Vattenkokar-Lunch

 
 
Den ända matlagningsmöjligheten jag har på mitt jobb är en vattenkokare och det har minst sagt vart utmanande. Har man mikro kan man ju äta vad som helst men att laga mat genom att bara addera varmt vatten till något har vart lite krångligare. Den mesta av min lunch är därför kall och det har varit en kopiös mängd smörgåsar. Jag tycker dock att när man äter bröd till både frukost och lunch kan man lätt tröttna på bröd och jag har därför försökt utmana och tvinga mig själv att äta lite bättre och mer lagad mat trots mina restriktioner. Så här kommer en lista extremt simpla luncher som jag alla tillagat i samma typ av plastburk. En del är varma och en del är kalla och vissa saker kan väl knappt räknas som matlagning men för att skapa en lista fick de följa med ändå.
 
Ramen:
 
Första gången jag anväde vatenkokaren på jobbet för att tillaga min lunch var det för att tilaga snabbnudlar som kommer i en burk man kan äta de rätt ur. Tyckte det var ganska praktiskt men också väldigt tråkigt och kan inte äta denna typen av snabbnudlar utan att få flashbacks från gymnasiet. Men ramen är ju egentligen så mycket mer än den där fruktansvärda typen snabbnudlar som kommer med en liten kryddpåse. Så jag gjorde min egen lite matigare och mycket godare variant.
 
Ingridienser:
Äggnudlar
Salladslök
Körsbärstomater
Chilli flakes
Sweet chilli sås
Soya
 
Lägg i alla ingridienserna i burken (jag gjorde iordning den på kvällen innan) och när du är redo för lunch slå på vattenkokaren och fyll upp burken med kokande vatten. Låt stå några minuter och njut sedan av en betydligt godare ramen än dem man köper i plastförpackningar.
 
 
 Soppa:
 
Nästa grej på listan är också så självklar att jag inte kunde hoppa över den nämligen pulversoppa. Jag tycker de flesta pulversopporna faktiskt är ganska goda, och om ramen får mig att tänka på gymnasiet och folk som inte kunde laga mat som tvingades föda sig själva. Så får pulversoppa mig att tänka på fjällen där detta var standardlunchen varje dag. Och inget emot gymnasiet men svenska fjällen är en trevligare assiationsbild när jag ska äta lunch. Det finns ju en hel uppsjö av olika varianter och smaker så det är bara upp till dig att plocka upp några olika som tilltalar dig. Men även här vill jag rekommendera att skaffa någonting till för att piffa till det hela, antingen ett gott bröd eller några grönsaker i. I mitt fall hade jag med mig en samosa till min kycklingsoppa. (tips: om du lägger ditt bröd eller i det här fallet samosa uppe på burken medans du väntar på att den ska bli klar så värms det upp trevligt av ångorna)
 
 
Mac and Cheese
 
På samma spår som innan kan man också i färdiga påsar hitta olika typer av pasta+pulver som med varmt vatten förvandlas till pasta+sås. Så jag plockade upp några av dessa också, framförallt mac and cheese.  Här gäller precis samma grej som innan, det blir så mycket godare om man kastar i några färska grönsaker också. Gjorde dock inte det när jag tog den här bilden.
 
 
Couscous
 
Nu blir det väl lite mer av en riktig måltid igen och detta är helt klart min favorit och vad jag nu äter som oftast till lunch, nämligen couscous. Har inte ätit så mycket couscous innan men efter att inse att det blir färdigt på fyra minuter i varmt vatten och är supergott när man blandar det med lite grönsaker och kryddor är jag helt såld.
 
Ingridienser:
Couscous
Basilika
Tomater
Champinjoner
Kryddor (salt, peppar, paprika pulver, oregano)
 
 
 
 
Gröt
 
Detta är kanske mer frukost än lunch men det går att laga med vattenkokare och om jag börjar tidigt så tycker jag det är ett trevligt mellanmål sådär vid 11 tiden. Är inte helt övertygad om att det går att få gröt av vanliga havregryn genom att bara tillsätta varmt vatten, utan att kunna röra i det under en längre tid. Så jag köpte för första gången en låda med fina havregryn speciellt avsedda för havregrynsgröt (denna varianten var även redan smaksatt med honung). Efter att gröten har tjockat till sig av det så ploppade jag i några bär innan jag började äta.
 
 
Chiapudding
 
För att fortsätta på samma tema som innan nämligen frukost så avslutar jag detta inlägget med chiapudding. Den här gången använde jag mig inte av vattenkokaren men ville te med detta ändå just eftersom det går att förbereda dagen innan och liksom tillagar sig själv under natten. Har gjort detta flera gånger med olika smaksättare och tillbehör och tycker det är supergott. På paketen med chiafrön står det så himla noga hur mycket man får äta om dagen och hur mycket mjölk det ska blandas med, men ska jag vara helt ärlig så höftar jag bara och det brukar bli bra. Tycker dock helt klart det bli sjukt mycket bättre om man inte använder vanlig mjölk utom istället någon typ av havremjölk, mandelmjölk, soya, etc. 
 
Ingridienser
Chiafrön
Mjölk (jag använde havremjölk)
Banan (eller annan frukt)
(kakao; om man gillar choklad)
 
Chiafrönen sväller väldigt långsamt i vätska så det är viktigt att förbereda puddingen kvällen innan (och blanda gärna om ett par gånger innan du äter den). På et sätt kan detta kännas omständigt, men det är på samma gång himla smidigt om man får rutin på det och har det stressigt på morgonen.
 
 

Kommentarer:

1 gornagotnu.blogg.se:

skriven

Galet kreativt måste jag säga! Impad av vad man kan göra med en vattenkokare! Kul att läsa om och kul att fjällen inspirerat ;)

Svar: Haha tack! Det har tagit mycket funderande att klura ut vad man kan hitta på XD
Mathilda

Kommentera här: