Wonder

 
 
"Every person should get a standing ovation at least once in life"

Wonder
R.J Palacio
 
Betyg: 5/5
 
Tre ord som beskriver boken: stark, känslosam, tankeställare
 
Låten som inspirerade boken:
 
Författaren till boken blev inspirerad till att skriva den efter att hon en dag var ute med sin son när de mötte en flicka med sin familj. Flickan hade ett deformerat ansikte och sonen började gråta när han såg henne. Palacio skämdes så mycket och ville inte göra situationen värre så hon tog med sig sin son och snabbt gick där ifrån. I efterhand ångrar hon hur hela det händelseförloppet gick men hon insåg att det kunde vara en viktig lärdom både för henne och för hennes son. Och efter att ha hört låten Wonder blev hon inspirerad att skriva den här boken.
 
Handling:
Wonder handlar om 10 åriga August han har blivit hemskolad hela sitt liv och är därför väldigt nervös över att börja 5:e klass i en vanlig skola för första gången. För vilket annat barn som helst hade det här vara jobbigt nog. Men för August är det bara en del av det som verkligen definierar hand liv. August ansikte. Han ser inte ut som andra barn. När han föddes förklarade läkarna att det berodde på en genmutation. Oddsen för att någon ska få den medicinska diagnosen dom August har är en på fyra miljoner. Han har sedan dess genomgått fler operationer än en vanliga människa skulle genomgått på tio livstider. Alla operationer han har genomgått är anledningen till att han blivit hemskolad hittills. 
 
August har lärt sig att låtsas som att han inte märker när folk tittar på honom. Men han vet alltid exakt när folk ser honom för första gången. Första dagarna i skolan hände det hela tiden. En liten paus i lärarens prat när hens ögon sveper över klassen och landar på August. Klasskamrater som gör den där inandningen av chock när de möter honom i korridoren. Folk som sneglar och viskar i klassrummen och i matsalen. Dom tror att August inte märker. Men det här har varit hela hans liv, så klart han märker.
 
August önskar bara att värden kunde förstå att trots att han ser annorlunda ut, trots att läkare och hand föräldrar kallar honom för mirakel så är han helt vanlig.
 
Tankar:
Jag läste den här boken igår och jag vet knappt vad jag ska säga förutom att den är så himla känslosams och stark. Jag grät från och till under hela boken. Det är verkligen en sådan berättelse där man blir förälskad i alla karaktärer, trots deras brister. 
 
August blir alltid definierad och dömd på sitt yttre detta är något han kommer att leva och kämpa mot hela sitt liv. Alla försommar som folk har och hur folk alltid kommer definiera honom på grund av hur han ser ut och inte vem han är.
 
Även om boken främst var skriven i August perspektiv så fanns det även flera kapitel där man fick följa de andra karaktärerna. När man gjorde det fick man se att även de som verkade vara de allra mest normala och kanske tvådimensionella karaktärerna hade något de också kämpade med. Skillnaden är att man inte kunde gissa det utifrån. Dom kan välja vem de berättar sina problem för, dom kan välja att dölja det. Detta är något August aldrig kan göra. 
 
Detta är verkligen en fantastiskt bra bok. Och den är skriven på ett språk dom jag tror tilltalar barn, karaktärerna ät ju trots allt 10. Så jag hoppas verkligen att den läses av både mellanstadieelever och föräldrar, samt alla andra som är ute efter en fin bok.

Kommentera här: