juli. Och jag är så sjukt taggad på att inreda den här lägenheten att jag har lust att springa ut och köpa möbler, krukvöxter och gardiner med en gång! Dock är detta väldigt osmidigt för tillfället så jag får hålla mig i skinnet lite. Men det är faktiskt galet svårt när det bubblar med inspiration i en.
 
Pinterest
Så för att få bukt med mina kliande inredningsfingrar lite grann pinnar jag just nu frenetiskt på Pinterest. Vid det här laget har jag hela layouten färdig (gjorde en modell i the Sims). Men jag använder inte bara Pinterest till min galna inredningsyra utom även till massa andra projekt jag håller på med. Inte minst så har alla mina brudar var sin board. Så det är framför allt väldigt mycket brudbuketter på min Pinterest.
 
 
 
Instagram
Om vi håller oss kvar i den digitala världen ett tag till så är Instagram något av en ny upptäckt för mig. Har aldrig riktigt sett poängen. Men under det senaste halvåret sakta men säkert vågat testa mig på det, och nu är jag helt fast. I början använde jag det bara som ett ställe att konsumera inspiration men nu har jag även börjat posta mina egna bilder. Jag tror att problemet jag hade med instagram var privata ersoner som skapar en fake skrytvärld där inget känns äkta, och detta är något som jag fortfarande inte gillar med appen. Men jag har insett att jag faktiskt kan välja vad jag följer och skapa mitt eget flöde. Därför följer jag till 90% bara florister. Och på samma sätt så har 90% av mina bilder med blommor att göra. För jag ser det som en app för mitt arbete, jag kan följa andra människro i min branch och jag kan också skapa mig en slags online portfolio där andra människor kan följa mig. Tänker inte lägga upp stilleben aktika frukostbilder eller signera något #tacksam.
 
 
 
 
Inspirarande människor
Att kunna träffa och prata med inspirerande människor är ju också en superviktig grej som får det att bubbla i hjärnan. Det mest inspirerande mötet jag gjorde under förra månaden var när jag var och ställde ut på en bröllopsmässa och alla andra som var där både gäster och andra utställare skapade en sådan fantastisk atmorfär att man inte kunde hjälpa att gå där ifrån med ett leende på läpparna och full av ideer. Att lyssna på inspirerande människor även om man inte tröffas i verkligheten faller också under samma kategori. Podcasten Billgren Wood gör mig lika inspirerad varje vecka och nu fattar jag verkligen grejen med Podcaster så tack Julia! Följer också en hel del inspirerande människor på Youtube, Wintergatan, KickthePJ och Marzia är nog de jag känner mig mest inspirerad av för tillfället.
 
 
 
 
Äventyr:
I den här kategorin kan jag knappt skriva något för här hamnar allt det oväntade som man inspireras av och bara upptäcker av en händelse genom nya upplevelser och äventyr. Men det är också ofta det allra viktigaste just för att du inte anade att det existerade och även om många människor kanske sett detta tidigare så känns det för dig som en helt ny upptäckt och det är det magiska och det viktiga.
 
 
Kan någon förklara vad det här är för träd, blommorna ser ut som massa små spöken och jag har aldrig sett något liknande tidigare!
 

Inspiration och ett å...