Mistborn

 
Mistborn
Brandon Sandersen

Mitt betyg: 5/5

Hela boken i tre ord: Magi, Metaller, Dimma

Minnesvärt: En av karaktärerna har en bild på en blomma och ingen tror att den är verklig för växter är inte längre gröna och de får verklien inte färgglada blommor längre, så döende är den här världen.

Tankar:
Mistborn är en fantasy serie bestående av tre maffiga böcker. Första boken startar med premissen "What if the dark lord won". The Final Empire som landet heter har under 1000 år regerats av samma härskare som också utsett sig själv till Gud. Landet är döende det snöar aska, dimma fyller landskapet varje natt och all växtlighet är brun inte grön. I den här världen finns ockxå ett magisystem som är fokuserat kring användandet av metaller. Vissa människor har förmågan att "bränna" olika metaller som ger dem tillhörande förmåga. Te.x om man bränner brons kan man dämpa känslor hos andra människor eller om man bränner mässing blir ens kropp starkare och mer uthållig. Ett fåtal människor har förmågan att bränna alla 12 allomantiska metaller som det heter och detta kallas att vara mistborn. Våran huvudkaraktär Vin har den här förmågan och vi får följa henne genom böckerna när hon lär sig behärska denna förmåga och hur hon blir en del av ett gäng revulotionärer som vill ta över makten från härskaren.

Än så länge på min beskrivning låter detta kanske som en ganska standard typ av handling för en fantasy serie. Men den här serien har verkligen förändrat mina tankar om hur bra fantasyböcker ska skrivas. Den innehåller alla klassiska element som onda härskare, magi, en otippad hjälte och profetsior, men sättet som den utför det med är det unika och ens bild om de olika karaktärerna och vad som egentligen är ont och gott förändras markant under seriens böcker. Jag kan inte säga för mycket utan att komma med spoilers till handling men jag tycker verkligen att du ska läsa dessa böcker om du är sugen på en maffik fantasy serie som är sjukt bra skriven!

Det ända jobbiga med dessa böcker och det som gjort att det trots allt tagit mig så lång tid att läsa hela serien är att böckerna är ganska sega de 200 första sidorna. Och det låter ju helt sjukt när man säger det så, men det bra är att när man väl tagit sig förbi det kommer det 500 sidor då man inte vill släppa boken alls!

Vill också nämna att mitt favoritelement med dessa böcker är hur de använder religion och profetsior som ett stort och viktigt element i boken. Man får verkligen reflektera över hur många olika sätt en profetsia kan tolkas på. Och religion spelade så stor roll i den här serien på ett sätt som kändes spännande och framför allt intressant. Kände att man kunde dra många paralleler till hur vi ser på religion i vår värld och på vilket sätt den är viktig i våra samhällen.

Helt klart böcker värda att läsa. Det går nästan inte samanfatta dem bra på ett förståligt och kort sätt utan att avslöja för många detaljer, så nu lämnar jag det upp till er att läsa dem om ni blev i alla fall lite inspirerade!

 

Kommentera här: